vraag & antwoord

Hoe bepaal ik als doorstromer mijn woonwensen?

- leestijd

Ga gericht op zoek naar je ideale huis

Je hebt besloten je koopwoning te verkopen en op zoek te gaan naar een nieuw huis. Heb je je woonwensen al duidelijk in beeld? Door die te achterhalen kun je gerichter zoeken en maak je meer kans op het vinden van een voor jouw ideale woning.

Zo kom je achter je woonwensen

Je wilt of moet (voor je werk bijvoorbeeld) verhuizen. Weet je waar je precies naar op zoek bent? En weet je wanneer je bereid bent om compromissen te sluiten? Voordat je je zoektocht op funda start, is het goed om je woonwensen helder voor ogen te hebben. Je gaat tenslotte weer een grote aankoop doen. Met duidelijke woonwensen kun je gerichter zoeken en heb je meer kans om jouw ideale woning te vinden. Om te beginnen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Wat mis ik in mijn huidige woning/buurt?

Erger je je al jaren aan die schuine wanden waardoor je geen kast kwijt kunt, ligt je tuin op het noorden terwijl je eigenlijk het liefst hele dagen in de zon ligt, heb je te weinig opbergruimte of ben je er klaar mee om elke avond op zoek te moeten naar een parkeerplek? Stel jezelf de vraag wat er volgens jou mis is met de huidige situatie en wat je het liefst in een nieuw huis/buurt wilt terugzien.

Wil ik klussen in mijn nieuwe huis?

Ben je bereid om zelf te klussen, heb je het budget om het uit te besteden of wil je niks te maken hebben met een verbouwing? Het maakt de keuze makkelijker tussen een woning uit de jaren twintig of negentig, of nieuwbouw.

Hoe zie ik de toekomst?

Zou je het liefst een gezin willen beginnen, je eigen bedrijf starten of zoek je juist een huis waar je tot ver na je pensioen in kunt blijven wonen? Kortom, welk type woning zoek je? Want in het laatste geval zal je zoektocht gaan om een levensloopbestendige woning waar je de mogelijkheid hebt om beneden te kunnen slapen.

Je woonwensen en de buurt

Locatie is heel belangrijk in je zoektocht naar een nieuw huis. Je wilt je tenslotte thuis gaan voelen in een bepaalde straat, buurt of plaats. De locatie heeft dan ook invloed op je woonwensen, en andersom. Wellicht zijn niet al je woonwensen te realiseren omdat je bijvoorbeeld graag in een wat duurdere buurt wilt wonen.

Ben je van plan om te gaan verhuizen naar een nieuwe omgeving? Dan wil je zeker weten of die buurt ook écht iets voor je is. Dit kun je onderzoeken door er op verschillende momenten naartoe te gaan, zowel overdag, als ’s avonds en in het weekend. Rijd er niet alleen met de auto doorheen, maar stap ook eens op de fiets of wandel door de buurt. Je zal merken dat je dan toch weer andere dingen ziet. Ga op het bankje aan het park zitten of loop langs de speelpleintjes. Ga je met je gezin verhuizen? Loop er dan ook eens op woensdagmiddag langs wanneer de kinderen buitenspelen en er waarschijnlijk een hoop te beleven is. Vergeet ook de winkels niet. Kijk waar de supermarkten zijn, haal wat lekkers bij de kaasboer of ga lunchen bij een broodjeszaak in de buurt van dat leuke huis.

Kortom, bedenk of je jezelf hier ziet wonen, wandelen en boodschappen doen. Neem hier echt de tijd voor, het scheelt je een hoop zoekwerk en tijd wanneer je er na een bezichtiging achter moet komen dat de buurt toch niets voor jou is.

Je woonwensen en het type woning

Je woonwensen zijn van invloed op het type woning. Is een grote tuin prioriteit? Dan valt een appartement in een woontoren af. Wil je tot je tachtigste (of langer…) in je volgende woning blijven? Dan kijk je naar een levensloopbestendige woning. En wil je liever niet te veel onderhoud aan je woning te hebben? Dan kun je het best naar nieuwbouw kijken. Een aantal mogelijkheden:

Eengezinswoning of appartement

Elk type eengezinswoning of appartement heeft eigenschappen die beter of juist slechter aansluiten op je woonwensen. Ook je budget is van invloed op het type woning waar je naar kunt zoeken. Zo zal een vrijstaande woning doorgaans in een hogere prijsklasse vallen dan een tussenwoning in diezelfde buurt.

Veelvoorkomende typen van een eengezinswoning zijn een twee-onder-een-kapwoning, tussenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning. Veelvoorkomende typen appartementen zijn een portiekwoning, maisonnette of penthouse.

Levensloopbestendige woning

Ben je van plan om zo lang het kan in jouw volgende woning te blijven wonen? Dan kun je kijken naar een levensloopbestendige woning. Dit is een woning waarbij er een slaap- en badkamer op de begane grond aanwezig zijn, of waarbij de mogelijkheid bestaat om deze te realiseren. Daarnaast kun je aan voorzieningen denken zoals een inloopdouche, verlaagde drempels, brede deuren, antislipvloeren, et cetera. Op funda kun je het best de optie ‘seniorenwoning’ selecteren.

