Tips Kantoor & Diensten Presenteren

Hoe maakt u een goede bedrijfsvideo?

- leestijd

Tips van een professionele videomaker

Video biedt de beste mogelijkheden om alle aspecten van uw bedrijf en merk in beeld te brengen. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijfsvideo onderscheidend is? Niels de Groot van Pro Motion Film geeft tips hoe u met video uw merk versterkt.

Volgens Niels de Groot mag video niet ontbreken in een bedrijfsmarketingplan. ‘Je vangt hiermee de kern van een makelaarskantoor. Beweging en audio maken de beleving persoonlijker dan bijvoorbeeld foto’s. Video komt het dichtst bij de waarneembare werkelijkheid en is daarom een ideaal middel om te laten zien wat u onderscheidend maakt.’

<I><center>Niels de Groot</center></I>
Niels de Groot

Waar heeft uw doelgroep behoefte aan?

Er zijn talloze manieren om met een videocamera uw bedrijf, team, aanbod en klanten in beeld brengen. Net als bij andere media hangt die keuze af van het doel, de doelgroep en het platform waar u de video op wilt gaan delen. De Groot noemt een paar mogelijkheden

 1. Een klassieke bedrijfsfilm/-video schetst een beeld van een bedrijf, de locatie en regio, het team en het kantoor waarin u huist. In mooie beelden zonder gesproken woorden is het een ultiem middel om te inspireren en uw bedrijfs-DNA te laten zien.
 2. In een testimonialvideo vertelt een positieve klant over zijn ervaring. Dat wekt vertrouwen.
 3. In een uitlegvideo legt u met behulp van een onderwerp als ‘Let hierop als u een huis gaat bezichtigen’ of ‘5 manieren om te profiteren van uw overwaarde’ uw onderscheidende dienstverlening of verkooptraject uit.
 4. Een tipvideo is een praktische video waar uw doelgroep iets aan heeft. Bijvoorbeeld: ‘Waar moet u rekening mee houden als u een monumentaal huis koopt?’ U toont hiermee uw expertise als makelaar.

Denk in series

Nog een tip van De Groot is om verder te denken dan eenmalige video’s. ‘Je kunt videoseries maken voor verschillende doelgroepen over diverse onderwerpen op een eigen YouTubekanaal. Zo’n serie brengt samenhang als je de video’s in hetzelfde format giet, met dezelfde uitstraling.’ Doordat deze video’s blijvend worden bekeken, leveren ze leads op.

Do’s en don’ts

Als u aan de slag gaat met video’s raadt De Groot aan rekening te houden met de volgende richtlijnen.

Wel doen

 • Maak de inhoud compact: formuleer de kern van uw boodschap aan uw doelgroep en zet die krachtig neer.
 • Maak een tijdloos filmpje over uw onderscheidende kenmerken.
 • Geef een call-to-action, zoals: ‘Bel ons voor een gratis waardebepaling’.
 • Breng de boodschap zo natuurlijk mogelijk, op een relaxte manier en in makkelijke spreektaal. Vertel als makelaar zelf uw verhaal.
 • Maak een grapje en gebruik gebaren om uw woorden kracht bij te zetten.
 • Zorg voor een goede balans tussen professioneel en menselijk.
 • Plan seriematige video’s in één format op één dag en doe dit eventueel samen met een videobedrijf. Dat bespaart kosten en waarborgt de professionaliteit.

Niet doen

 • Maak een video nooit langer dan twee minuten (uitlegvideo’s mogen wel iets langer zijn).
 • Probeer niet te veel te zeggen en houd geen verkooppraatje.
 • Presenteer niet statisch, formeel of met acteurs.
 • Wees geen robot, maar zie de camera als een gesprekspartner en zorg voor interactie.
 • Let bij gebruik van een autocue op dat u geen schrijftaal gebruikt.
Formeel of informeel

Wilt u video’s maken voor informele kanalen als Facebook en Instagram dan is authenticiteit heel belangrijk. Een filmpje dat u zelf gemaakt heeft met een smartphone misstaat daar zeker niet.

‘De kosten van een professioneel videobedrijf verdienen zichzelf terug’

Wilt u een bedrijfsvideo maken voor uw website, funda of eigen YouTubekanaal dan raadt De Groot de hulp van een professionele videomaker aan. ‘Het kost veel tijd en geld om zoiets zelf te produceren als je niet over de juiste apparatuur en mankracht beschikt. Een professioneel videobedrijf kan bovendien goed advies geven over de keuze voor het soort film, wie gaat presenteren, en de passende camera-invalshoek. Daarnaast monteren en editen zij het beeld tot een krachtig geheel. Zo’n investering verdient zichzelf terug.’

Voeg een video toe aan uw profielpagina Pro
Bent u NVM-makelaar? Dan kunt u uw bedrijfsvideo ook op uw profielpagina Pro plaatsen.

Voeg gratis toe in funda desk

Meer over dit onderwerp