• Onder optie

van Heutszpark 8 7741 CV Coevorden Coevorden-Centrum

Uitgelichte kenmerken

  • 125 m² wonen
  • 357 m² perceel
Prijs op aanvraag Veiling
Wat worden mijn maandlasten?

Omschrijving

WATERTOREN COEVORDEN IS TE KOOP! INSCHRIJVING GESLOTEN
Wonen op niveau of een bijzondere B&B beginnen op een ‘hemels’ plekje?

NIEUWE TOEKOMST VOOR WATERTOREN COEVORDEN
De Watertoren Coevorden gelegen aan de Van Heutszpark is 32,5 meter hoog en heeft een ijzeren reservoir met een inhoud van 150.000 liter.

De watertoren van Coevorden is gebouwd in 1914 naar een ontwerp van J.P. Hazeu als onderdeel van het productiestation Dalen voor de centrale waterleiding in dit gebied. De toren met eclectische stijlkenmerken is gebouwd op een markante plek op de voormalige vestingwallen binnen het beschermde stadsgezicht.

Op dit moment heeft de toren geen functie meer in de drinkwatervoorziening.

WMD Drinkwater is eigenaar van deze bijzondere watertoren en wil deze op een maatschappelijk verantwoorde wijze een nieuw leven geven. WMD heeft de verkoop in handen gegeven van BOEI en zoekt dus een nieuwe eigenaar.

Bekijk het verkoopproces op watertorencoevorden.nl en schrijf u in!

KENMERKEN
Bouwjaar:
1914

Hoogte:
32,5 meter

Inhoud:
150.000 liter (150 m3)

Functie:
Niet meer in gebruik

Status:
Rijksmonument nr. 468592

Ligging:
Gelegen in de stadskern van Coevorden

DE HUIDIGE STAAT VAN HET OBJECT
De watertoren heeft een hoge monumentale waarde en is door de loop van de jaren goed onderhouden onder toeziend ook van monumenten zorg.

In 2015 zijn het hout-, schilder- en voegwerk gerepareerd. Ook het stucwerk is onder handen genomen.

De bouwkundige staat van de monumentale watertoren is goed. Bij de herbestemming zal de aandacht voornamelijk op de binnenkant moeten worden gevestigd. Het is niet bekend of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn.

LOCATIE COEVORDEN
De watertoren van Coevorden is gelegen in het hart van de rotonde die toegang verschaft tot het ‘Van Heutszpark’. Het park ligt buiten de stadsgracht aan de noordzijde van de stad. Het park en het noordelijke deel van het centrum vallen onder het beschermd stadsgezicht van Coevorden. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

De watertoren is gelegen in het oude centrum van de stad. Het neemt een schitterende positie in op de oude vestigingswerken. De omgeving kenmerkt zich door een groene omgeving van het Heutszpark en het lanensysteem rondom de watertoren.

De gemeente Coevorden telt anno 2019 ongeveer 35.483 inwoners en de stad zelf telt 15.680 inwoners (bron: CBS). Coevorden is een stad met een rijke historie. In de afgelopen jaren is er veel veranderd in het centrum. Een groot en gedurfd plan, met als doel: een bruisend stadshart, gekenmerkt door water, historie en gezelligheid.

De regio is aantrekkelijk voor toeristen en recreanten, in de omgeving zij veel bossen, open vlaktes en de stad beschikt nog over oude vestingwerken.

POTENTIËLE FUNCTIES
De verschillende functies worden getoetst op een aantal onderwerpen die eerder aan bod zijn gekomen. Denk hierbij aan de omgeving, het ruimtelijk beleid en de mogelijkheden van het object. Aandachtspunten va het gebouw zijn de monumentale waarde en de vorm van de watertoren. Potentiële functies kunnen een hoofd- of nevenfunctie hebben, dit hangt af van de bijdrage die een functie kan leveren.

ONZE UITGANGSPUNTEN
Duurzaamheid:
Het is wenselijk om het object een duurzame herbestemming te laten verkrijgen.

Watertoren intact laten:
Bij deze herbestemming staat een haalbare exploitatie en het, waar mogelijk, intact laten van de watertoren voorop.

Status rijksmonument 468592:
De provincie wil hiermee actief haar cultuurhistorische waarden beschermen. En bovendien het cultureel erfgoed beleefbaar houden. De monumentencommissie speelt een rol in de toezegging.

Bestemming:
Gemeente Coevorden staat in beginsel positief tegenover het wijzigen van de bestemming van de watertoren.

Parkeren:
Er is een beperkte mogelijkheid tot parkeren op het perceel van de watertoren of in de directe nabijheid. Voor de herbestemming zullen ook de toegankelijkheid en de parkeermogelijkheden onderzocht moeten worden in overleg met de gemeente.

INTERESSE?
Geïnteresseerden kunnen een bieding en een toekomstplan indienen. De toren gaat naar degene die het meest haalbare en realistische plan voor verantwoorde herbestemming realiseert binnen drie jaar tijd.

Bij een kantoor, droomhuis of bed & breakfast denkt u waarschijnlijk niet direct aan het kopen van een watertoren. En toch zou dit unieke object een potentiële locatie kunnen zijn voor uw gewenste exploitatie.

Een watertoren, speciaal ontworpen voor de drinkwatervoorziening, is niet zonder meer geschikt voor het huisvesten van een willekeurige andere functie. De uitdaging is om een plan te ontwikkelen waarbij de nieuwe functie en het karakter van de watertoren elkaar versterken. Dit met het doel om een waardevol industrieel object te behouden. In Nederland kregen tientallen buiten bedrijf gestelde watertorens een andere bestemming. De nieuwe functies lopen uiteen van wooneenheden en kantoren tot expositieruimte of uitkijktoren.

Voor meer informatie over de verkoopprocedure, downloads en het inschrijfformulier verwijzen wij u door naar de website: watertorencoevorden.nl

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Prijs op aanvraag
Aangeboden sinds
Status
Onder optie
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1914

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
125 m²
Perceel
357 m²
Inhoud
200 m³

Indeling

Aantal kamers
1 kamer
Aantal woonlagen
1 woonlaag

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Kadastrale gegevens

COEVORDEN D 4701
Kadastrale kaart
Oppervlakte
357 m²

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, in bosrijke omgeving en vrij uitzicht

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

van Heutszpark 8

Prijs op aanvraag Veiling