Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Ik verkoop een huis
Deze stappen staan je te wachten als verkoper
1 Verkoop voorbereiden
Hoe presenteer je de woning zo goed mogelijk voor zoveel mogelijk mensen? Wanneer maak je de beste foto’s?
Meer weten2 Verkoopmakelaar zoeken
Hoe helpt een verkoopmakelaar jou? Wat kun je zelf en wat laat je aan een professional over?
Meer weten4 Verkopen
Van de laatste inspectie tot het tekenen van de leveringsakte: fris je geheugen op.
Meer weten6 Huis opleveren
Wil je spullen achterlaten ter overname? Zijn alle sleutels weer terecht? Dit staat je te wachten.
Meer wetenBereid je verkoop voor met deze verhalen en tips
Wat is een goede verkoopprijs voor je huis? En schakel je een makelaar in of niet? Bereid je verkoop voor met deze artikelen.
6 tips om je woning verkoopklaar te maken
Hoe ver moet je gaan om van je woning een VT-Wonenplaatje te maken? We geven je 6 tips om je woning verkoopklaar te maken.
Je rechten en plichten als verkoper
Hoe voorkom je dat je als verkoper aansprakelijk wordt gesteld voor verborgen gebreken in je huis?
Verdiep je verder, onderbouw je keuzes
Video: scheiden en een hypotheek, hoe werkt dat?
Lees meerWat als mijn energielabel niet klopt?
Lees meer
Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het verkopen van een huis
Je bent gelukkig niet de eerste die een woning verkoopt. Help jezelf met onze antwoorden op veel gestelde vragen.
Het inschakelen van een verkoopmakelaar kost een paar duizend euro, maar het levert je kennis, ervaring en tijd op. Voor de diensten betaal je courtage. Dit is een percentage (gemiddeld tussen de 1% en 1,5%) van de uiteindelijke verkoopprijs en betaal je pas op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaar.
De opstartkosten (doorgaans € 400 tot € 600) zorgen ervoor dat jouw huis op de best mogelijke manier online wordt gepresenteerd.
Extra kosten kunnen voorkomen wanneer je deel wilt nemen aan de landelijke Open Huizen Dag of wanneer je (online) met je woning wilt adverteren.
Controleer altijd in de opdracht tot dienstverlening of je makelaar intrekkingskosten rekent op het moment dat je besluit om de woning uit de verkoop te halen.
Een huis zet je niet zelf op funda: dat doet een makelaar. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en weet wat er nodig is om een huis zo compleet mogelijk in de markt te zetten. Hij zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360°-foto’s en een mooie video. Een goede eerste indruk maak je namelijk geen tweede keer.
Om je woning verkoopklaar te maken, moet je een aantal documenten verzamelen. Niet alleen voor de makelaar, maar ook voor potentiële kopers die meer informatie over het huis willen:
- De lijst van zaken en vragenlijst (blanco exemplaren worden door de makelaar aangeleverd)
- Legitimatiebewijs (alleen voor de makelaar zijn dossier)
- Eigendomsbewijs
- Aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen
Controleer daarnaast of je een definitief energielabel hebt; dit moet aanwezig zijn wanneer het huis verkocht is.
Zorg ervoor dat je huis opgeruimd en schoongemaakt is voordat de fotograaf komt. Denk aan een opgeruimde hal zonder al te veel schoenen en jassen, een leeg aanrechtblad in de keuken, het speelgoed opgeborgen en de fietsen in de schuur. Gebruik de complete checklist zodat je niks kunt vergeten.
De makelaar bepaalt de vraagprijs door:
- Goed marktonderzoek te doen. Wat is er recent verkocht en zijn deze woningen vergelijkbaar met jouw woning?
- De vraag. Is er veel vraag naar jouw woning doordat het in een populaire buurt ligt? Dan is dit van invloed op de hoogte van de vraagprijs.
- Jouw persoonlijke situatie. Moet je door omstandigheden snel de woning verkopen? Dan drukt dit op de hoogte van de vraagprijs.
Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar het kan je wel veel opleveren: een lagere koopsom, het helder krijgen van je woonwensen en goed advies na het bezichtigingen van een woning.