artikel

10 tips voor de verkoop van je huis


Met deze tips kun je vandaag nog beginnen met verkopen

De kogel is door de kerk, je gaat je huis verkopen. Met deze 10 handige tips kun je vandaag nog starten met de voorbereidingen.

 1. Fris je muren op
  Die donkerrode muur vind jij misschien mooi – maar dat wil niet zeggen dat het bij iedereen in de smaak valt. Vergroot je kans op verkoop door je muren wit te schilderen. Dat is een relatief kleine investering met direct resultaat: het laat je huis er ook nog eens ruimtelijker uitzien.
 2. Investeer slim
  Je huis verkopen met een nieuwe badkamer of keuken lijkt misschien de kans op verkoop te vergroten, maar je kunt er ook goed de mist mee ingaan. Zowel een badkamer als keuken zijn smaakgevoelig. Wil je alsnog een grote investering doen? Investeer dan in het dak, de goot, het buitenschilderwerk of de cv-ketel.
 3. Opbergmogelijkheden
  Wie is er nu niet op zoek naar veel opbergruimte? Potentiële kopers ook, maar die kunnen niet door jouw kastinhoud heen kijken. Laat zien welke opbergruimte je huis heeft en sla spullen ergens anders op tot het huis verkocht is.
 4. Eén lege kast
  Zorg ervoor dat één kast in je huis helemaal leeg is. Jij gebruikt die kast om last minute alle spullen die nog rondslingeren, snel op te bergen. Zoals speelgoed, de krant en de iPad. Zo is je huis binnen een half uur weer bezichtigingsproof.
 5. Licht verkoopt
  Het liefst laat je je huis fotograferen als het zonnig is. Dan ziet het huis er zowel van buiten als van binnen goed uit en is het licht optimaal. Vergeet niet: licht verkoopt. Trek daarom je gordijnen zover mogelijk open, haal je vensterbanken leeg en maak gebruik van lampen waar mogelijk.
 6. Wees kritisch op je foto's
  Laat niet elke hoek van je huis fotograferen, de potentiële koper moet nieuwsgierig gemaakt worden en een reden hebben om het huis te bezichtigen.
 7. Maak van je huis geen plaats delict
  De jassen van de kapstok, alle familiefoto’s van de muren, de badkamer en de keuken leeg. Een opgeruimd huis is áltijd een goed idee, maar je kunt het ook overdrijven. Maak van je huis geen plaats delict en zorg ervoor dat er nog íets van leven te zien is. Ontdoe je huis zoveel mogelijk van persoonlijke spullen, maar een schilderij aan de muur mag best.
 8. Voeg een beetje persoonlijkheid toe
  Heb je je huis ontdaan van zoveel mogelijk persoonlijke spullen (stap 7)? Dan is het daarna de kunst om een klein beetje persoonlijkheid terug te geven. Een strak opgeruimd huis kan weer onbehaaglijk aanvoelen. Voeg leven toe, in de vorm van een bos bloemen op tafel en een paar kleurige kussens op de bank. Niet te veel, maar nét genoeg om een gezellige indruk te wekken.
 9. Maak je buitenruimte op orde
  Of je nu een tuin, dakterras of balkon hebt: voor een bezichtiging is het belangrijk dat je het in orde maakt. Maak je tuinset schoon, leg er gezellige kussens op, voorzie je buitenruimte van een paar nieuwe planten in pot (die kun je ook weer meeverhuizen) en haal onkruid tussen de tegels weg. Heb je een voortuin? Dit is het eerste wat de potentiele koper ziet. Zorg daarom dat het er netjes bijligt.
 10. Laat je buren hun buren kiezen
  Zit je in een WhatsApp-groep voor de buurt, of ben je lid van een Facebookpagina voor je wijk? Maak gebruik van dit snelle contact en stel de buren als een van de eersten op de hoogte van je verkoopplannen. Onder het mom ‘kies je eigen buur’, geef je de buren kans in hun kringen eens rond te vragen.

Extra tip: overleg met je makelaar

Je makelaar is de aangewezen persoon om mee te overleggen als de verkoop van je huis moeizaam gaat. Een makelaar kan op basis van feiten, cijfers en ervaring adviseren wat een goede volgende stap is. En eventueel promotiemiddelen voor je inzetten om de verkoop een extra zetje te geven.