Nieuws

Bekijk de nieuwe Barometer over duurzaam wonen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Inzicht in je objectprestaties en veranderende woonwensen

Een nieuwe Barometer staat voor je klaar, met daarin actuele landelijke en regionale data om je eigen objectprestaties mee te vergelijken. Bekijk de resultaten uit ons laatste woonwensenonderzoek, waaruit blijkt dat consumenten duurzaamheid van woningen steeds belangrijker vinden. Hoe speel je daar als makelaar op in? Ook daarvoor vind je inspiratie in deze nieuwe Barometer.

Met de Barometer meet je eenvoudig of een object beter of slechter presteert dan vergelijkbare objecten in jouw regio. Of heel Nederland. Elk half jaar actualiseren we de cijfers van de Barometer en delen we nieuwe onderzoeksresultaten en inspirerende artikelen rond een thema.

Bekijk de nieuwe Barometer

Energielabel belangrijker geworden

Deze keer is dat thema ‘duurzaam wonen’. Uit recent onderzoek van funda blijkt namelijk dat consumenten het energielabel van een woning steeds belangrijker vinden. Dit zien we ook in ons meest recente woonwensenonderzoek. Waar ‘duurzaam’ een jaar geleden nog op de vijfde plek in de lijst met woonwensen stond, is dat dit jaar de tweede plaats.

Verschillende aspecten van duurzaam wonen

Hoewel dit voor alle leeftijdsgroepen geldt, kan duurzaam wonen voor verschillende generaties wel een andere betekenis hebben. Waar de ene groep vooral let op energiekosten, kijken andere groepen bijvoorbeeld ook naar de levensloopbestendigheid van een huis of de nabijheid van voorzieningen, school en werk. Ook zijn er mensen voor wie duurzaam en zelfvoorzienend wonen een ‘way of life’ is geworden.

Lees ook : Bij zelfvoorzienend wonen telt de woonprijs, niet de vraagprijs

Hoe stem je als makelaar goed je boodschap af op al die verschillende doelgroepen? Daarover praten we met Aljan de Boer van TrendsActive.

Waarom verschillende generaties anders kijken naar duurzaamheid
Hoe denken verschillende generaties over duurzaamheid? Trendonderzoeker Aljan de Boer geeft tips om hierop in te spelen.
Lees meer

De waarde van duurzaamheid

Kennis over duurzaamheid en verduurzamen is juist nu iets waar je je als makelaar mee kunt onderscheiden, merkt makelaar Bart Teulings. Hij specialiseerde zich een aantal jaar geleden in dit thema en plukt daar nu de vruchten van.

Lees ook : ‘Met advies over verduurzamen bouw je aan langetermijnrelaties’

Hoogleraar Real Estate Economics Dirk Brounen is het daar helemaal mee eens. Voor makelaars die hun toegevoegde waarde op dit gebied willen vergroten, ontwikkelde hij een e-learning. Daarin leren zij onder meer hoe je de waarde van duurzaamheid beredeneert en berekent. Zijn advies aan makelaars: verdiep je in duurzaamheid. Dat is niet ingewikkeld en stiekem best leuk.

Hoe ken je waarde toe aan duurzaamheid?
Wil je als makelaar echt verschil maken, dan is actuele kennis over verduurzamen onmisbaar, stelt hoogleraar Dirk Brounen.
Lees meer

Met deze Barometer ben je alvast een eind op weg.