Wat kun je, en vooral wat mag je nog doen?
Huis gezien op funda waar ‘onder bod’ bij staat? Dit betekent dat de verkoper in onderhandeling is met een serieus geïnteresseerde partij. Toch betekent dit niet dat de kansen voor andere kopers daarmee zijn verkeken. Wat zijn de mogelijkheden voor jou als (ver)koper als het huis onder bod is?
Vanaf het moment dat een koper een bod uitbrengt op een huis, ben je als verkoper in onderhandeling. Dat neemt niet weg dat andere gegadigden vrij zijn om het huis te bezichtigen en eventueel ook een bod uit te brengen. Als je interesse in een huis hebt dat onder bod is, kun je dus nog een kansje maken. Pas wanneer beide partijen de koopakte hebben getekend, kan er niemand meer tussenkomen. In deze video leggen we je uit hoe dat zit.
Wanneer is een woning ‘onder bod’?
Wanneer een woning precies het label ‘onder bod’ krijgt, is bij elke makelaar anders. Er zijn makelaars die een huis onder bod zetten zodra het eerste bod binnen is, maar er zijn ook makelaars die het huis pas onder bod zetten als de koper en verkoper zijn uitonderhandeld over de prijs. Een huis dat onder bod staat, kan andere kandidaat-kopers afschrikken. Aan de andere kant is het voor geïnteresseerden ook niet fijn om te horen dat een huis in principe al is verkocht, maar nog niet helemaal. Vandaar dat de verkoper en makelaar samen hierin een overweging maken.
Bieden op een huis onder bod
Heb je je oog laten vallen op een droomhuis dat onder bod staat en wil je het koste wat het kost hebben? Overweeg dan om een aankoopmakelaar in de arm te nemen en een goed bod uit te brengen. Aankoopmakelaars kennen de regels en weten waar de verkoper gevoelig voor is. Het staat vervolgens de verkopende partij vrij om de onderhandelingen met de eerste potentiële koper af te breken als er een beter bod wordt gedaan, of om een inschrijving te organiseren.Leuk is zoiets natuurlijk niet voor degene die dacht zijn droomhuis te hebben gekocht. Toch mag de verkoper op zo'n moment besluiten om niet met jou, maar met hén in zee te gaan. Daar gaat je droomhuis...
Hoe groot is je kans als koper?
Dat is moeilijk om te zeggen. Wanneer je een huis op het oog hebt dat onder bod is, is de kans vrij groot dat het uiteindelijk aan de eerste, serieus geïnteresseerde wordt verkocht. Zij zitten al ver in het onderhandelingsproces. Niettemin kun je de gok wagen: door jouw bod kan de verkoper ervoor kiezen om de onderhandelingen te staken. Of misschien dat de eerste kopers last minute van de koop afzien, omdat zij bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgen. Het is dus zeker de moeite waard om een bod uit te brengen, maar hang de vlag nog niet uit.
Wat zijn je mogelijkheden als verkoper?
Ben jij de verkopende partij en komt er tijdens of na de onderhandeling met de potentiële koper een beter bod van een andere kandidaat-koper? Een verkoopmakelaar is verplicht om dit bod met je te bespreken. Je kunt in dat geval in overleg met de verkoopmakelaar besluiten om de onderhandelingen met de eerste bieder te stoppen en op het tweede bod in te gaan. Netter is om de de eerste bieder eerst te vragen een uiterste bod te doen. Is dit bod niet naar je zin, dan kun je alsnog verdergaan met de tweede kandidaat.
Een aankoopmakelaar heeft ervaring met verschillende vormen van bieden en kan je hierover adviseren. Hij heeft kennis van de markt en denkt strategisch met je mee over een bod, waarmee jij mogelijk de verkoper kan overtuigen om voor jou te kiezen.