• Verkocht

Rapenburg 54 2311 EX Leiden Pieterswijk

Uitgelichte kenmerken

  • 210 m² wonen
  • 100 m² perceel
  • 4 slaapkamers
€ 919.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
30 juni 2021
Verkoopdatum
8 juli 2021
Looptijd
8 dagen

Omschrijving

'EIGEN BED & BREAKFAST BEGINNEN?'

Dit royale grachtenpand leent zich voor vele doeleinden. Als we de historie nagaan welke bedrijvigheid in dit prachtige Rijksmonumentale woonhuis heeft plaatsgevonden kunnen we ver terug in de tijd. Tot 1680 om precies te zijn. Van antiekwinkel tot advocatenkantoor (hoe kan het ook anders). Door de fraaie ligging recht tegenover het Academiegebouw mag deze locatie zeker als één van de leukste locaties van het Rapenburg omschreven worden.

Wat het ook zo uniek maakt is dat naast het grote woonoppervlakte er ook nog een prachtige binnentuin aanwezig is. Maar dat niet alleen! Vanaf het platte dak op de 3e etage aan de voorzijde geniet u van het mooiste uitzicht van het Rapenburg.
De Universiteitsvlag wappert er fier en van het ondergaan van de zon zult u nooit genoeg krijgen (zie bijgevoegde foto's van de verkoper).

Waarom dan nu verkopen? Het is een geweldig mooi huis op een heerlijke centrale locatie in de stad. De huidige eigenaren zullen dan ook een 'klein traantje' wegpinken als de verkoop plaatsvindt. De verkopers hebben echter een unieke kans gekregen om een levensloop bestendiger woonhuis te kunnen kopen. Daar kijken zij dan ook zeer naar uit.
De huidige verkopers zullen dan ook de reuring en gezelligheid gaan missen. Reeds enige jaren hebben de verkopers de begane grond etage tijdelijk verhuurd aan werknemers van de Universiteit en toeristen. Ze vonden het heerlijk om van hen te horen hoe leuk de stad en omgeving is. Zet u deze traditie voort? Of begint u liever een antiekwinkel, of advocatenkantoor, of .....

Aan reuring geen gebrek. Gezonde reuring noemen wij het zelf. Grand Café Barrera is uw buurman. Ook wel bekend om de film 'Soldaat van Oranje'. Een zeer sfeervol stadscafé dat - ten tijden van de Corona pandemie - tijdelijk toestemming van de gemeente Leiden heeft verkregen om het terras aan de voorzijde van het café en dit woonhuis iets uit te breiden.

Aan de voorzijde van het woonhuis bevindt zich 'een grijze stoep'. Deze stoep biedt u een eigen plekje aan voor het huis waar u heerlijk kunt genieten van de bootjes die voorbij varen. Hier kunt u dan ook lekker een bank plaatsen. Wanneer u voor het huis staat, zult u ook wel direct opgevallen zijn dat de symmetrie van de ramen afwijkt. Bij het uitpluizen van de historie van dit woonhuis kwamen wij een hele mooie oude foto tegen (zie fotoreeks) waarop dit woonhuis staat afgebeeld met een traditionele trapgevel. Dat verklaarde dan ook direct ons vermoeden. Van origine stamt dit woonhuis uit ca. 1650, maar de woning is rond 1850 vergroot waardoor de gevel is veranderd. Er is een strak gepleisterde gevel met sierbiezen en een statige kroonlijst voor teruggekomen. Ook heel fraai!

