article header image

Vraag & antwoord over het funda Huis

Heb je een vraag over het funda Huis? Dat is niet gek. Het funda Huis is echt anders dan een doorsnee rijtjeshuis en roept dus ook vragen op. Lees hieronder tien veelgestelde vragen én antwoorden.

Waarom liet funda een huis ontwerpen?
Voor funda begon het funda Huis als een dataproject. Geboren uit de vraag; wat kan funda eigenlijk nog meer met haar data doen? Zo vroegen wij ons af: “kun je op basis van onze data een huis ontwerpen?”

Welk doel heeft funda met dit huis?
Ons doel is om te inspireren en een discussie op gang te brengen. Nederlanders aan te zetten over hun woonwensen na te denken, en andere partijen te activeren meer met big data te doen. Funda heeft geen ambitie om het huis te bouwen of te verkopen of om nog meer huizen van dit soort te ontwerpen.

Wat is big data?
In het geval van het funda Huis is de big data ontstaan door de interactie tussen bezoekers en de huizen op funda. Elke zoekvraag, van zowel de funzoeker als een serieuze zoeker, vertelt iets over de woonwensen van Nederland. In getallen uitgedrukt: elke dag waren er in 2016 gemiddeld 1 miljoen bezoeken op funda. Tegelijk stonden er gemiddeld over het jaar 200.000 woningen te koop. Gezamenlijk keken Nederlanders in een heel jaar naar ongeveer 1 miljard woningen. Dat is de big data. Een puntje nog: die getallen beteken dus niet dat er in 2016 1 miljard huizen te koop stonden. Een enkel huis werd bijvoorbeeld wel een miljoen keer bekeken.

Wat is er zo bijzonder aan bouwen met big data?
Natuurlijk weet men al lang wat er goed wordt verkocht in Nederland. En uiteraard hebben projectontwikkelaars en makelaars een heel redelijk beeld van de woonwensen van Nederland. Maar het zoekgedrag op funda zegt iets extra’s. Het zegt iets over onze dromen, ver van ons bed. En, iets over de wens waarmee we beginnen en het huis dat we uiteindelijk kopen. Al die dromen en wensen van miljoenen Nederlanders hebben we laten meetellen om tot een nieuw ontwerp te komen. En dat is uniek.  

Is het ontwerp nou echt zo baanbrekend?
Het funda Huis lijkt van de buitenkant best op een normaal rijtjeshuis. Dat is ook de bedoeling. Het funda Huis moet in principe in te passen zijn in elk rijtje in Nederland. Echter de indeling van het huis is compleet anders. Hier komt de droom van veel Nederlanders, om ruimte te hebben, in terug. De leefruimte is groot en hoog, om dat mogelijk te maken zijn andere ruimtes compact. Met het funda Huis is het rijtjeshuis opnieuw uitgevonden. 

doorsnede funda huis

Waarom heeft funda voor deze architecten gekozen?
Samen met enkele andere architecten hebben Jeroen Atteveld (Heren 5) en Dingeman Deijs meegedaan aan een pitch (een soort wedstrijd) voor dit project. Hun originele interpretatie van de data heeft ons overtuigd. Daarbij doen deze twee architecten altijd al veel onderzoek naar hoe specifieke doelgroepen wonen en vonden zij het interessant om op basis van big data te gaan ontwerpen.

Hoe duur is het om het funda Huis te bouwen?
De architecten hebben voor dit ontwerp rekening gehouden met wens en werkelijkheid: de wens van veel ruimte en de werkelijkheid van een beperkt budget. Dit houdt in dat de kosten voor het bouwen van dit funda Huis gelijk zijn aan een gemiddelde rijtjeswoning in Nederland. We hangen geen concreet prijskaartje aan het project omdat dat, wat ons betreft, niet het punt is. Ons gaat het om een creatieve toepassing van data en dromen, om te laten zien dat je nieuwe woonconcepten kunt ontwikkelen.

Kleine kamers zijn wel efficiënt, maar is er ruimte voor opslag?
In Nederland zijn we gewend aan een slaapkamer van 10 à 12 vierkante meter, terwijl je om te slapen niet veel meer nodig hebt dan ruimte voor een bed. Kasten en opbergruimtes die je hier mist, kom je elders in het huis tegen: verwerkt in een dikke wand die vergelijkbaar is met een kasteelmuur, of bijvoorbeeld onder het bed in de Torenkamer.

Waar is de inrichting, het meubilair van het funda Huis op gebaseerd?
De inrichting dient slechts ter inspiratie en is samengesteld door een artdirector. Het funda Huis kan – net als elk ander huis - zo duur of goedkoop als wenselijk worden ingericht. Uiteraard zijn doorgaans op maat gemaakte meubels, kasten of details duurder dan meubels die in productie zijn gemaakt.

inloopbad

Een inloopbad… kost dat niet enorm veel water?
Het inloopbad is in een klein vertrek dat als badkamer dient en is slechts iets groter dan een standaard badkuip. Het funda Huis wordt verwarmd door een opzichzelfstaande warmtebron, een houtpelletkachel voor vloerverwarming (LTV) en warm tapwater (om te douchen). 

Nog andere vragen? Stel ze via @funda op Twitter.

Delen: Facebook Twitter Google Plus Pinterest