Huis verkopen

Het verkoopproces van een huis is best ingewikkeld. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de verkoop werkt en wat je moet doen en regelen.

Over welke stap in het verkoopproces wil je meer informatie?

Duik nog wat dieper in het verkoopproces

Nog niet gevonden wat je zocht?

Huis verkopen: vijf veelgestelde vragen

Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.

Na verkoop van je huis los je je hypotheekschuld af met de opbrengst uit de verkoop. Blijft er geld over, dan kun je deze overwaarde bijvoorbeeld gebruiken voor een volgende koopwoning. Blijft er nog een restschuld over, dan heb je twee opties: Je financiert de restschuld mee in de hypotheek op je volgende koopwoning. Of je maakt afspraken met de bank over het terugbetalen van de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker moet er namelijk mee instemmen dat je je woning verkoopt en niet in staat bent om je hypotheekschuld af te lossen.

Voor de eindinspectie is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je die tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.

Als je je huis verkoopt met winst hoef je daarover geen belasting te betalen. Maar je huis verkopen met overwaarde heeft wél invloed op je belastingaangifte, net als een eventuele restschuld. Zo kan het zijn dat je geen of minder hypotheekrente mag aftrekken voor je nieuwe huis. Ook de belasting die je als woningbezitter betaalt, het eigenwoningforfait, verandert.

De kosten die de notaris maakt voor het doorhalen van de oude hypotheek in het Kadaster (royement) mag je aftrekken van de belasting. Andere verkoopkosten, zoals kosten voor de verkoopmakelaar, het energielabel en advies- en bemiddelingskosten rondom de verkoop of hypotheek, zijn niet aftrekbaar.

Advies en hulp op maat van een makelaar

Oke, je wilt verkopen? Ga je zelf met potentiële kopers onderhandelen over de verkoopprijs? Voor makelaars is een huis verkopen wél dagelijkse kost. Een verkoopmakelaar heeft naast ervaring ook specifieke kennis over de lokale markt en neemt je veel werk uit handen.

Zoek een makelaar in jouw buurt