Wat consumenten zoeken: de vraag in Lelystad

 

Woonhuizen zijn in Lelystad veel populairder dan appartementen

Elke maand kijken we voor de serie 'Wat consumenten zoeken: de vraag in' naar de vraag achter de vraag in een van de twaalf provinciehoofdsteden. Vorige maand waren we in Den Bosch. Deze maand is de hoofdstad van Flevoland aan de beurt. Wat zoeken mensen op funda in Lelystad en sluit het verkoopaanbod daarop aan?

Eind januari 2020 stonden er in Lelystad 402 woonhuizen te koop en 103 appartementen. In de vier maanden daarvoor (oktober 2019 tot en met januari 2020) zijn er 381 woonhuizen en 40 appartementen verkocht in de hoofdstad van Flevoland. De verhouding tussen het aantal te koop staande objecten en het aantal verkochte objecten is in Lelystad dus heel anders voor woonhuizen (1:0,95) dan voor appartementen (1:0,39).

Appartementen niet populair in Lelystad

Het verschil in bovengenoemde verhouding is te verklaren met de informatie over serieuze zoekers uit de Vraagscan van funda. In de periode oktober 2019 tot en met januari 2020 waren er in Lelystad 7010 serieuze zoekers actief. Van deze 7010 serieuze zoekers was slechts 8% (593 zoekers) op zoek naar een appartement. De overige 92% (6417 zoekers) zocht een woonhuis. Dat verklaart meteen waarom de verhouding tussen te koop staande en verkochte objecten zo verschilt tussen woonhuizen en appartementen.

Uit de Vraagscan blijkt dat bijna de helft van de serieuze zoekers naar een huis met vijf kamers kijkt

Voorkeur voor vrijstaand

Doordat er in Lelystad verhoudingsgewijs zo veel zoekers naar woonhuizen zijn, kunnen we in de data goed zien wat zij precies wensen. Zo is bijvoorbeeld bijna de helft van hen op zoek naar een huis met vijf kamers. Ook wil de helft van de zoekers graag een vrijstaande woning.

Lelystad heeft relatief veel aanbod

Tot nu toe hebben we in deze serie nog niet eerder zo’n sterke voorkeur voor vrijstaande woningen gezien . Maar hoe zit het met de betaalbaarheid in Lelystad? Uit de Vraagscan maken we op dat er eind januari 2020 in de prijsklasse van € 275.000 tot € 300.000 de meeste woningen te koop stonden, met de prijsklassen van € 375.000 tot € 400.000 en € 175.000 tot € 200.000 als goede respectievelijk tweede en derde. Wanneer we specifiek inzoomen op de geliefde vrijstaande woningen dan blijkt dat zulke woningen vooral tussen de € 375.000 tot € 425.000 worden aangeboden.

Al met al is er in Lelystad voor verschillende budgetten aanbod. Wel kan het bij het bepalen van de vraagprijs lonen om goed te bekijken voor welke segmenten in welke klasse de meeste vraag is.

Eind januari 2020 stonden in de prijsklasse van € 275.000 tot € 300.000 de meeste woningen te koop in Lelystad

Ook informatie over de vraag achter de vraag voor uw regio

Elke maand analyseren we de vraag achter de vraag in de verschillende provinciehoofdsteden. Deze inzichten, andere cijfers en meer achtergrondinformatie vindt u op funda Voor makelaars onder Trends & data. Misschien bent u benieuwd naar de vraagspecificaties in uw eigen regio, of wilt u juist nóg dieper ingaan op de vraag in Lelystad? Dan kunt u als NVM-makelaar terecht in de funda Vraagscan. Met deze gebruiksvriendelijke tool kunt u zelf de inzichten voor uw eigen regio nagaan. Zo kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken tussen huur- en koopobjecten, of een bepaald type woonhuis selecteren. Precies zoals we deze maand in Lelystad hebben gedaan voor de vraag naar vrijstaande woningen.

bron: funda Vraagscan voor Lelystad, 30 januari 2020

Meer binnen dit onderwerp