funda’s corona-update: de cijfers (week 21)

 

De populariteit van woningen binnen het hogere segment

Sinds het uitbreken van de coronacrisis houden we voortdurend een vinger aan de pols als het gaat om het bezoekersgedrag op funda. Week na week zagen we dat het aantal contact- en bezichtigingsaanvragen nog altijd op een stabiele woningmarkt duidden. Maar geldt dat eigenlijk voor alle prijssegmenten? Of worden woningen binnen het hogere segment wel degelijk geraakt door een gedaald vertrouwen in de markt?

Die laatste vraag werd ons de afgelopen weken door veel makelaars gesteld. Daarom kijken we in deze corona-update niet alleen naar het aantal bezoeken op funda en het totale aantal leads dat gegenereerd werd via de objectpagina’s, maar maken we ook een uitsplitsing van dat aantal leads op basis van verschillende prijssegmenten.

Weer meer bezoeken dan vorig jaar

De drukte op funda die we in week 18 signaleerden, houdt aan. In week 21 vonden 18,1 miljoen bezoeken aan de website en via de app plaats. Dat aantal ligt ruim boven het niveau van voor de uitbraak van de crisis (127%). Het aantal bezoeken is ook 44% hoger dan dezelfde periode in 2019; toen werden er 12,6 miljoen bezoeken aan funda gebracht. Onderstaande grafiek laat de cijfers per dag zien; maandagen worden daarbij vergeleken met maandagen uit reguliere weken voor de coronacrisis.

Bezoeken


Ook het aantal contactaanvragen blijft opmerkelijk hoog. Het waren er bijna 228.000 in week 21. Dat is, ondanks een dip tijdens Hemelvaart, 117% ten opzichte van de eerste tien weken van het jaar. Bijna 38.000 van deze aanvragen waren voor een bezichtiging. Bezichtigingsaanvragen die via de telefoon of via een e-mail aan u gedaan zijn, tellen daarbij niet mee. We hebben het over 131% vergeleken met het aantal voor de crisis. In week 12, toen de eerste maatregelen net van kracht waren, was dit nog 68%.

Relatief populair

Het aantal leads dat via funda gegenereerd wordt, is dus hoog. Maar, en dan nu de hamvraag, geldt dat voor alle woningen? Of enkel voor objecten die binnen een lager prijssegment aangeboden worden? We zochten de verschillen tussen het lagere segment (< 300.000 euro), het middensegment (300.000-700.000 euro) en het hogere segment (> 700.000 euro) voor u uit.

In de eerste tien weken van 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, vormde het aantal gegenereerde leads binnen het hogere segment tussen 3,7 en 4,1% van het totaal. Voor het middensegment was dat tussen 29,5 en 34,1%. Binnen het laagste prijssegment werden relatief de meeste leads gegenereerd: tussen 62 en 66,7% van het totale aantal leads.

Aandeel leads per prijssegment per week


Tijdens de eerste weken na de maatregelen, in week 12, 13 en 14, zakte het aandeel leads binnen het hogere segment tot rond de 3,4%. Consumenten leken zich over het algemeen dus iets meer te verschuiven richting woningen in een lagere prijsklasse. Maar die dip voor het hogere segment was van korte duur: de weken daarop steeg het aandeel tot 5,0% in week 18 en is sindsdien niet meer onder de 4,7% beland. We zien op funda dus geen signalen dat woningen in het hogere segment meer lijden onder de crisis. In tegendeel zelfs: ze zijn momenteel relatief juist populair. Ook onderstaande grafiek maakt dit duidelijk. Deze grafiek laat het aantal gegenereerde leads binnen het hogere segment per week zien. Vanaf week 13 ziet u dat dit aantal tot ver boven het oude niveau stijgt.

Absolute aantal leads hoger prijssegement

Monitor uw eigen aanbod

Ongeacht het segment waarin u actief bent, wilt u ongetwijfeld weten hoe uw aanbod ervoor staat. En tegelijkertijd in de gaten houden hoeveel interesse er gemiddeld in uw regio voor objecten is, of hoeveel contactaanvragen er voor de objecten gedaan worden. Maak daarom gebruik van de nieuwe Aanbodmonitor. Dan ziet u in één oogopslag en op ieder gewenst moment hoe uw makelaarskantoor presteert.

Bron: funda bezoekersgedrag t/m 24 mei 2020

Meer binnen dit onderwerp