Zo maakt u perfecte 360° foto’s

 

Tips van een vastgoedfotograaf over licht, camera en statief

Wie online op zoek is naar een woning wil het liefst een zo realistisch mogelijk beeld krijgen. Een 360° foto helpt daarbij. Vastgoedfotograaf Tom Beltman van Woonperspectief legt uit hoe u de perfecte plaat schiet.

Een 360° foto geeft een eerlijke kijk op een woning, doordat de grootte beter in te schatten is. Bovendien kan de potentiële koper kamers vanuit verschillende hoeken bekijken in plaats van alleen het perspectief dat een fotograaf kiest. Hierdoor ontstaat een vollediger beeld van een toekomstige woning.

Geïnteresseerde kijkers

Dit is niet alleen fijn voor degene die de woning bezichtigt: ook makelaars doen er hun voordeel mee. ‘Doordat je een realistischer beeld biedt van de woning krijg je als makelaar mensen die écht geïnteresseerd zijn,’ legt Beltman uit.

In de funda desk maakt u van verschillende 360° foto’s makkelijk een virtuele tour

Sommige makelaars besteden het maken van 360° foto’s uit aan een medialeverancier. Zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maar hoe maakt u een goede 360° foto? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Kies de juiste standplaats

Met een 360° foto is het mogelijk om in kamers om je heen te kijken, door het beeld te draaien. Zorg er dus voor dat de foto in het midden van de kamer is gemaakt. ‘Maak je de foto vanuit een hoek, dan zal een groot deel van de 360° foto uit muur bestaan.’

Tip: is de vorm van de ruimte lastig te fotograferen, bijvoorbeeld doordat die erg smal is of een L-vorm heeft? Maak dan aparte foto’s en plak deze in de funda desk aan elkaar. Op die manier wordt de hele ruimte goed weergegeven.

Gebruik een statief om vervorming te voorkomen

Omdat een 360° foto uit verschillende beelden bestaat, kan er vervorming ontstaan: bijvoorbeeld meubels die ineens uit beeld verdwijnen of een bank die twee keer zo lang lijkt. ‘Vaak ontstaan deze vervormingen als de camera beweegt tijdens het maken van foto’s. Gebruik daarom altijd een statief om de camera stil te houden.’

Kies de juiste camera

Tegenwoordig zijn een hoop telefoons uitgerust met camera’s die niet onderdoen voor een professionele set. Met behulp van apps als Panorama 360 of Google Street View kan bijna iedereen met zijn smartphone een 360° foto maken.

Toch raadt Beltman aan een professionele 360° camera aan te schaffen. ‘Met Google Street View maak je bijvoorbeeld tientallen foto’s, die je samenvoegt tot een 360° foto. Dat is tijdrovend en de kans dat het misgaat is groot.’ 360° camera’s lijken op een webcam, met twee grote fisheye lenzen aan de voor- en achterkant. Met een druk op de knop maakt de camera aan beide kanten een 180° foto. ‘Ook hier werkt u het beste met een statief, om vervorming te voorkomen.’

Zorg voor genoeg licht, een blanco interieur en een hoge resolutie

Omdat u foto’s maakt van verschillende plekken in de kamer maakt, is het belangrijk dat de belichting overal hetzelfde is. Op de 360° camera (maar ook op sommige smartphones) zit een HDR-functie, die grote lichtverschillen voorkomt. Zo is het interieur én het raam goed belicht.

Maar met goed licht bent u er nog niet, stelt Beltman. ‘De foto moet van een hoge resolutie zijn, zodat het beeld scherp blijft als iemand de foto inzoomt. Als een beeld onscherp is, mist de foto zijn doel.’

Houd het interieur zo neutraal mogelijk

Potentiële kopers vragen zich af: zou dit mijn huis kunnen zijn? Beltman tipt daarom om het interieur zo neutraal mogelijk te houden op 360° foto’s. ‘Op die manier is het makkelijk voor kijkers om eigen meubels in het huis te visualiseren.’

Maak van uw foto's een virtuele tour

Als u verschillende 360° foto’s gemaakt heeft, kunt u deze in de funda desk makkelijk aan elkaar koppelen tot een virtuele tour. Daarin wandelen kijkers in een paar muisklikken door het hele huis. Als makelaar kunt u informatiepunten toevoegen. ‘Bijvoorbeeld om de specificaties van de keukenapparatuur aan te geven,’ licht Beltman toe. Kleine of rommelige ruimtes hoeft u voor zo’n tour niet te fotograferen, zo tipt hij. ‘Maar de overloop is bijvoorbeeld wel belangrijk. Zet de verschillende deuren open, zodat kijkers direct de indeling van de woning begrijpen.’

Beland hoger in de zoekresultatenlijst met een complete presentatie

Extra presentatiemiddelen, zoals een 360° foto, zorgen ervoor dat u hoger in de zoekresultaten komt te staan als u gebruik maakt van funda Compleet.

Bekijk hier de specificaties waar 360° foto’s aan moeten voldoen en hoe u deze bij uw object plaatst. Hulp nodig? Op funda vindt u een uitgebreide lijst van medialeveranciers die u kunnen helpen bij het maken van 360° foto’s, video’s en andere mediaproducten.

Meer binnen dit onderwerp