vraag & antwoord

Wat is hét stappenplan om mijn volgende huis te kopen?

- leestijd

Eerst dit huis verkopen, of eerst op zoek naar het volgende?

Je wilt op zoek naar een ander huis, om wat voor reden dan ook. Kleiner wonen, toe aan een nieuwe buurt, een moestuin beginnen … Maar je hebt al een koophuis en weet niet goed waar te beginnen. Want wat is verstandig: eerst verkopen of juist eerst gaan zoeken? Eerst een gesprek bij de bank of eerst langs een aankoopmakelaar? Deze vijf stappen helpen je wanneer je aan het begin staat van jouw zoektocht.

Stap 1: Wat is er financieel mogelijk?

Begin allereerst met het bepalen van de financiële mogelijkheden. Je hebt tenslotte nog een huis te verkopen. Heb je overwaarde? Dan kun je wellicht in een hogere prijsklasse zoeken. Staat je huis ‘onder water’ en verwacht je een restschuld over te houden? Dan moet je de mogelijkheden uitzoeken om de restschuld in de hypotheek van een volgend huis te verwerken. Vraag een adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur en laat je hierin goed adviseren.

Stap 2: Wel of niet je eigen huis eerst verkopen?

Of je wel of niet je eigen huis eerst verkoopt heeft met een aantal factoren te maken. Je kunt daarbij denken aan:

 • Kun en wil je het risico van dubbele maandlasten dragen? Of krijg je al slapeloze nachten van het idee dat je met twee woningen en dus dubbele maandlasten blijft zitten?
 • Het zou zomaar kunnen dat jouw huidige huis eerder verkocht wordt dan dat je een nieuw huis vindt. Zie je het dan zitten om eventueel een periode te moeten overbruggen in een huurhuis?
 • Hoe is de markt? Verwacht je je huis snel kwijt te zijn? Kijk naar de ontwikkelingen in de buurt en hoe (snel) andere woningen in jouw omgeving verkopen.

Je kunt je hierin ook laten adviseren door een verkoopmakelaar. Hij weet precies hoe de markt in elkaar zit en kan je een goed beeld geven van de mogelijkheden en de te verwachten verkoopprijs.

Stap 3: Je woonwensen bepalen

Nu je weet wat je aan hypotheek zou kunnen krijgen (stap 1), is het verstandig om goed na te denken over je woonwensen. Weet je precies wat je wilt? En ga je samen met een partner op zoek? Bespreek dan ook met elkaar of jullie op één lijn zitten. Duidelijke woonwensen maken het zoeken een stuk makkelijker. Je kunt anders snel bedolven worden onder het grote aanbod op funda. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat mis ik in mijn huidige woning en buurt?
 • Ben ik bereid te klussen?
 • Waar zie ik mezelf het liefst wonen?
 • Wat voor type woning spreekt me aan?
 • Hoe zie ik de toekomst?
 • Wat is mijn top drie van prioriteiten voor het nieuwe huis?

Stap 4: Schakel je een aankoopmakelaar in?

Voordat je zelf op zoek gaat naar een woning, kun je je afvragen of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen. Hij of zij kan je helpen bij je zoektocht en snel handelen wanneer er een nieuwe woning te koop komt die helemaal aan jouw wensen voldoet. Ook kan hij je inzichten geven in je woonwensen en misschien wel duidelijk maken dat je daar iets in moet wijzigen om binnen jouw budget je nieuwe huis te kunnen vinden. Een aankoopmakelaar hoef je niet voor het hele proces van zoeken tot sleuteloverdracht in te schakelen, je kunt ’m ook voor bepaalde fases (het zoeken, onderhandelen of het controleren van de koopakte) in het koopproces inzetten.

funda functionaliteit  Direct aan de slag
Zoek een aankoopmakelaar bij jou in de buurt

Stap 5: Het zoeken op funda

Ja, nu mag je! Het is duidelijk wat je maximaal kunt lenen en je hebt helder wat je woonwensen zijn. Je hebt de keus uit duizenden woningen. We hebben op funda gelukkig een aantal handige filters ingebouwd die je gaan helpen bij je zoektocht. Stel in ieder geval onderstaande filters in op basis van je woonwensen:

 • Bepaal je zoekgebied en de afstand daaromheen tot waar je wilt zoeken.
 • Stel je minimale en maximale prijs in.
 • Bepaal het soort woning: bijvoorbeeld een eengezinswoning of een appartement.
 • Geef het minimaal aantal (slaap)kamers aan.

Leidt het zoeken niet tot het gewenste resultaat? Denk dan eens na over het volgende:

 • Is wat je zoekt wel realistisch in verhouding tot je budget?
 • Wanneer je heel specifiek filtert, kan het zomaar zijn dat daar in één keer je droomhuis tussen staat. Maar het beperkt je ook. Probeer daarom ook eens minder filters in te stellen en zo je zoektocht wat te verruimen. Kijk een prijsklasse lager, kies een ander bouwjaar of pas je zoekgebied iets aan. Soms is het goed om even los te komen van het (perfecte?) plaatje in je hoofd. Wie weet wat voor moois je dan tegenkomt.
Bereken eerst wat je huis waard is

Heb je overwaarde? Dan biedt dat financiële mogelijkheden voor de aankoop van je volgende woning. Met de Waardecheck bereken je snel en eenvoudig wat je huidige huis gemiddeld opbrengt bij verkoop.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je kunt nu al achterhalen wat jouw woning waard is. Doe online de Waardecheck. Aan de hand van jouw gegevens wordt er een gemiddelde schatting gemaakt.

Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Te denken valt aan de markt (hoe snel verwacht je je huis te kunnen verkopen), maar ook of je het risico wilt (en kunt) lopen om dubbele maandlasten te dragen. Vraag eventueel een verkoopmakelaar om advies. Hij of zij kent de ontwikkelingen in jouw omgeving het best en kan vertellen wat in jouw situatie een verstandige strategie kan zijn.

Stel je zoekgebied in en gebruik de filters. Bewaar deze zoekopdracht en ontvang iedere dag het nieuwe woningaanbod in je mail. Installeer je ook de funda app, dan krijg je direct een melding als er een nieuwe woning online staat die voldoet aan jouw wensen.

Meer vragen