Wat consumenten zoeken: de vraag in Arnhem

 

In Arnhem liggen de woonwensen behoorlijk uiteen

In deze serie nemen we u mee naar de vraag in de twaalf provinciehoofdsteden. Na Leeuwarden en Den Haag is nu de provinciehoofdstad van Gelderland aan de beurt: Wat voor soort woningen zoeken huizenzoekers in Arnhem? Welke buurten zijn populair en welke kenmerken vinden serieuze zoekers belangrijk?

In de periode van half augustus tot en met half december 2019, waren er 16.890 serieuze zoekers op jacht naar een object in Arnhem. Ongeveer driekwart van deze zoekers wilde een woonhuis, de rest zocht naar een appartement. In diezelfde periode zagen we op funda ook nog eens 1944 serieuze zoekers die geïnteresseerd waren in een huurwoning. Bij deze groep zijn appartementen verreweg het populairst: ongeveer 85% was daarnaar op zoek.

Appartementen worden minder gezocht, maar relatief vaker verkocht

Opvallend in Arnhem is het aantal appartementen dat in de bovengenoemde vier maanden is verkocht. Dat waren er 332, op 4400 serieuze zoekers. In dezelfde periode werden er 438 woonhuizen verkocht, op 12.490 serieuze zoekers. Dat kan betekenen dat de groep die op zoek is naar een appartement gemakkelijker tot koop overgaat. Maar het kan ook zo zijn dat de te koop aangeboden appartementen, in vergelijking met woonhuizen, beter aansluiten bij de wensen van de zoeker. Wat zijn die wensen van serieuze zoekers precies?

Woning van 100-125 m2 het populairst

De populairste gebruiksoppervlakte in Arnhem ligt tussen de 100 en 125 m2, met een gebruiksoppervlakte van 125-150 m2 als goede tweede. Bij de serieuze zoekers met interesse in appartementen is een kleiner woonoppervlakte, namelijk van 75-100 m2 het meest gewenst.

Een woonhuis heeft idealiter zes kamers, een appartement vier

Een dergelijk verschil zien we ook in het aantal kamers: een woonhuis heeft idealiter zes kamers, maar serieuze zoekers bekijken appartementen met vier kamers het vaakst. De populairste prijsklasse voor woonhuizen is € 200.000 - € 225.000, terwijl de consument voor een appartement het liefst wat minder betaalt: € 150.000 - € 175.000.

Verschillende wensen voor verschillende zoekers

We zien in Arnhem dus verschillen in zoekgedrag wat betreft koop- en huurobjecten, en wat betreft woonhuizen en appartementen. Door het grote aantal van meer dan 50 miljoen bezoeken per maand op de website en in de app van funda, zijn er in de data van funda nog veel meer van dit soort verschillen te vinden. In Arnhem is bijvoorbeeld precies te zien welke buurten bij welk budget veelgezocht zijn.

Groene Weide en Kamillehof zijn populair onder zoekers met een relatief klein budget

In de periode van half augustus tot en met half december 2019, waren in heel Arnhem de buurten De Laar-Oost, De Laar-West, Schuytgraaf-Zuid en Schuytgraaf-Noord het populairst. Kijkt u naar de 2% serieuze zoekers met een relatief klein budget tot € 175.000 euro, dan zult u zien dat die vaker in de buurten Groene Weide en Kamillehof zoeken. Bij zoekers met een relatief groot budget van meer dan € 750.000 euro, ongeveer 5% van het totaal aantal serieuze zoekers, springt qua populariteit de buurt N.O. van Schaarsbergen eruit.

Aanknopingspunten voor verkoopgesprekken op funda

Wellicht bent u door deze informatie wel benieuwd naar de wensen van andere groepen serieuze zoekers, of bent u benieuwd naar dit soort verschillen in uw eigen regio? De funda Vraagscan biedt voor NVM-makelaars de mogelijkheid om hier zelf naar op zoek te gaan. Ook op funda Voor makelaars vindt u onder Trends & data allerlei inzichten, weetjes en cijfers. Deze pagina is voor iedereen toegankelijk, ook als u geen NVM-makelaar bent.

bron: funda Vraagscan voor Arnhem, 11 december 2019

Meer binnen dit onderwerp