vraag & antwoord

Ik wil mijn eerste huis kopen, wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Jouw kansen op de huizenmarkt

Je bent starter en op zoek naar je eerste koophuis. Leuk! Logischerwijs wil jij weten hoe groot je slagingskans op de huidige huizenmarkt is. Koophuizen genoeg, maar of je al jouw woonwensen binnen jouw budget kunt realiseren, hangt af van een aantal factoren.

1. Hoe ziet de huizenmarkt eruit?

De woningmarkt is altijd in beweging. Soms is het er druk omdat veel mensen tegelijkertijd een huis willen kopen. Een reden hiervoor kan zijn dat de rente laag staat en er dus minder geld betaald hoeft te worden over het geleende hypotheekgeld. Dat maakt de maandlasten lager. Hoe drukker de woningmarkt, hoe sneller de huizenprijzen doorgaans stijgen. We spreken dan van een oververhitte woningmarkt. Zo'n markt is gunstig voor verkopers.

Als het wat slechter gaat met de huizenmarkt – als er meer te koop staat dan er kopers zijn – heeft de koper het voor het uitkiezen. Er wordt geconcurreerd en de huizenprijzen zijn lager.

In welke fase de huizenmarkt zich bevindt: de verschillen in huizenprijzen zijn groot en zeer afhankelijk van jouw woonwensen. Zo is het in de ene regio (bijvoorbeeld Oost-Groningen) vaak gemakkelijker en goedkoper kopen dan in de andere (bijvoorbeeld de Randstad).

2. Is huren of kopen goedkoper?

Een dilemma voor veel potentiële huizenkopers: koop je nu, of is blijven huren slimmer? Een huis kopen is doorgaans een goed idee als je weet dat je je voor langere tijd op één plek wilt vestigen. Daarnaast zijn je maandlasten waarschijnlijk lager.

Wil je flexibel blijven, dan is huren gemakkelijker. Huren kan ook slimmer zijn als je loonsverhoging of een vast contract in het vooruitzicht hebt, daarmee kun je te zijner tijd een hogere hypotheek krijgen.

  Heb je een huis op het oog? Check nu of je het kunt betalen
Je maandelijkse hypotheeklasten berekenen

3. Heb je voldoende eigen geld?

Wil je als starter een huis kopen, dan heb je een spaarpotje nodig. Sinds 2018 kun je namelijk niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen. Dit terwijl een huis kopen meer kost dan alleen de woningwaarde. Denk aan de kosten koper: de kosten voor onder meer de taxatie, overdracht en notaris. Reken op ongeveer 6% van de woningwaarde aan bijkomende kosten. En misschien bied je boven de woningwaarde. Dat gedeelte kun je niet financieren met een hypotheek, maar moet je uit eigen zak betalen.

4. Koop je alleen of samen?

Samen kopen betekent dat je allebei eigenaar wordt van het huis. De hypotheek staat op beide namen en een eventuele waardestijging is daarmee automatisch ook voor jullie allebei. Als je samen koopt, heb je meestal ook een groter budget.

Maar ga je uit elkaar, dan komen er hoe dan ook kosten om de hoek kijken. Blijft een van jullie in het huis wonen? Dan moet de bank dit goedkeuren; je moet dan immers in je eentje de hypotheek kunnen dragen. Daarbij moet degene die in het huis blijft wonen de helft van de overwaarde aan de ander betalen. Is je huis minder waard geworden, dan moet je allebei de helft van de restschuld (oftewel: het hypotheekbedrag dat overblijft na verkoop) betalen.

Koop je op één naam, dan moet je ook alleen de hypotheek kunnen betalen – ook al betaal je er in de praktijk beiden aan mee. Wel is het dan van belang om in een samenlevingscontract een paar dingen vast te leggen, zoals wie welke kosten betaalt en welke afspraken je maakt over waardestijging of -daling.

Combinatie van woonwensen en budget

Het is niet te zeggen of jouw kansen op de huizenmarkt 'veel' of 'weinig' zijn. Jouw kansen op de huizenmarkt zijn immers afhankelijk van verschillende factoren. Een aankoopmakelaar kan je op basis van jouw woonwensen en budget helpen met het vinden van jouw eerste koophuis. Hij zal het je ook vertellen als die tuin of tweede badkamer nog niet mogelijk zijn of dat je juist best wat groter mag denken.

Een makelaar helpt je verder

Klaar voor je eerste eigen huis? Dan komt er veel op je af. Een aankoopmakelaar kent de lokale markt goed en brengt jouw mogelijkheden snel in kaart.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ja. Je mag 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek, maar een huis kost meer geld. De kosten koper (o.a. notariskosten) moet je, net als de meerwaarde die je overbiedt, dus zelf kunnen betalen.

De rentestand: hoe lager die staat, hoe lager je maandlasten uitpakken. En de drukte: hoe meer mensen een huis willen kopen, hoe hoger de huizenprijzen.

Ja. Je inkomen moet natuurlijk wel toereikend zijn. Dat beslissen de meeste banken op basis van je bruto inkomsten over de afgelopen drie jaar.

Dat is afhankelijk van hoelang je ergens wilt blijven wonen (een huurcontract zeg je zo op, verkopen kost tijd) en van je financiële situatie. Hoeveel geld kun je nu lenen en hoeveel eigen geld heb je?

Nieuwbouw

  • Bij nieuwbouw weet je in ieder geval zeker dat je de komende jaren geen tot weinig onderhoud hebt.
  • Je kunt de woning helemaal naar je eigen smaak afmaken doordat je zelf de keuken, badkamer en afwerking kunt bepalen.
  • Een nadeel kan zijn dat je de woning vanaf een plattegrond koopt, wat het soms moeilijk maakt in te schatten hoe een ruimte eruit komt te zien.
  • Maakt de woning deel uit van een groter nieuwbouwproject? Dan kan het zijn dat er om je heen nog veel gebouwd gaat worden.

Bestaande bouw

  • Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt en je kunt het ervaren. Niet alleen het huis, maar ook de buurt.
  • Bestaande bouw kan over karakteristieke details beschikken, wat voor een mooie sfeer kan zorgen.
  • Houd rekening met het (direct noodzakelijke) onderhoud wanneer je de woning koopt.
Meer vragen