Koningslaan 54 1075 AE Amsterdam

Uitgelichte kenmerken

  • Bouwjaar 1912
  • Wonen 527 m²
  • Aantal kamers 14
  • Achtertuin 100 m²

Omschrijving

Familiehuis op een vorstelijke locatie

De karakteristieke villa aan de Koningslaan 54 is in vele opzichten een fascinerend staaltje bouwkunst op een locatie die zich moeilijk laat evenaren. Het indrukwekkende pand verrijst als een twintigste-eeuwse burcht direct aan de rand van het Vondelpark, bij de Diaconessenbrug over de smalle Vondelparkvijver. Deze geweldige stadsvilla biedt alle mogelijkheden om een heerlijk gezinsleven op stijlvolle wijze te combineren met een medisch of dienstverlenend beroep aan huis.

De architectuur van J.F. Staal jr. is geheel in overeenstemming met de tijdsgeest rond de eeuwwisseling en de rationalistische stijl van H.P. Berlage, die in 1903 met zijn ontwerp voor de Beurs van Berlage aan het Damrak zijn opus magnum had gecreëerd. Niet voor niets heeft de villa monumentale status. De imposante architectuur van deze villa is een statement van formaat en past perfect in het beeld van de villawijk Willemspark, waar statige herenhuizen het straatbeeld bepalen. Dit majestueuze stukje Amsterdam-Zuid omvat een groot deel van het Vondelpark en de meest prestigieuze woonomgeving van de hoofdstad. De lanen zijn breed, voornaam, ademen ruimte en rust en hebben koninklijke namen: Emmalaan, Prins Hendriklaan, Sophialaan, Oranje Nassaulaan, Koningslaan, Waldeck Pyrmontlaan, Saxen Weimarlaan.

In deze residentiële omgeving in de luwte van het Vondelpark lijkt de dynamiek van Amsterdam ver weg, maar dat is slechts een illusie. Het Willemspark, vernoemd naar Koning Willem III, werd in de tweede helft van de negentiende eeuw ontworpen als een deftige woonwijk voor de rijken. Het initiatief kwam van Jacobus Gerhardus van Niftrik, toenmalig Stadsingenieur van Amsterdam, die hiermee wilde voorkomen dat welgestelde Amsterdammers de drukke stad zouden verlaten om ontspanning te vinden aan de kust bij Haarlem, of in de Gooi- en Vechtstreek.

Anno 2019 is de ‘Willemsparkbuurt’ nog even ingetogen en chic. Met name in de betrekkelijk kleine enclave ten noorden van de Koninginne weg wordt het dagelijks leven gekenmerkt door een voor de stad ongewone rust. En dan te bedenken dat alles wat een stadsmens gelukkig kan maken zich op korte afstand bevindt. In de directe omgeving, langs de Amstelveenseweg en rond de Cornelis Schuytstraat is het een aaneenschakeling van leuke cafés en kunt u zich iedere avond in een ander hip en/of befaamd restaurant culinair laten verrassen. Het culturele centrum van Amsterdam, het Museumplein en het Concertgebouw, bevindt zich op vijf minuten fietsen. Wonen en leven is op deze geweldige plek echt een enorm voorrecht. De villa, die hier naar een ontwerp van Staal in 1912 werd voltooid, voegt daar nog een extra dimensie aan toe.

Engels landhuis

Het perceel van 378 m² grenst direct aan het water van het Vondelpark. Het terras aan de achterzijde van de villa, door openslaande deuren bereikbaar vanuit de tuinkamer en door een eigen trapopgang vanuit de bel-etage, heeft een kademuur met twee houten terrassen annex aanlegsteigers. De tuin wordt door een sierlijke smeedijzeren omheining gescheiden van de Emmalaan - het natuurstenen terras met platanen biedt een boeiend uitzicht op de Diaconessenbrug en het Vondelpark aan de overzijde van het water.

