Herengracht 40 F 1015 BM Amsterdam Grachtengordel-West

Uitgelichte kenmerken

  • 422 m² wonen
  • 4 slaapkamers

Omschrijving

Aan de meest prestigieuze gracht van Amsterdam, tussen de Brouwersgracht en de Leliegracht, staat dit prachtige dubbelbrede monumentale pand uit 1760, “Residence Lebrun”. Achter de in zandstenen opgetrokken gevel is het unieke vier verdiepingen tellende achterhuis gelegen met een vrijstaand gastenhuis annex atelier en tuinhuis in de riante en in stijl aangelegde tuin op het noordwesten. Het geheel is gelegen op eigen grond en beslaat in totaal 422m2 te gebruiken oppervlak met een tuin van maar liefst 590m2 incl. tuinhuis. Het huis beschikt over een originele stijlkamer met bibliotheek en suite, een woonkeuken, een slaapkamer met badkamer en suite en walk-in closet en een slaapverdieping met entresol. Het gastenhuis heeft op de begane grond een living met open keuken en zelfstandige werkruimte/atelier en op de entresolverdieping thans een fitnessruimte en slaapkamer met badkamer en suite.

Indeling
De brede entreedeur geeft u toegang tot de gemeenschappelijke vestibule met marmeren vloer, sfeervol verlichte nissen en mooie wandschilderingen van de Amsterdamse kunstenaar Peter Korver. Aan het begin van de vestibule is er toegang tot de ruime fietsenberging in de kelder en aan het einde van deze vestibule bevindt zich de toegang tot het achterhuis en tevens tot het gastenhuis dat in de tuin is gelegen.

Bij binnenkomst in het achterhuis treft u een ruime entree, overdag helder verlicht door de lichtkoepel in het plafond. De vloer is, net als in alle andere vertrekken op dit niveau, betegeld met mooie Portugese tegels. De entreeruimte biedt toegang tot een separate verwarmde berging/wasruimte met aparte wijnopslag met constante temperatuur en tot de hal met toilet, garderobe en trapkast. Tevens bereikt u vanuit deze hal de riante woonkeuken. De originele zichtbare balken in het plafond ademen de sfeer van lang vervlogen tijden. Twee openslaande ramen en een dubbele deur bieden zicht op de tuin. De keuken bestaat uit een vast deel met keukeneiland en diverse inbouwapparatuur. De naastgelegen bergruimte met voorportaal is tevens bereikbaar vanuit de entree, zodat u met uw boodschappen een directe toegang heeft tot de keuken.

Vanuit de hal leidt een monumentale trap met houten lambrisering naar de eerste verdieping. Daar bevindt zich de nog grotendeels originele Stijlkamer (Lodewijk XVI-stijl), met hoog plafond (ruim 4.5 meter), marmeren schouw, hoge spiegels, behangschilderingen en een betimmering met een onderverdeling door Ionische pilasters waarin bloemmotieven zijn verwerkt. Drie Franse hoge naar binnendraaiende dubbele deuren met daarachter een Franse balkonafscheiding bieden een prachtig zicht op de tuin. De verduistering geschiedt door houten schuifpanelen over de volle hoogte. En suite een bibliotheek met bibliotheek trap, waar vanuit de hoge ramen licht naar binnen valt. Over de gehele verdieping ligt een goed onderhouden visgraatparketvloer met biezen.

Op de tweede verdieping bereikt u vanaf de ruime en lichte overloop het toilet en de hal naar de master bedroom. Door een mat glazen wand in de badkamer bereikt het daglicht deze hal. De monumentale slaapkamer met hoge ramen, marmeren schouw, spiegel en houten betimmeringen, beschikt over een walk-in closet met daglicht en badkamer en suite. De moderne badkamer heeft twee vrijstaande wastafels, een inloopdouche en een vrijstaand bad van waaruit er een fraai zicht is op de tuin.

