De stand van wonend Nederland: november

 

Krapte blijft, ondanks licht toenemende verkoopintentie

In deze nieuwe maandelijkse update krijgt u de laatste cijfers rondom het doen en laten van de consument op de woningmarkt. Van hun bezoeken aan funda tot het actuele sentiment rondom aan- en verkoop, én het contact met u als makelaar. Het nieuws van november: de intentie om te verkopen lijkt na een flinke daling van een aantal maanden weer wat toe te nemen.


Sinds het begin van de coronacrisis hebben we een enorme stijging in verkeer op funda gezien. In november werd het platform weer bijna 75 miljoen keer bezocht. Ter vergelijking: in november 2019 werd funda ‘slechts’ 58 miljoen keer bezocht. Ongeveer twee derde van de bezoeken vond plaats op de (mobiele) website, de rest via de app. En die bezoekers waren de afgelopen maand ook nog eens goed voor 40% meer zoekopdrachten ten opzichte van een jaar eerder: ruim 23,5 miljoen tussen 1 en 28 november.

Het aantal leads via funda is in een jaar tijd met ruim 32% toegenomen

Die positieve trend vertaalt zich door naar een groot voordeel voor u. Want dit betekent over het algemeen ook meer contactaanvragen en meer klandizie voor de makelaar. Afgelopen november werden er via funda zo’n 760.000 leads gegenereerd, bijna 32% meer dan een jaar eerder (2019: 577.000). Daarvan waren meer dan 100.000 directe bezichtigingsaanvragen, maar ook telefonisch heeft u ongetwijfeld aanvragen gekregen van potentiële kopers die uw object via funda gevonden hebben.

Meer verkoopvertrouwen

Vorige maand lanceerden we de funda Index, een nieuwe marktindicator die inzicht geeft in het actuele vertrouwen, de intentie en het gedrag van consumenten op de woningmarkt. Daaruit blijkt deze maand dat het verkoopvertrouwen nog altijd verder stijgt. Van de ongeveer 1750 respondenten die we daarnaar vroegen, geeft maar liefst 90% aan het een goed moment te vinden om te verkopen (oktober: 86%). Vooral de hoge verkoopprijzen en een snelle verkoop zijn van invloed op dat vertrouwen.

Het aantal respondenten dat aangeeft koopplannen te hebben, is opnieuw flink gestegen

Daarentegen daalt het koopvertrouwen voor de vierde maand op rij. Nog maar 16% van de respondenten vindt de huidige markt gunstig voor het kopen van een woning. De belangrijkste redenen voor het dalende verkoopvertrouwen – weinig aanbod en onaantrekkelijke koopprijzen – werden in november vaker genoemd dan in oktober. Gevraagd naar hun vertrouwen in de markt over zes maanden, verwacht een iets grotere groep (22%) een gunstigere periode om te kopen.

Tegenstrijdige intenties

Ondanks het hoge verkoopvertrouwen blijft de intentie om te verkopen laag. Wel is het indexcijfer van verkoopintentie iets gestegen ten opzichte van vorige maand, maar het is nog te vroeg om te spreken van een kantelpunt.

Vooralsnog neemt de krapte op de markt nog wel gewoon toe, want het aantal respondenten dat aangeeft koopplannen te hebben, is opnieuw flink gestegen. Er komen dus weer aanzienlijk meer kopers op de markt dan verkopers.

Lees ook: funda Index: krapte leidt tot concessies

Meer concurrentie per woning

Hoewel consumenten in november iets minder vaak reageerden op woningen dan in oktober, is de concurrentie weer verder toegenomen. Dit komt (mede) doordat er minder beschikbare woningen op funda kwamen. Hierdoor steeg het aantal reacties per te koop staande woning met 6%.

Wilt u nóg dieper in de cijfers duiken? Bekijk dan de volledige rapportage van november. In het nieuwe jaar praten we u weer bij met de cijfers over december.

Meer binnen dit onderwerp