Wat consumenten zoeken: de vraag in Maastricht

 

In Maastricht zoekt 68% naar zes of meer kamers

Grote woningen met veel kamers trekken in Maastricht de aandacht. Maar er zijn meer objectkenmerken waarmee u de interesse wekt van woningzoekenden in de regio. Welke dat zijn, leest u in deze aflevering van ‘Wat consumenten zoeken: de vraag in …’. Deze maand de provinciehoofdstad van Limburg.

In de periode begin mei tot begin september 2020 zochten 7600 serieuze zoekers naar een woning in Maastricht. Dat is nog meer dan voor de coronaperiode (6500). In februari berichtte 1Limburg al: ’Gekte op de woningmarkt in Maastricht: ‘Net Randstad’’. Inmiddels is er tussen mei en begin september een groot aantal woningen verkocht (452) en begin september staan er 457 woningen te koop. Dat komt neer op gemiddeld bijna zeventien potentiële kopers per nieuw te koop staande woning in Maastricht. De stad bevindt zich dan ook in de top 30 van meest gezochte plaatsen op funda.

Vrijstaandewoning populair

Ruim 28% van de potentiële kopers in Maastricht is geinteresseerd in een vrijstaande woning – net iets meer dan het aantal geinteresseerden in een tussenwoning (27%). Dat er iets minder interesse is in tussenwoningen dan in vrijstaande woningen is uitzonderlijk: in verreweg de meeste provinciehoofdsteden in onze serie zijn tussenwoningen veel populairder dan vrijstaande woningen. Dat zagen we vorige maand bijvoorbeeld in Assen en eerder al in Zwolle.

Oppervlakte 100-150 vierkante meter

De voorkeur voor vrijstaande woningen zorgt ook voor een voorkeur voor veel kamers. Maar liefst 68% van de woningzoekenden in Maastricht heeft de zinnen gezet op zes of meer kamers. Als we de zoekers naar appartementen (1380 zoekers) buiten beschouwing laten, wil ruim 80% van de serieuze zoekers een woonhuis (6220 zoekers) met zes of meer kamers. Voor 45% van deze woonhuiszoekenden is het voldoende als het huis een oppervlakte heeft van tussen de 100 en 150 m2, maar 38% heeft liever een oppervlakte van meer dan 150 m2.

Spreiding in vraagprijs

In de funda Vraagscan kunt u makkelijk inzoomen op specifieke groepen woningzoekenden om aanknopingspunten voor verkoopgesprekken te vinden. Daaruit blijkt voor Maastricht onder meer dat er op funda in veel verschillende vraagprijscategorieën wordt gezocht. Voor iedere categorie tussen de €200.000 en €400.000 (in stappen van €25.000) waren er in de onderzochte periode minimaal 400 serieuze zoekers aanwezig. Daarbij is het aantal zoekers in de vraagprijscategorie €450.000-€475.000 (281) beduidend lager dan het aantal zoekers met een budget van €425.000-€450.000 (350). Wellicht iets om rekening mee te houden bij de verkoop. Uiteraard kunt u in de funda Vraagscan deze informatie ook vinden voor uw eigen regio.

Vergelijken met Zuid-Limburg

Ook interessant om te bekijken zijn de prestaties van uw eigen objecten. In de Aanbodmonitor kunt u deze vergelijken met bijvoorbeeld de regio Zuid-Limburg. Daar ziet u dat objecten in Zuid-Limburg van begin augustus tot begin september per dag gemiddeld zo’n 25 tot 30 keer werden bekeken. En dat de meeste contactaanvragen worden gedaan op maandag. Wanneer u gebruik maakt van de Aanbodmonitor kunt u deze cijfers vergelijken met uw eigen statistieken.

bron: Vraagscan voor Maastricht (6 september 2020), Aanbodmonitor voor Zuid-Limburg (6 september 2020), funda websitedata (2019 & 2020)

Meer binnen dit onderwerp