Een ranke stalen trap biedt vanaf de tweede verdieping een opgang tot de kapverdieping waar de houten constructie meteen in het oog springt. Een entresol biedt de mogelijkheid deze verdieping optimaal te benutten. Op deze verdieping bevindt zich onder de entresol de technische ruimte. Een korte trap leidt naar de toegang tot de vluchttrap die gelegen is tussen het voor- en achterhuis. Kijkend door het raam van de dakkapel heeft u wederom een fantastisch uitzicht op de tuin en de omgeving.

Gastenhuis/atelier
Het gastenhuis heeft een eigen toegang vanuit de gemeenschappelijke vestibule en het achterhuis en is vrijstaand gelegen in de tuin. Het is opgetrokken uit wit metselwerk in een blauw houten vakwerk met een viertal dubbelhoge kozijnen, waarvan twee dubbel openslaande deuren. Het huis is in 1997 verbouwd met gebruik van moderne materialen als glas, staal en hout. Een volledig uit glas (deels gestraald, deels helder) opgebouwd tochtportaal beschikt over twee afsluitbare taatsdeuren die toegang bieden tot enerzijds de living met keuken en anderzijds de werkruimte/atelier. De houten constructie van de kap is overal zichtbaar waardoor het gehele gastenhuis oogt als één ruimte. Dit wordt tevens bewerkstelligd door de open entresol die door twee trappen zowel bereikbaar is vanuit de living, als vanuit de werkruimte. Het feit dat alle vloeren, net als de trappen zijn bekleed met brede Amerikaans grenen vloerdelen en de wanden zowel beneden als op de entresol in dezelfde terugkomende kleur zijn geschilderd dragen bij aan het gevoel van eenheid. De living beschikt over een inbouwkeuken met kastruimte en een toilet met voorportaal en toegang tot de berging/techniekruimte. De ruimte op de begane grond, thans in gebruik als werkruimte/atelier beschikt over een eigen toilet met voorportaal en toegang tot de tuin, waardoor deze als zelfstandige werkruimte zou kunnen fungeren. Op de entresolverdieping bevinden zich twee kamers met inbouwkasten waarvan er één momenteel dienst doet als slaapkamer. Deze kamers worden van elkaar gescheiden door een badkamer met wastafelmeubel en inloopdouche. Indien gewenst zijn in het gastenhuis op eenvoudige wijze twee of drie volwaardige slaapkamers te realiseren.

Tuin
Bij het betreden van de riante tuin worden direct alle zintuigen geprikkeld door de heerlijke geuren en de prachtige kleuren van de beplanting en het geluid van de fontein, de vele vogels en zoemende bijen. Er bevinden zich diverse zitplekken waardoor u op verschillende tijden heerlijk van de zon of van het zicht op de statige achtergevel kunt genieten. Er staan veel volwassen bomen in de tuin waaronder een gouden regen, prunus, Japanse esdoorn, wilg en hulst en in de fraai aangelegde borders staan diverse bloeiende planten en struiken, zoals een rhododendron, roos, hortensia, laurier en brem. Het klassieke wit houten tuinhuis achter in de tuin beschikt over water en elektra. Voor het tuinhuis bevindt zich een overdekt terras dat iets verhoogd ligt ten opzichte van het tuinniveau. Een kiezelpad met aan weerszijde een haag van coniferen, leidt naar het vrijstaande gastenhuis. In de tuin wordt privacy gewaarborgd door de hoge, voornamelijk begroeide omheining. Vanaf de noordwestgevel van het gastenhuis tot aan de perceelgrens aan de achterzijde van de tuin valt de bestemming van de tuin onder de noemer “Keurtuin”. De keurtuinen genieten sinds 1615 speciale wettelijke bescherming wat ertoe heeft geleidt dat de bijzondere cultuurhistorische waarde altijd behouden is gebleven.

