Funda Index

Eerste kwartaal 2024

Funda publiceert elk kwartaal de funda Index, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe bezoekers de woningmarkt ervaren en het gedrag van zoekers in kaart wordt gebracht. Hieronder de belangrijkste uitkomsten over het eerste kwartaal van 2024.

Laag koopvertrouwen, verkoopvertrouwen stijgt verder door

Het koopvertrouwen daalt (-7.6) ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van vorig kwartaal (-1). 17% van de consumenten vindt dat nu een goed moment is om een woning te kopen. Het verkoopvertrouwen neemt met 17,2 procentpunt toe ten opzichte van een jaar eerder en is 6 procentpunt hoger ten opzichte van een kwartaal geleden. 71% van de consumenten vindt de huidige markt goed voor het verkopen van een woning.

Vertrouwen over zes maanden 

Vooruitkijkend zijn consumenten iets minder positief over de markt betreft verkopen. 60% Van de consumenten verwacht dat de markt over zes maanden nog gunstig is voor verkoop. 18% Verwacht dan een gunstige markt voor kopers.

Weinig aanbod en prijzen drijvers voor vertrouwen 

De huidige woningmarkt wordt volgens consumenten beïnvloed door weinig aanbod (73%) en voornamelijk gunstige prijzen voor de verkoper (51%). Vooruitkijkend verwacht men dat dezelfde factoren een rol blijven spelen.

Redenen vertrouwen

Zowel koopintentie als verkoopintentie stijgen

De koop- en verkoopintentie stijgen met respectievelijk 5,1 en 1,1 procentpunt ten opzichte van een kwartaal eerder. Zowel de koopintentie (-1,4) als de verkoopintentie (-3) liggen lager dan een jaar geleden.

Redenen om te verhuizen

Ook dit kwartaal zijn er geen verschuivingen in de redenen om te verhuizen. Naast dat mensen toe zijn aan een nieuwe woning wordt voornamelijk samenwonen als belangrijkste life event genoemd als reden om te verhuizen.

Geen voorkeur voor eerst kopen of verkopen

In het eerste kwartaal van 2023 zien we bijna geen verschuiving tussen de groep die eerst wil verkopen en dan wil kopen of andersom ten opzichte van voorgaand kwartaal. 23% Van de consumenten wil liever eerst kopen en 21% geeft aan liever eerst te willen verkopen.

Voorkeur eerst kopen of verkopen

Het koopgedrag steeg afgelopen flink met 18,9 procentpunt ten opzichte van vorig kwartaal en met 25,9 procentpunt in vergelijking met een jaar geleden. Ook de concurrentie per beschikbare woning laat een grote stijging zien. Gemiddeld zijn er 15,5 contactaanvragen richting de makelaar per beschikbare woning. Dit wordt ook verklaard door minder beschikbare woningen. Het afgelopen kwartaal stonden er 97.337 beschikbare woningen op funda. Dat waren 11.398 woningen minder dan een jaar eerder (-10) en 5.203 woningen minder dan vorig kwartaal (-5%).

Het aantal contactaanvragen verschilde per provincie sterk. Zo concurreerden woningzoekers in Flevoland gemiddeld met 21 anderen; een toename van 38% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. In Zeeland was, met gemiddeld 7 contactaanvragen per woning, de minste concurrentie. In alle prijsklassen konden kopers het afgelopen kwartaal rekenen op meer concurrentie, maar voor woningen tussen de 200.000 en 500.000 euro nam deze het meeste toe.

Meer mensen anticiperen op overbieden

Het blijkt dat weer meer ondervraagden zich voorbereiden op een mogelijke biedingsstrijd. Kopers en verkopers verwachten in Q1 in meerdere mate dat overbieden de norm gaat zijn. Dit percentage is gestegen van 45% in Q4 2023 naar 54% in Q1 2024. 17% geeft aan rekening te houden met een bod dat 10-20% boven de vraagprijs ligt. Dat is fors gestegen ten opzichte van vorig kwartaal, toen nog 11% van de ondervraagden dit aangaf.

Hoeveel overbieden

Contact

Meer informatie over de funda Index? Neem contact met ons op: 

Media: pers@funda.nl
Consument, makelaar of andere geïnteresseerde: marketing@funda.nl