Funda Index: zo vergroot u het koopvertrouwen van uw klant

 

Zorg dat consumenten verder kijken dan de media

De recente berichtgeving in de media over de woningmarkt heeft een negatief effect op het koopvertrouwen van de consument, zo blijkt uit de funda Index van mei. Het vertrouwen wordt juist groter bij consumenten die zich laten informeren door een makelaar of hypotheekadviseur. Met name op het gebied van waardebepaling kunt u van grote betekenis zijn.

Er liggen mooie kansen voor u als het aankomt op informatievoorziening van uw klanten. Aanvullend onderzoek op de funda Index van mei laat zien dat consumenten de media als belangrijkste bron gebruiken voor informatie over de woningmarkt. Slechts 22% van de ondervraagden geeft aan dat zij hun vertrouwen baseren op een gesprek met een makelaar. Uit acht mogelijke bronnen, staat de makelaar op nummer vijf.

Slechts 22% van de ondervraagden baseert zijn koopvertrouwen op een gesprek met een makelaar. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Slechts 22% van de ondervraagden baseert zijn koopvertrouwen op een gesprek met een makelaar. Daar valt dus nog een wereld te winnen.

Het koopvertrouwen is het laagst bij consumenten die zich vooral op media baseren. Het neemt toe bij mensen die meer inzicht hebben in hun persoonlijke mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat zij advies op maat inwinnen bij een makelaar of hypotheekadviseur. Dat geldt bijvoorbeeld voor consumenten met concrete plannen voor koop of verkoop; zij winnen vaak al persoonlijk advies in.

Informeer proactief over mogelijkheden

Een derde van de ondervraagden schat de waarde van hun woning te laag in. Dit blijkt met name het geval bij mensen die om financiële redenen hun woning nu niet willen verkopen. Wellicht dat de combinatie van beter inzicht in de geschatte overwaarde van de woning en de financiële mogelijkheden die de huidige lage rentestand biedt, ander licht op de situatie werpt. U als makelaar kunt als geen ander helpen om dat bewustzijn te creëren én u kunt aanvullende inzichten bieden.

Bewustwording bij de consument

Naar aanleiding van de funda Index geven we de consument in dit artikel een aantal tips hoe zij beter inzicht krijgen in hun kansen op de woningmarkt. Daarbij staat het belang van advies op maat door een makelaar centraal. Om uw klanten te voorzien van goede, specifieke informatie, kunt u bijvoorbeeld dit artikel met hen delen. Samen met een gratis waardebepaling van de woning geeft het wellicht een duwtje in de goede richting.

Meer binnen dit onderwerp