Omgeving
Het grachtenpand ligt aan de westelijke kant van de grachtengordel en op loopafstand bevinden zich tal van leuke terrasjes, eethuisjes en bijzondere winkels. Er zijn op meerdere dagen gezellige markten in de buurt, waaronder een biologische markt, een stoffen markt en een vintage markt, kortom een perfecte locatie voor de liefhebber van de Amsterdamse binnenstad. Met de auto is de locatie goed te bereiken via de Prins Hendrikkade en de IJtunnel. Het Centraal Station is op loopastand gelegen

Bijzonderheden
-Eigen grond
-Appartement over 4 verdiepingen (gebruiksoppervlak 286m2)
-Vrijstaand gastenhuis over 2 verdiepingen (gebruiksoppervlak 136m2), verbouwd in 1997
-Tuin noordwest 26 meter diep (ca 590m2) met tuinhuis
-Vrijstaand tuinhuis/berging (10m2)
-Rijksmonument
-Parkeren volgens vergunningstelsel, Centrum -2C of betaald parkeren
-De gemeenschappelijke berging biedt ruimte om fietsen te stallen

English translation

On the most prestigious canal in Amsterdam, between the Brouwersgracht and the Leliegracht, stands this beautiful double-wide monumental building established in 1760, "Residence Lebrun". Behind the sandstone façade is hidden an unique four-storey rear house with a detached guest house annex office space or studio and garden house in the spacious and stylishly landscaped garden on the northwest. The property is situated on private land and covers a total of 422m2 of usable area with a garden of no less than 590m2 including garden house. The house has an original style room with library ensuite, a kitchen, a bedroom with bathroom ensuite and walk-in closet and a bedroom floor with mezzanine. On the ground floor the guesthouse offers a living room with open kitchen and independent office space / studio and on the mezzanine floor currently a gym and a bedroom with bathroom ensuite.

Layout

The wide entrance door gives access to the common vestibule with marble floor, tastefully lit niches and beautiful murals by the Amsterdam artist Peter Korver. At the beginning of the hallway there is access to the spacious bicycle storage in the basement and at the end of the hallway there is access to the rear of the house and also to the guesthouse located in the garden.

Upon entering the rear house, you will find a spacious entrance hall, brightly lit during the day by the skylight in the ceiling. The floor is, as in all other rooms on this level, tiled with beautiful Portuguese tiles. The entrance room provides access to a separate heated storage/laundry room with separate wine storage at a constant temperature and to the hallway with toilet, cloakroom and staircase cupboard. From this hall you can also reach the spacious kitchen. The original exposed beams in the ceiling breathe the atmosphere of days gone by. Two French windows and a double door offer a view of the garden. The kitchen consists of a fixed part with kitchen island and various appliances. The adjacent storage room with vestibule is also accessible from the entrance, so you have direct access to the kitchen with your groceries.

From the hall, a monumental staircase with wooden panelling leads to the first floor. There you find the original style room (Louis XVI-style), with high ceiling (over 4.5 metres), marble mantelpiece, high mirrors, wall paintings and panelling with subdivisions by Ionic pilasters in which floral motifs have been incorporated. Three French high doors that swing inwards with a French balcony divider offer a wonderful view of the garden. The room can be darkened by the use of full-height wooden sliding panels. Ensuite a library with library stairs, where light falls in from the high windows. The entire floor is covered with a well-maintained herringbone parquet floor.

On the second floor, from the spacious and bright landing, you reach the toilet and the hallway to the master bedroom. Through a frosted glass wall in the bathroom, daylight reaches this hall. The monumental bedroom with high windows, marble fireplace, mirror and wooden panelling, has a walk-in closet with daylight and bathroom ensuite. The modern bathroom has two freestanding sinks, a walk-in shower and a freestanding bath from which there is a beautiful view of the garden.

A slender steel staircase provides access from the second floor to the top floor where the wooden construction immediately catches the eye. A mezzanine offers the possibility of using this floor optimally. On this floor, the technical area is located under the mezzanine. A short staircase leads to the access to the escape staircase located between the front and rear house. Looking through the window of the dormer, you again have a fantastic view of the garden and the surroundings.