De villa toont zich van alle zijden robuust, misschien zelfs een beetje streng, maar bovenal ‘Berlagiaans’. Het bakstenen pand met trappen, erkers, balkons, glas-in-lood-vensters, verspringende gevelvlakken en kloeke schoorstenen oogt als een veilige haven voor een groot gezin. Een bescheiden voorportaal biedt toegang tot de centrale hal - die zich ontvouwt als een waar kunstwerk. Dit is groots thuiskomen! De enorme zandstenen schouw met betegelde vuurplaats, prachtige, houten lambriseringen en trappenhuis, marmeren pilaren onder een getoogde galerij, de glas-in-lood-vensters en dakraam, het rijk geornamenteerde cassette - plafond - het is alsof je een klassiek Engels landhuis betreedt.

Riante leefruimten

Rond de hal bevinden zich de riante leefruimten, waar het wisselende daglicht rijkelijk naar binnen stroomt en vanwaar de bewoners genieten van een magnifiek uitzicht op de monumentale omgeving en het Vondelpark aan de achterzijde. De living en eetkamer (met balkon aan de achterzijde van de villa) liggen naast elkaar en worden gescheiden door schuifdeuren. Het klassieke visgraat parket met sierbies en de glanzend witte lambriseringen scheppen eenheid - de plafonds zijn hoog en statig. Een glazen corridor biedt toegang tot de stenen buitentrap naar de tuin. Op de eerste verdieping treffen we twee zeer grote slaapkamers aan (beide met balkon) met de nadrukkelijke mogelijkheid voor een derde. Ook hier de hoge plafonds, grote vensters en een enorm gevoel van ruimte. Op de tweede verdieping, nu twee fikse ruimtes, kunnen meerdere slaapkamers met badkamers worden gerealiseerd en dat geldt zeker voor de grote, hoge zolder.

De enorme tuinverdieping op de begane grond van het huis heeft een eigen ingang aan de Emmalaan en prikkelt de fantasie - hier kunt u een geweldige kantoorruimte realiseren, een wellness met alles erop en eraan of een luxueuze woonkeuken met eetkamer en openslaande deuren naar het terras aan het water, wellicht nog met een relaxruimte en/of huis - bioscoop. Of u maakt er een riant appartement van, volledig auto noom, maar wel binnendoor verbonden met de rest van het huis. Ideaal voor inwonende, opgroeiende kinderen, ouders, een nanny of huis meester. U heeft een totaal woonoppervlak tot uw beschikking van maar liefst 527 m² (1850 m³ inhoud) en daarmee kunt u op deze eenmalige locatie in de mooiste villawijk van Amsterdam al uw woondromen in vervulling laten gaan. Carpe diem.

Bijzondere kenmerken

Geweldig gelegen, direct aan het Vondelpark. Door de plezierige combinatie van wonen, werken, winkels en restaurants is de leefomgeving hier ideaal. Dat merk je direct aan de sfeer in dit populaire en mondaine deel van de stad. De buurt is rustig en kindvriendelijk. Alle faciliteiten liggen binnen loop- en fietsbereik, doch ook het gebruik van de auto en het openbaar vervoer is gemakkelijk te noemen. Diverse bus- en tram - verbindingen richting alle delen van de stad zijn aanwezig.

• Gelegen op eigen grond
• Geschikt om te wonen en werken
• Woonbestemming conform bestemmingsplan Wilemspark-Vondelpark 2019
• Gebruik conform BAG-Viewer: kantoorfunctie
• Metrage conform NEN 2580: VVO 526,61 m2, BVO 680,92 m2
• Prachtige tuin rondom
• Direct aan het Vondelpark gelegen
• Rijksmonument
• Vaste projectnotaris: Buma Algera Notariaat

