Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Ik koop mijn eerste huis
Deze stappen staan je als starter te wachten
1 Zoeken
Hoe stel je een zoekopdracht goed in? Of hoe ontdek je wat je financiële ruimte is?
Meer weten2 Bezichtigen
Welke vragen moet je aan de makelaar stellen? Waar moet je wel en juist niet op letten?
Meer weten3 Bieden
Wat kan en wil je bieden? Hoe bepaal je het juiste bod? Welke voorbehouden zijn belangrijk?
Meer weten4 Kopen
Wat moet je regelen voor de definitieve koop? Zijn er misschien subsidiemogelijkheden?
Meer weten5 Hypotheek regelen
Hoe zorg je dat je niet onnodig veel aan je hypotheek betaalt? Is maximaal lenen een optie?
Meer weten6 Verhuizen en wonen
Hoe bereid je je voor op een verhuizing? En wordt het zelf doen of toch professionele hulp?
Dit moet je weten als je voor het eerst een hypotheek afsluit
Leer meer over de verschillende hypotheekvormen en wat je maximaal kunt lenen met deze video's en artikelen.
Deze documenten heb je nodig voor je hypotheekaanvraag
‘Een goede voorbereiding neemt een hoop zorgen weg.’ Een hypotheekadviseur legt uit welke documenten je nodig hebt.
5 saaie, maar o zo belangrijke vragen over je eerste hypotheek
Wil je jouw droomhuis bemachtigen? Bereid je goed voor met deze 5 vragen en antwoorden.
Hypotheekadvies, voor- en nadelen
Tegenwoordig regel je alles zelf online. Ook je hypotheek. Of ga je toch naar een adviseur?
Stel jezelf in ieder geval deze vragen als je voor het eerst een huis koopt
Je bent gelukkig niet de eerste die een huis koopt. Help jezelf met deze antwoorden op veel gestelde vragen.
Maak onderscheid in verbouwkosten die noodzakelijk zijn om gebreken te herstellen of achterstallig onderhoud te repareren en verbouwkosten die je maakt om een huis meer naar je zin te maken. De kosten zijn afhankelijk van hoe luxe je het wilt afwerken en wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het sloopwerk). Wil je meer inzicht in de noodzakelijke verbouwkosten die direct uitgevoerd moeten worden of waar je op termijn rekening mee moet houden? Laat een bouwkundige keurder de woning bekijken, neem een aannemer mee naar de bezichtiging of schakel een aankoopmakelaar in om je te adviseren.
Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:
- Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
- Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
- De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
- Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
- Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Voordat je op jacht gaat naar een koophuis wil je weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je op een woning valt die boven je budget ligt. De maximale hypotheek is afhankelijk van het inkomen, maar ook van vaste lasten zoals het aflossen van een lening of studieschuld en je toekomstige energierekening. De hypotheeklasten moeten betaalbaar zijn naast de andere vaste lasten. Een hypotheekadviseur rekent precies uit wat jouw maximale hypotheek is en daarmee het budget voor een nieuwe woning.
Bepaal eerst het zoekgebied: waar wil je wonen? Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? En wil je dan een appartement of liever een eengezinswoning? Denk ook aan de toekomst: hoeveel kamers heb je nodig? Ben je bereid (zelf) te klussen en waar wil je absoluut geen concessies op doen?
Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm, zoals:
- bieden per inschrijving
- bieden met een vanafprijs
- bieden via een veiling
Wat betekent het als een huis onder bod is? En kun je er dan nog op bieden? Ja, maar let op deze regels.
Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:
- Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
- Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
- Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
- Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.