Guest house/studio
The guest house has its own entrance from the communal vestibule and the rear house and is detached in the garden. It is built of white brickwork in a blue wooden frame with four double-hung window frames, two of which have double doors. The house was rebuilt in 1997 using modern materials such as glass, steel and wood. A fully glazed (partly sandblasted, partly clear) draught lobby has two lockable pivot doors that provide access to the living room with kitchen on the one hand and the office space/studio on the other. The wooden structure of the roof is visible everywhere, making the entire guesthouse look like one room. This is also achieved by the open mezzanine floor, which is accessible from both the living room and the office space via two staircases. The fact that all floors, as well as the stairs, are covered with wide American pine floorboards and the walls both downstairs and on the mezzanine are painted in the same recurring colour contributes to the sense of unity. The living room has a built-in kitchen with cupboard space and a toilet with vestibule and access to the storage/utility room. The room on the ground floor, currently used as an office space, has its own toilet with vestibule and access to the garden, so it could function as an independent work space. On the mezzanine floor there are two rooms with fitted wardrobes, one of which is currently being used as a bedroom. These rooms are separated by a bathroom with washbasin and walk-in shower. If desired, it’s easy to realize two or three full bedrooms in the guest house.

Garden
When entering the spacious garden, all senses are immediately stimulated by the wonderful smells and the beautiful colours of the plants and the sound of the fountain, the many birds and buzzing bees. There are several seating areas so you can enjoy the sun at different times or the view of the stately back facade. There are many mature trees in the garden including a “gouden regen”, prunus, Japanese maple, willow and holly and in the beautifully landscaped borders are various flowering plants and shrubs, such as a rhododendron, rose, hydrangea, laurel and broom. The classic white wooden garden house in the back of the garden has water and electricity. In front of the garden house is a covered terrace that is slightly elevated from the garden level. A gravel path with a hedge of conifers on either side leads to the detached guest house. In the garden, privacy is guaranteed by the high, mainly planted, garden wall. From the north-western gable of the guesthouse to the plot boundary at the rear of the garden, the garden is designated as a "Keur garden". Since 1615, Keur gardens have enjoyed special legal protection, which has ensured that their special cultural-historical value has always been preserved.

Surroundings
The canal house is located on the western side of the canal ring and at walking distance there are many nice terraces, restaurants, caterers and special shops. Several days a week there are pleasant markets in the neighbourhood, including an organic market, a fabric market and a vintage market. In short, a perfect location for the Amsterdam city centre lover. The location is easy to reach by car via the Prins Hendrikkade and the IJtunnel. Central Station and all the public transport is within walking distance.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 4.750.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 11.256
Aangeboden sinds
2 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Bijdrage VvE
€ 25,00 per maand

Bouw

Soort appartement
Beneden + bovenwoning (appartement)
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1790
Specifiek
Monumentaal pand
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
422 m²
Overige inpandige ruimte
6 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
13 m²
Externe bergruimte
10 m²
Inhoud
1.275 m³

Indeling

Aantal kamers
10 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 3 aparte toiletten
Badkamervoorzieningen
Ligbad
Aantal woonlagen
4 woonlagen
Gelegen op
Begane grond
Voorzieningen
Airconditioning, alarminstallatie, mechanische ventilatie en TV kabel

Energie

Voorlopig energielabel
G Wat betekent dit?
Verwarming
Cv-ketel en open haard
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Gas gestookt combiketel, eigendom

Kadastrale gegevens

AMSTERDAM M 6689
Kadastrale kaart
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan vaarwater, beschutte ligging en in centrum
Tuin
Achtertuin
Achtertuin
590 m² (31,75 meter diep en 18,59 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het zuidwesten

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande houten berging
Voorzieningen
Elektra en stromend water

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren, openbaar parkeren en parkeervergunningen

VvE checklist

Inschrijving KvK
Ja
Jaarlijkse vergadering
Nee
Periodieke bijdrage
Ja (€ 25,00 per maand)
Reservefonds aanwezig
Nee
Onderhoudsplan
Nee
Opstalverzekering
Ja

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Herengracht 40 F

€ 4.750.000 k.k.