We gaan naar binnen. Loopt u mee?
Via de voordeur komen we uit in een voorportaal alwaar direct aan onze rechterhand de meterkast bevindt. Iets doorlopend bereiken we aan ons linkerhand de 1e deur naar de woonkamer van het begane grond appartement. De deur voor ons leidt naar een kleinere gang/ overloop met direct aan de linkerzijde een toiletruimte, vervolgens een grote trapkast en de trapopgang naar de etages. De volgende deur recht voor ons is de 'officiele' voordeur naar het begane grond appartement.
De gehele begane grond inclusief de tuin werd dus door de huidige eigenaren regelmatig verhuurd aan (voornamelijk) gasten van de Universiteit en of werkzaam aan internationale bedrijven die in Leiden gevestigd zijn. Naar volle tevredenheid van de gasten. Wij begrijpen wel waarom. Op zo'n mooie historische locatie een volledig appartement met alle voorzieningen (eigen keuken, badkamer, slaapkamer, woonkamer plus een hele grote achtertuin) zal bij iedereen wel een hele grote glimlach op het gezicht brengen. De diepe tuin maakt vooral indruk. Ook al is de tuin op het oosten gelegen en staan er diverse woonhuizen omheen. De zon weet deze tuin echt wel te vinden. Het leuke is zelfs dat er een kleine 'tuinkast' in de hoek van de tuin aanwezig is. Uw tuinspullen staan er heerlijk droog.

Als u goed oplet, ziet u dat er 1 raam op de tuin gericht is dat niet bij dit woonhuis hoort. Voorheen toen de antiekwinkel nog op dit adres gevestigd was, liep de winkel schuin door naar de Kloksteeg. Het gedeelte achter de keuken - behorend bij de Kloksteeg - is destijds separaat verkocht en het raam naar de tuin dichtgemaakt. Men kan niet via dit raam in de tuin kijken. U zult zelf ervaren hoe rustig het hier in de tuin is. Een heerlijke, omsloten plek midden in de stad.

Via de vaste trap vanuit de gang is de halve etage te bereiken. Halve horen wij u vragen? Ja. Halverwege de authentieke spiltrap is de 1e etage van het voorhuis te bereiken. Dit huis is split level opgebouwd en voor het gemak hebben wij een dwarsdoorsnede van het huis in de fotoserie ingevoegd. Op deze tussenetage bevindt zich bij het eerste bordes van de trap een kleine deur aan uw linkerhand. Hier bevindt zich een ruime berging. De deur voor ons biedt toegang tot een royale woonkamer. Deze zeer lichte woonkamer kijkt fantastisch vrij uit op de gracht van het Rapenburg en het imposante, sierlijke Academiegebouw aan de overzijde. Deze woonkamer is voorzien van een grote schouw met mogelijkheid voor een openhaard, gas- of houtkachel.

Via een achttal treden is de 1e etage van het achterhuis te betreden alwaar een separaat toilet op de overloop en de royale, maar zeker ook sfeervolle eet-/ woonkeuken te betreden is. We schrijven bewust sfeervol op aangezien wij van mening zijn dat wanneer u van koken en gezelligheid houdt, u zich hier als een vis in het water zult voelen. De grote - in 2014 vernieuwde - keuken met zeer veel kastruimte en luxe apparatuur zal zeker aan uw wensen voldoen. Dat gecombineerd met een sfeervolle schouw voorzien van kleine potkachel (niet in gebruik, wel sfeerverhogend), de mogelijkheid om een echte grote eettafel in de keuken te plaatsen en de uitkijk op de binnentuin met omliggende historische bebouwing, kan alleen maar zorgen dat iedereen graag bij u thuis langskomt.

Via een zevental treden is gemakkelijk de 2e etage van het voorhuis te bereiken alwaar een grote slaapkamer dat aan de voorzijde van het huis gelegen is, verschijnt. We hadden het net over een mooi uitzicht aan de voorzijde op de 1e etage. Het uitzicht naarmate we naar boven lopen wordt alsmaar mooier. Deze slaapkamer heeft nu de beschikking over een drietal grote hoge ramen waardoor er nog meer heerlijk natuurlijk licht naar binnen straalt. Maar dan moeten wij u ook zeker nog wijzen op het prachtige stucwerk plafond en hardstenen schouw. Bent u al overtuigd? Via diezelfde overloop met overigens een vaste kast, is via een viertal treden de 2e etage van het achterhuis te bereiken. Via de overloop is de grote, recent vernieuwde luxe badkamer te betreden. Aan alles is gedacht. Een hele fijne ruime hoekdouche, een 2e toilet en smaakvol groot meubel met hardstenen wastafelblad. Deze badkamer straalt veel luxe en comfort uit. Bij het openen van de volgende deur zal u wellicht weer een tevreden grijns op uw gezicht krijgen. Alhoewel de grote slaapkamer aan de voorzijde een mooi uitzicht heeft, doet deze sfeervolle slaapkamer daar niet aan onder. De authentieke balken plafond met tussenliggende kinderbintjes, de drietal ramen met klassieke roede verdeling, de houten vloer en tweetal vaste grote kasten met paneeldeuren. 1 bonk uitstraling en charme.