Kadastrale informatie

Het appartementsrecht, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte met toebehoren in het souterrain aan de Koningslaan 54 A te Amsterdam, kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 9023 A-1, uitmakende het één/vierde aandeel in de gemeenschap, het appartementsrecht, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de kantoorruimte op de begane grond, eerste verdieping en zolder met toebehoren aan de Koningslaan 54 B te Amsterdam, kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 9023 A-2, uitmakende het drie/vierde aandeel in de gemeenschap bestaande uit een gebouw met ondergrond en toebehoren aan de Koningslaan 54 te Amsterdam, ten tijde van de splitsing in appartementsrechten kadastraal bekend gemeente Amsterdam sectie U nummer 5749, groot drie are achtenzeventig centiare; zijnde de hiervoor omschreven registergoederen beschermde monumenten in de zin van de Monumentenwet 1988.

************************************************************ENGLISH TRANSLATION**************************************************************************************

Family home on an exclusive location

The unique villa at Koningslaan 54 is in many respects a fascinating example of architecture in a location that’s hard to match. Like a twentieth-century castle, the impressive residence is an imposing sight at the edge of the Vondelpark, next to the Diaconessenbrug crossing the small Vondelparkvijver. This great city villa offers every opportunity for stylishly combining a wonderful family life with a home-based medical or service-oriented profession.

The architectural work of J.F. Staal Jr. is entirely in keeping with the spirit of the times around the turn of the century and the rationalist style of H.P. Berlage, whose magnum opus was his design for the Beurs van Berlage on the Damrak in 1903. It’s not for nothing that this villa has gained heritage status. The villa’s imposing architecture makes a magnificent statement, perfectly suiting the image of the Willemspark residential area and the stately mansions dominating the streetscape. This majestic part of Amsterdam-Zuid includes a large part of Vondelpark and the most prestigious residential area in the capital. The broad, distinguished avenues exude a sense of space and tranquillity, their grandness reflected in their royal names: Emmalaan, Prins Hendriklaan, Sophialaan, Oranje Nassaulaan, Koningslaan, Waldeck Pyrmontlaan, Saxen Weimarlaan.

The bustle of Amsterdam seems very distant in this residential enclave in the lee of Vondelpark, but nothing could be further from the truth. In the second half of the 19th century, Willemspark, named after King Willem III, was developed to create a fashionable neighbourhood for the wealthy. This was spearheaded by Jacobus Gerhardus van Niftrik, then Amsterdam’s City Engineer, who wanted to stem the tide of wealthy Amsterdam residents leaving the busy city to find peace and quiet on the coast at Haarlem or in the Gooi and Vecht region.

Now, in 2019, the ‘Willemsparkbuurt’ is just as understated and fashionable as it was in its heyday. Particularly in the relatively small enclave north of Koninginneweg, daily life is characterised by a tranquillity that’s unusual for the city. And yet, everything required for a satisfying urban life is just a short distance away. The immediate vicinity, along Amstelveenseweg and around Cornelis Schuytstraat, is home to a host of pleasant cafés, and you

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 5.950.000 k.k.
Vraagprijs per m²
info
€ 11.290
Aangeboden sinds
3 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Villa, 2-onder-1-kapwoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1912

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
527 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
25 m²
Inhoud
1.800 m³

Indeling

Aantal kamers
14 kamers (7 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Douche en toilet
Aantal woonlagen
4 woonlagen en een kelder

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel

Kadastrale gegevens

AMSTERDAM U 9023
Kadastrale kaart
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, aan rustige weg en beschutte ligging
Tuin
Achtertuin, voortuin en zijtuin
Achtertuin
100 m² (20m diep en 5m breed)
Ligging tuin
Gelegen op het noordoosten
Balkon/dakterras
Balkon aanwezig

Verkoopmakelaars

Heule Makelaardij

Telefonisch bereikbaar tot 17:00
Bel 020-6766633

Sotheby's International Realty

Bel 088-3747000

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

Willemspark

Heel Amsterdam

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

Willemspark

Heel Amsterdam

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie