Wat zeggen experts over de invloed van AI op de makelaardij?
Het is hét gespreksonderwerp van dit jaar: artificial intelligence. Daarom onderzoeken we in de nieuwe Barometer de invloed van kunstmatige intelligentie op de woningmarkt volgens consumenten, makelaars en vakexperts.
Een nieuwe Barometer staat voor je klaar, met geactualiseerde cijfers om jouw objectprestaties op funda mee te vergelijken. Hierdoor weet je of een object het bijvoorbeeld beter of slechter doet dan vergelijkbare projecten in jouw regio, of heel Nederland.
AI gebruiken in het aan- en verkoopproces
Naast deze vergelijkingstool vind je in de Barometer elk halfjaar een nieuw consumentenonderzoek en verdiepende artikelen rondom een thema. Voor deze editie vroegen we consumenten wat zij weten over artificial intelligence en wat zij ervan vinden. Hoewel ruim de helft van de ondervraagden denkt dat AI impact zal gaan hebben op het (ver)kopen van een woning, zijn jongeren daar opvallend genoeg minder van overtuigd dan ouderen.
Lees ook : In hoeverre gaat AI het (ver)koopproces beïnvloeden?
Technologie-expert Remy Gieling volgt de AI-ontwikkelingen en helpt ondernemers die hiermee willen starten in hun bedrijf. Wie zich in het onderwerp verdiept, ontdekt dat het echt leuk is, zegt hij. Hij raadt makelaars aan om klein te beginnen met tools die tijd besparen, zoals een teksttool voor het schrijven van offertes. Of een chatbot die klantvragen kan beantwoorden.
Lees ook : Zo begin je met kunstmatige intelligentie binnen je eigen bedrijf
Onbeperkte mogelijkheden en nieuwe vraagstukken
Dankzij AI verbetert de kwaliteit van chatbots zo enorm dat ze haast volwaardige assistent-makelaars kunnen worden, vindt Frederik van Til van makelaarskantoor VanHuyse. De aflopen drie jaar werkte hij mee aan de ontwikkeling van een chatbot specifiek voor de makelaardij. ‘We staan aan de vooravond van grote transformaties, waarmee we klanten veel beter kunnen bedienen, zodat de klantbeleving optimaal wordt.’
Het gebruik van kunstmatige intelligentie werpt echter ook nieuwe vraagstukken op, zegt Van Tils collega Rogier Mostert, online marketeer bij VanHuyse. AI verzamelt en slaat veel persoonlijke data op, dat moet uiteraard wel op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. En wie is er aansprakelijk als er fouten worden gemaakt door een AI-tool? De maker van de tool? Of degene die hem gebruikt?
Lees ook : Welke kansen (en bedreigingen) biedt AI?
Tools die werk uit handen nemen
Kunstmatige intelligentie kan makelaars veel werk uit handen nemen, daarover zijn de meeste experts het eens. Zo ontwikkelt brainbay voor NVM-makelaars een tool die op basis van onder meer de foto’s, het energielabel en de omschrijving van de verkoopmakelaar een vrij nauwkeurige en betrouwbare woningwaardebepaling doet. En een model dat de meerwaarde van verduurzaming voorspelt.
Lees ook : Woningwaarde bepalen met kunstmatige intelligentie
Ben je benieuwd hoe je AI kunt gebruiken op jouw kantoor? Begin dan bijvoorbeeld met een van de drie handige tools die we voor je op een rij zetten. Ze nemen je routinematige klussen uit handen, zoals het versturen van e-mails of het maken van objectteksten.