Ondertussen denkt u wellicht: 'zijn wij er nog niet?'
Nog 1 etage. De leukste. Via een 10 tal treden is de 3e etage van zowel het voor- als achterhuis te betreden. een drietal deuren verschijnen en de 1e deur recht voor ons geeft toegang tot een 3e badkamer (begane grond meegerekend). De badkamer is eenvoudig doch functioneel. Een ruime douche, een wastafel en toilet + opstelplaats voor de krachtige c.v. installatie uit 2011. De 2e deur die wij openen geeft toegang tot de 3e riante slaapkamer dat aan de achterzijde gelegen is. Vanuit deze kamer heeft u zicht op de Pieterskerk en de vele schuine 'stadse' daken van Leiden.

Het mooiste ('de kers') bewaren wij altijd voor het laatste. De 3e deur van de overloop biedt toegang tot een riant plat dak. Vanaf dit platte dak (dat officieel geen dakterras mag heten) heeft u een adembenemend uitzicht op de prachtige monumentale bebouwing dat aan het Rapenburg gelegen is. Om dit als officieel dakterras te mogen gebruiken, zult u daar een vergunning voor an moeten vragen. De huidige bewoners hebben zodanig ingericht dat zij er regelmatig met zijn 2-en heerlijk hebben kunnen genieten van de stadse reuring en de (ondergaande) zon. Een magnifieke, adembenemende privacybiedende plek midden in de stad. Wedden dat u verliefd wordt!

U merkt het waarschijnlijk wel aan ons enthousiaste verhaal. Wij zijn ook oprecht enthousiast en onder de indruk van dit huis. Zeker de mogelijkheden die het biedt qua bestemming(splan). Bent u nu ook enthousiast en ziet u mogelijkheden? Kom gerust langs om dit huis in het echt te ervaren.

Wat u nog meer moet weten?
- Zeer smaakvol verbouwd met gevoel voor het originele karakter en bouwjaar van de woning.
- De ligging is subliem. Direct aan het geliefde Rapenburg op steenworp afstand van aan de ene kant de gezellige Doezastraat en aan de andere kant de Sterrenwacht en de Hortus Botanicus. De onder veel buurtgenoten geliefde en gezellige horecagelegenheid Barerra (naast dit huis) en L'Esperance over de brug links.
- Op een steenworp afstand bevinden zich maar liefst 2 basisscholen (De Haanstra, de Lucas van Leyden) en op ca. 10 fietsminuten afstand 2 middelbare scholen (Stedelijk Gymnasium en het Bonaventura College).
- De woning ligt op ca. 5 fietsminuten verwijderd van diverse sportcomplexen waaronder: hockey, voetbal, tennis, etc. Maar ook een treinstation (Lammenschans of Centraal Station) en kinderopvang liggen in de buurt. Met de auto bent u via uitvalswegen A4 en A44 snel op weg naar de grote steden en binnendoor bent u in 20 min aan de kust.
- Parkeren? Geen probleem! Een bewoners parkeervergunning kost u slechts € 47,15,- per kwartaal. Met uw vergunning mag u overigens in de gehele stad parkeren. Een parkeervergunning voor een tweede auto is in Leiden niet mogelijk. Daarentegen kunt u wel tegen een redelijk gunstig tarief een vaste parkeervergunning aanschaffen bij de diverse grote parkeergarages.
- Alle winkels, ook voor de dagelijkse boodschappen zijn op loopafstand te bereiken.
- Lekker aan het einde van de dag even varen? Dat kan perfect! Met de juiste vergunning is het mogelijk een sloep in de nabijgelegen 'Singel', 'Rapenburg' of 'Vliet' aan te meren. De uitgestrekte Kager Plassen of de Vlietlanden zijn in een 45 minuten te bereiken. Een korte tocht door de stad is al voldoende om helemaal te ontspannen!'
- Alle winkels, ook voor de dagelijkse boodschappen zijn op loopafstand te bereiken. U bevindt zich tenslotte in het centrum!

