Over welke stap in het verkoopproces wil je meer informatie?

Je komt voor flink wat keuzes te staan als je hebt besloten je huidige woning te verkopen. Neem je een verkoopmakelaar in de arm? Hoe maak je je huis verkoopklaar en wat is de beste verkoopstrategie? Staat je huis (al) te koop? Ontdek hoe je de bezichtigingen van je huis kunt voorbereiden en hoe je te werk kan gaan bij het onderhandelen.

Huis verkopen: vijf veelgestelde vragen

 1. Wat kost een verkoopmakelaar?

  Onder makelaarskosten vallen o.a. de courtage van een makelaar, opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten. Deze kosten verschillen per makelaar en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld regio, concurrentie en afspraken.

 2. Hoe beïnvloedt de verkoop van mijn huis de belastingaangifte?

  Als je je huis verkoopt met winst hoef je daarover geen belasting te betalen. Maar je huis verkopen met overwaarde heeft wél invloed op je belastingaangifte, net als een eventuele restschuld.

 3. Hoe plaats ik mijn huis op funda?

  Je huis op funda plaatsen kan alleen via een makelaar. Samen bepalen jullie een verkoopstrategie op basis van jouw wensen.

 4. Wat gebeurt er met mijn hypotheekschuld na verkoop van mijn woning?

  Het geld dat je krijgt na verkoop van je huis, gebruik je om je hypotheekschuld af te lossen. Is het bedrag dat je hebt ontvangen hoger dan de hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde.

 5. Is mijn woning klaar voor de sleuteloverdracht?

  Voor de eindinspectie van je koopwoning is het belangrijk dat je je huis in de staat brengt zoals je dat tijdens de onderhandelingen overeengekomen bent.