Deze stappen staan je te wachten als doorstromer

Meer weten

1 Zoeken

Hoe stel je een zoekopdracht goed in? Of hoe ontdek je wat je financiële ruimte is?

Meer weten
Meer weten

3 Bieden

Wat kan en wil je bieden? Hoe bepaal je het juiste bod? Welke voorbehouden zijn belangrijk?

Meer weten
Verdiep je meteen in een van deze onderwerpen

Doorstromen in een krappe markt: wat zijn je mogelijkheden?

Door de hoge huizenprijzen is de kans groot dat je je woning met overwaarde kunt verkopen. Op zoek naar een nieuw huis in deze krappe huizenmarkt? Verdiep je in je mogelijkheden met deze verhalen en tips.

Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het kopen en verkopen van een huis

Je bent gelukkig niet de eerste die een woning koopt en verkoopt. Help jezelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen.

Als een huis onder bod staat, betekent dit dat de verkoop in een vergevorderd stadium is. Het huis is nog niet definitief verkocht. Iemand anders kan nog een bod uitbrengen. Hier geldt een aantal regels voor.
Denk je erover om een woonboot te kopen? Dan is het goed om te weten wat daarbij komt kijken. Een woonboot is geen vastgoed en dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de financiering en de belastingen die je betaalt.
Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.

Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:

  • Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
  • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
  • Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
  • Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Je bent in onderhandeling wanneer je een tegenvoorstel hebt ontvangen op je openingsbod. Houd er rekening mee dat de bezichtigingen door kunnen gaan (het is tenslotte nog niet duidelijk of jullie tot overeenstemming gaan komen) en dat de verkoper nog andere biedingen kan ontvangen. Als deze interessant zijn, kan hij jou om een eindvoorstel kan vragen. Zolang de verkoper geen handtekening heeft gezet onder de koopakte, kan hij van de koop afzien.
Meer vragen