Overig:
- Verkoper heeft recentelijk een Bouwtechnisch Keuringsrapport door Perfectkeur uit laten voeren om inzicht te geven in de (goede) onderhoudsstaat van deze woning. Dit rapport is aanwezig en inzichtelijk tijdens bezichtigingen;
- Echte video (dus geen aan elkaar geplakte foto's) via Funda!;
Virtuele rondleiding door het huis met behulp van:
- 2 & 3 dimensionale tekeningen op Funda (Deze tekeningen geven u een beter beeld van hoe fraai deze prachtige woning ingedeeld is),
- Overzichtelijke 360 graden foto's voor een uitgebreid 'top tot teen' beeld van deze woning;
- Ouderdomsclausule & materialenclausule van toepassing;
- Geen energielabel in verband met Rijksmonumentale status.
- Subsidiemogelijkheden ten behoeve van onderhoud van dit Rijksmonumentale woonhuis. Vraag de makelaar naar de mogelijkheden.

Mocht u naar aanleiding van deze presentatie vragen hebben? Bel gerust! Wij zijn u graag van dienst.

---------------------------------------

Coronaprotocol:
- In verband met het nog heersende Coronavirus nemen wij alle benodigde voorzorgsmaatregelen. Wij verzoeken u daarom dan ook vriendelijk om uw eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen. Kom met niet meer dan 4 personen (exclusief aankoopmakelaar) en wilt u uw kinderen meenemen graag even van tevoren aangeven. Heeft u griepachtige verschijnselen (zoals keelpijn, niezen en/of hoesten), of bent u bij iemand of ergens op bezoek geweest waar sprake is van een besmetting? Laat het ons weten zodat we een aangepaste afspraak met u kunnen inplannen.

Wij vragen om uw begrip en medewerking.

---------------------------------------

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Onzerzijds wordt geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief. Van toepassing zijn de NVM- voorwaarden, alsmede de gebruikelijke Algemene Voorwaarden.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 919.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 4.376
Status
Verkocht

Bouw

Soort woonhuis
Grachtenpand, geschakelde woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1680
Specifiek
Beschermd stads- of dorpsgezicht, dubbele bewoning mogelijk, erfgoed, gedeeltelijk gestoffeerd en monument
Soort dak
Plat dak bedekt met bitumineuze dakbedekking
Keurmerken
Bouwkundige Keuring

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
210 m²
Overige inpandige ruimte
3 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
12 m²
Externe bergruimte
2 m²
Perceel
100 m²
Inhoud
785 m³

Indeling

Aantal kamers
6 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 2 aparte toiletten
Badkamervoorzieningen
2 douches en 2 toiletten
Aantal woonlagen
4 woonlagen
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie, rookkanaal en TV kabel

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Dakisolatie, gedeeltelijk dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie
Verwarming
Cv-ketel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Remeha (gas gestookt combiketel uit 2011, eigendom)

Kadastrale gegevens

LEIDEN G 2160
Kadastrale kaart
Oppervlakte
100 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, beschutte ligging, in centrum, in woonwijk en vrij uitzicht
Tuin
Achtertuin
Achtertuin
43 m² (10 meter diep en 4,3 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het oosten
Balkon/dakterras
Dakterras aanwezig en frans balkon aanwezig

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren en parkeervergunningen

Betrokken makelaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.