funda Facts Q3 2020

 

De zoeker ruilt de stad in voor dorp

De coronacrisis stelt potentiële huizenkopers voor een lastig dilemma: verhuizen of afwachten? Uit onderzoek van funda naar veranderende woonwensen bleek eerder dat iets meer mensen overwegen de stad te verlaten. Die trend zien we ook in de kwartaalcijfers: Noord-Drenthe maakt zijn debuut in de top 3-populairste regio’s van het land en ook Friesland is in trek.

Allereerst de bezoekstatistieken. Hoewel het aantal unieke bezoekers (vijf miljoen) dit kwartaal gelijk is gebleven, zien we een daling in het aantal bezoeken per maand en de gemiddelde bezoekduur. Het aantal bezoeken is in het tweede kwartaal afgenomen van 77 miljoen naar 73 miljoen. Heel vreemd is dat overigens niet: in de zomerperiode wordt funda altijd minder vaak bezocht. Vorig jaar zagen we ook een lichte daling: van 54 naar 53 miljoen bezoekers. Ten opzichte van 2019 is het aantal bezoeken nog steeds bijzonder hoog.

Funda factor per regio

Waar zoeken die bezoekers precies op? Dat hebben we uitgezocht aan de hand van het gemiddeld aantal keren dat een koopwoning per dag wordt bekeken. Zo brengen we in kaart welke regio’s populair zijn.

Ook Zuid-Friesland wint aan populariteit

Drie populairste regio’s

Groningen (stad) staat nog altijd boven aan de lijst van de meest populaire regio’s. Die trend is al een jaar onveranderd. De Zaanstreek is terug op positie twee en op de derde plaats hebben we een verrassende nieuwkomer: Noord-Drenthe, die Zuid-Kennemerland uit de top 3 stoot.

Drie grootste stijgers

Friesland wint aan populariteit. Behalve Oost-Friesland, dat de afgelopen kwartalen al in trek was, komt daar dit kwartaal Zuid-Friesland bij. Slochteren en omgeving sluit de top 3 af. Deze trend valt wellicht toe te schrijven aan de trek uit de stad, die overigens al voor de coronacrisis zichtbaar was.

Drie grootste dalers

Na een plotselinge afwezigheid in het vorige kwartaal is Amsterdam weer terug op de nummer 1-positie van de grootste dalers. Verder is er ook een nieuwkomer: Dordrecht.

Benieuwd naar het complete kwartaaloverzicht? Hieronder kunt u het downloaden. Bekijk ook de laatste editie van de funda Barometer. Hierin gaan we dieper in op deze cijfers en kunt u onder meer regionale verschillen tot in detail bekijken.

Download hier de funda facts Q3

Meer binnen dit onderwerp