• Verkocht

Torenburg 3 1811 MJ Alkmaar Binnenstad-Oost

Uitgelichte kenmerken

  • 105 m² wonen
  • 114 m² perceel
€ 199.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
23 april 2022
Verkoopdatum
11 juni 2022
Looptijd
7 weken

Omschrijving

Wie kent het niet, de voormalige monumentenloods van Alkmaar? Wie weet word jij wel de gelukkige eigenaar van dit unieke pand en maak je hier je eigen paleisje van!
Het pand dient volledig gerenoveerd te worden, zowel op esthetisch als op constructief vlak. Er rust een enkelbestemming wonen op de locatie en dubbelbestemming archeologie en cultuurhistorische waarde. De functieaanduiding is “specifieke vorm van gemengd”. Je kunt er dus wonen gecombineerd met specifieke functies zoals genoemd in het bestemmingsplan.
Het pand is gelegen in een rustige straat in het centrum van Alkmaar. Het Waagplein, de Platte Stenenbrug en de gezellige straatjes van d’Oude Stad zijn binnen een paar minuten loopafstand bereikbaar.

Indeling:

Begane grond:
De begane grond betreft een grote ruimte van circa 19 meter lang en 5 meter breed, waarvan het achterste gedeelte vroeger een paardenstal was.
Het betreft hier een grote, kale ruimte met geen of beperkte voorzieningen. Er is geen gasaansluiting aanwezig.

Eerste verdieping:
Deze verdieping is bereikbaar via een vaste trap. Hier is provisorisch een verdiepingsvloer aangebracht.

Belangrijke punten:

• De dwarsbalken ter plaatse van de verdieping op de begane grond worden ondersteund door de aanwezige stellages. Deze stellages mogen niet verwijderd worden, omdat deze de dwarsbalken, de balkkoppen en de verdiepingsvloer ondersteunen. Er is een document beschikbaar waarin de conditie van de balkkoppen wordt beschreven. Hetzelfde geldt voor de staat van de gevels.

• Voor wat betreft de bestemming: er zit een enkelbestemming wonen op de locatie, dubbelbestemming archeologie en dubbelbestemming cultuurhistorische waarde. De functieaanduiding is “specifieke vorm van gemengd”. Voor wat betreft deze functieaanduiding geldt: het is “en-en” en niet “of-of” dat volgt uit de voorschriften. De gronden zijn bedoeld voor woningen, alsmede voor de specifieke functies. Je mag er dus wonen gecombineerd met specifieke functies zoals genoemd in het bestemmingsplan.

• Het is niet bekend of er asbest in het pand aanwezig is. Het pand is zo goed als leeggemaakt door de gemeente.

• Torenburg 3 is aangemerkt als beeldbepalend pand; dit is in het bestemmingsplan vertaald als dubbelbestemming cultuurhistorie, met als doel de aanwezige beeldkwaliteit te borgen. Het houdt in de praktijk in dat de bouwmassa (goot- en nokhoogte, kapvorm etc.) en het gevelaanzicht ‘beschermd’ zijn. Men dient bij wijzigingsplannen aan te tonen dat er geen bouwhistorische waarden met de verbouwing verloren gaan. Men dient daarvoor een bouwhistorische verkenning met waardestelling te overleggen. Voor het verbouwen en herinrichten van het pand is een omgevingsvergunning activiteit bouwen nodig. Men betrekt daarbij natuurlijk wel de ligging van het perceel in het rijksbeschermde stadsgezicht binnenstad. Daarvoor zijn bijzondere welstandscriteria van toepassing.

• Daarnaast ligt er ook een dubbelbestemming archeologie op het pand. Dat betekent dat bij iedere vorm van grondverzet die dieper gaat dan 20 cm (gemeten vanaf de top van de vloer) en over een groter oppervlakte dan 25 m² er een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden. Hieraan zijn kosten verbonden voor de aanvrager, zie voor meer informatie:

• Het pand is tevens via de achterzijde bereikbaar.

• Let wel: er is GEEN gasaansluiting in het pand aanwezig.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 199.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 1.895
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, tussenwoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1900
Specifiek
Kluswoning
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
105 m²
Overige inpandige ruimte
70 m²
Perceel
114 m²
Inhoud
530 m³

Indeling

Aantal kamers
1 kamer
Aantal woonlagen
2 woonlagen

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Kadastrale gegevens

ALKMAAR B 3032
Kadastrale kaart
Oppervlakte
114 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg en in centrum

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren, parkeergarage en parkeervergunningen

Betrokken makelaar

NVM verkoopmakelaar

Stefan de Vries Makelaar

Bel 072-5121253

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.