Nieuwbouw of bestaande bouw

Waar sommige mensen per se de karakteristieke eigenschappen van een jarendertigwoning willen, kiezen anderen toch echt voor een nieuwbouwwoning. Smaken verschillen nou eenmaal. Feit is dat bij een nieuwbouwhuis het onderhoud de eerste paar jaar niet tot weinig zal zijn. Daarnaast wordt een nieuwbouwwoning vaak casco opgeleverd. Dat betekent dat je het helemaal naar je eigen zin kunt afmaken. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat alle kosten voor de afwerking en tuin nog bij de vraagprijs van de woning komen.

Los van de voordelen van nieuwbouw vinden sommige mensen het ook lastig om zo’n grote aankoop van een plattegrond te doen.

Bijzondere woningen

Hierbij kun je denken aan een monument of woonboot, woningen waarbij weer andere regels gelden. Zo kun je bij een monument vaak niet zomaar een muurtje slopen of de kozijnen in een andere kleur verven. Meestal moet er een vergunning voor worden aangevraagd bij de gemeente. Bij een woonboot is het weer belangrijk om de constructie te laten controleren en te kijken naar de ligplaatsvergunning. Maar laat je hierdoor niet uit het veld jagen. Het levert je tenslotte een bijzondere woning op.

Waar wil je concessies op doen?

Een woning vinden die aan al je woonwensen voldoet zal lastig zijn. Er is altijd wel iets waar jij minder tevreden over bent. Het is daarom goed om een prioriteitenlijst te maken.

  • Noteer jouw top drie (of minder, maar het liefst niet meer) van wensen. Deze zijn het allerbelangrijkst en hier wil je het liefst geen concessies op doen. Bijvoorbeeld locatie, ligging van de tuin en/of het aantal kamers.
  • Alle wensen die daarna volgen zijn ook belangrijk. Maar ze zijn de moeite waard om te laten schieten wanneer jouw top drie aanwezig is. Dus toch maar niet een tuin met achterom, ligbad of vloerverwarming.

Jouw ideale woning nog niet gevonden?

Ben je al een tijd aan het zoeken en lukt het maar niet om een geschikte woning te vinden? Dan kan het zijn dat je wensen voor jouw budget niet realistisch zijn. Schakel eventueel een aankoopmakelaar in om je te helpen. Hij of zij kan je nieuwe inzichten geven waardoor je weer met een andere blik op zoek kunt gaan. Misschien toch maar eens net een buurt verder kijken, een prijsklasse lager aanvinken op funda of in plaats van naar een vrijstaand huis naar een twee-onder-een-kapwoning kijken.

Vind een makelaar die je verder helpt

Een aankoopmakelaar luistert naar je woonwensen, denkt vanuit lokale expertise met je mee én vertaalt je wensenpakket naar een succesvolle zoekopdracht.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Spreekt het idee van een nieuw huis in een compleet nieuwe buurt je aan? Kies dan voor nieuwbouw. Je doorloopt alle stappen van het bepalen van de lichtpunten tot aan de kleuren van de keukenkastjes. Je vindt het geen probleem om het huis van een plattegrond te kopen en nog een tijd te wachten voordat het klaar is. Houd er rekening mee dat je in het begin misschien in een buurt woont waar de voorzieningen nog niet af zijn en er om je heen nog gebouwd wordt.

Bestaande bouw is een breed begrip en kan een woning uit zowel 1930 als 2014 zijn. Je weet in ieder geval wat je koopt en je kunt je een goede voorstelling maken van hoe het is om in het huis en de buurt te wonen.

Je woonwensen bepalen welk type woning het best bij jou past. Je kunt grofweg onderscheid maken tussen eengezinswoningen en appartementen. Een eengezinswoning kan bijvoorbeeld een tussenwoning, twee-onder-een-kapwoning of vrijstaand huis zijn. Bij een appartement moet je denken aan een galerijflat, penthouse of maisonnette.

Wil je geen onderhoud hebben aan een tuin? Dan kies je voor een appartement. Kijk je uit naar gezinsuitbreiding en/of de mogelijkheid om een ruimte in huis voor je hobby te gebruiken? Dan kies je waarschijnlijk eerder voor een eengezinswoning.

Met een levensloopbestendige woning ben je op de toekomst voorbereid. Dit is een woning waar je tot op hoge leeftijd kunt blijven wonen doordat bijvoorbeeld de slaap- en badkamer op de begane grond zijn, doordat er een inloopdouche en antislipvloer in de badkamer aanwezig zijn of omdat er een traplift aanwezig is. Op funda vind je dit type woning onder de naam ‘seniorenwoning’.

Ga je verhuizen naar een nieuwe buurt of plaats? Doe dan goed onderzoek naar de omgeving. Ga er op verschillende momenten langs. Niet alleen overdag, maar ook in de avond. Loop of fiets door de straten en haal wat lekkers bij de buurtbakker. Zo kun je je goed inleven en erachter komen of je je er thuis kunt gaan voelen.

Meer vragen