funda Facts Q4 2020

 

Randstedeling trekt naar het noorden

Wat hebben de stad Groningen, Grootegast en omgeving en Noord-Drenthe met elkaar gemeen? Ze staan in de top 3 van populairste regio’s voor huizenzoekers. Ook in het vierde kwartaal blijft het noorden huizenzoekers trekken.

Laten we beginnen met de bezoekstatistieken van het vierde kwartaal. Hoewel het aantal unieke bezoekers (5 miljoen) gelijk is gebleven, zien we een lichte stijging in de gemiddelde bezoekduur. Ook het aantal bezoeken is gestegen van 73 miljoen naar 74 miljoen. En dit ondanks dat december, zoals elk jaar, een seizoensgebonden daling in bezoeken liet zien.

Funda factor per regio

Waar zoeken die bezoekers precies op? Dat hebben we uitgezocht aan de hand van het gemiddeld aantal keren dat een koopwoning per dag wordt bekeken. Zo brengen we in kaart welke regio’s populair zijn.

Drie populairste regio’s

Groningen (stad) voert al meer dan een jaar de lijst aan van de populairste regio’s in Nederland. Op nummer 2 staat Grootegast en omgeving, een regio die als het ware om de stad Groningen heen krult. Noord-Drenthe siert net als in Q3 de derde positie.

Drie grootste stijgers

Het zal u niet verbazen: ook in de top 3-grootste stijgers viert het noorden van Nederland hoogtij. Grootegast en omgeving blijkt niet alleen een van de populairste regio’s van het land te zijn, maar ook de grootste stijger. De Kop van Overrijssel is een verrassende tweede grote stijger, maar past volledig in de trend van de trek naar het noorden. De top 3 wordt afgesloten door de nummer 1 van het vorige kwartaal: Oost-Friesland.

Drie grootste dalers

Opvallend in de top 3-grootste dalers is dat de stad Groningen en omstreken na een half jaar uit de lijst verdwenen is. Amsterdam staat traditiegetrouw op nummer 1, op de voet gevolgd door Dordrecht en de Zaanstreek.

Benieuwd naar het complete kwartaaloverzicht? Hieronder kunt u het downloaden. Een gedetailleerder onderzoek naar cijfers en regionale verschillen vindt u in de Barometer. De eerstvolgende editie verschijnt begin maart 2021.

Download hier de funda Facts Q4

Meer binnen dit onderwerp

   

funda Facts Q3 2020

De coronacrisis blijft de wereld in zijn greep houden. In hoeverre heeft dat invloed op de bezoekcijfers van Q3? U leest het hier.

Lees meer