Wat consumenten zoeken: de vraag in Middelburg

 

Zeeuwen zoeken grote huizen

In de serie ‘Wat consumenten zoeken: de vraag in’ kijken we elke maand naar de vraag achter de woningvraag in een van de twaalf provinciehoofdsteden. Dit keer nemen we de prachtige hoofdstad van Zeeland onder de loep: wat zoeken mensen in Middelburg?

Wie aan Zeeland denkt, denkt aan vakantie. Zon, zee, strand en natuurlijk de gezellige badplaatsen. Maar het is ook heerlijk wonen in deze provincie en 4612 serieuze zoekers in Middelburg hadden daar in de periode tussen 7 december 2019 en 7 april 2020 wel oren naar.

Funzoekers vs. serieuze zoekers

Veel Nederlanders dromen misschien weg bij het idee van wonen aan of bij de zee, maar niet iedereen die af en toe spiekt op funda is een serieuze zoeker. We onderscheiden de ‘funzoeker’ van de serieuze zoeker door het gedrag van serieuze zoekers per buurt te analyseren. Bijvoorbeeld: hoe vaak keert iemand terug naar een bepaald object, en hoe gericht wordt er gezocht?

Een betere match

In Middelburg stonden op 7 april jl. 220 appartementen en woonhuizen te koop. Dat betekent dat er aanbod is voor 5% van de serieuze zoekers. Dat lijkt misschien een klein aantal, maar vergeleken met de eerder behandelde hoofdsteden is dat een iets betere match. Zo zagen we begin april in Arnhem, Leeuwarden en Groningen voor 3% van de zoekers aanbod.

De vraag naar woningen boven € 450.000 loopt heel snel terug

Opvallend is dat de vraag naar woningen in alle prijsklassen tussen € 175.000 en
€ 350.000 nagenoeg gelijk is. Het woningaanbod sluit daar redelijk op aan, maar piekt met name bij woningen die te koop staan met vraagprijzen tussen € 175.000 en
€ 200.000 én tussen € 275.000 en € 300.000. Kijken we in een hoger segment, dan zien we dat de vraag naar woningen boven € 450.000 heel snel terugloopt.

Vijf kamers

Toekomstige Middelburgers willen graag groot wonen. Het zwaartepunt in het aantal zoekers per aantal kamers ligt met 2154 zoekers namelijk duidelijk op objecten met vijf kamers – terwijl er 61 objecten met vijf kamers te koop staan. Misschien kunnen de zoekers zich beter richten op huizen met vier kamers. Daar staan er weliswaar maar een paar meer van te koop – 69 namelijk – maar er is wel een stuk minder concurrentie: 660 zoekers.

En voor u als makelaar kan het interessant zijn om in een object met vier kamers te kijken of er een kamer in tweeën verdeeld kan worden. Dan is er dus drie tot vier keer meer interesse voor hetzelfde object.

De charmante binnenstad

Tot slot zoomen we nog even in op de populairste buurt van de hele stad: de binnenstad. Die ademt Zeeuwse charme, en dat trekt 1650 serieuze zoekers van wie de meeste vooral een huis tussen € 300.000 en € 325.000 zien zitten. Helaas was er begin april slechts één object in die prijsklasse te koop. Toch even verder zoeken dus.

Vraag in uw regio

Benieuwd naar de vraag in andere hoofdsteden van Nederland? De cijfers, inzichten en meer achtergrondinformatie kunt u terugvinden op funda Voor makelaars, onder het kopje Trends & data. Als u NVM-makelaar bent, kunt u gebruikmaken van de funda Vraagscan. Hiermee ziet u wat de vraagspecificaties in uw regio zijn.

bron: funda Vraagscan voor Middelburg, 7 april 2020

Meer binnen dit onderwerp