artikel

Een verkoopmakelaar die bij je past

Bijgewerkt op - leestijd

Makelaars heb je in alle soorten en maten

Je wilt je huis verkopen met een verkoopmakelaar. Maar: kies je voor een kleinschalig, lokaal makelaarskantoor of een bekende naam met meerdere vestigingen? En wil je de verkoop volledig overlaten aan je makelaar, of regel je liever een deel zelf?

Bij een grote beslissing als de verkoop van je huis wil je samenwerken met iemand die begrijpt wat jouw behoeftes zijn en die je goed begeleidt. Zodat jij de juiste keuzes kunt maken. Daartoe is een persoonlijke klik erg belangrijk, maar kijk ook naar andere zaken. Een kleinschalige makelaar voelt persoonlijker dan een groot kantoor, maar kan deze makelaar jou ook alle aandacht geven als hij veel woningen tegelijk moet verkopen? Hoeveel tijd wordt er genomen voor bezichtigingen en worden deze altijd door dezelfde makelaar gedaan?Denk ook na over hoe jij de samenwerking zelf graag voor je ziet. Wil je de verkoop volledig overlaten aan je makelaar, of schakel je die liever alleen in voor zaken die je zelf niet kunt of wilt doen? En vind je het handig als een makelaar een online omgeving heeft waarin hij alle belangrijke informatie met je deelt, of bespreek je alles liever telefonisch? Bespreek dit soort zaken ook als je kennismaakt met makelaars.

Zo veel mogelijk zelf doen

Marlou (32) wilde graag zelf haar appartement in Amsterdam verkopen, met zo min mogelijk hulp van een makelaar. Ze bood haar huis te koop aan via een internetmakelaar. Zo’n makelaar heeft doorgaans geen fysiek kantoor en biedt je de mogelijkheid om veel zaken rondom de verkoop zelf te doen. Een internetmakelaar kan je woning ook te koop aanbieden op funda, dat kun je als verkoper zelf niet doen.Marlou had zelf rechtstreeks contact met geïnteresseerden om bezichtigingen te plannen. ‘Ik vind het een gaaf idee dat ik mijn eigen huis heb verkocht. Maar ik heb me wel verkeken op de hoeveelheid werk. Ik kreeg erg veel bezichtigingsaanvragen en ben er wel een paar weken mee bezig geweest. Soms bekruipt me nog wel het gevoel of ik niet te snel akkoord ben gegaan tijdens de onderhandelingen en dat ik er misschien meer geld uit had kunnen halen. Op zo’n moment was een adviseur best handig geweest. Maar overall overheerst het gevoel van trots.’

Gewoon een goed gevoel

Anne (30) koos juist bewust voor een verkoopmakelaar die haar zo veel mogelijk werk uit handen kon nemen. Ze had net met haar vriend een huis gekocht en zat midden in een verbouwing. ‘Al bij het eerste gesprek dacht ik: ja, jou vertrouw ik deze klus toe. Dat was gewoon een onderbuikgevoel.’ Hij was heel helder in zijn communicatie, vertelde precies wat hij voor ons kon doen en hóé hij dat ging doen. Dat we hem altijd mochten bellen of appen, gaf ook een fijn gevoel. De positieve reviews die ik over deze makelaar las, waren voor mij de doorslaggevende factor om voor hem te kiezen.’

Online meekijken?

Steeds meer makelaars digitaliseren een deel van hun diensten. Zo werken sommige makelaars met een online woondossier, een afgeschermde omgeving waarin je op elk moment de informatie die de verkoopmakelaar heeft over jouw woning kunt inzien. Bij sommige makelaars vind je hierin ook een overzicht van alle geplande bezichtigingen en ontvangen biedingen.Andere makelaars werken met een online biedsysteem. Je stelt dan samen met de makelaar een startprijs en begin- en eindmoment vast voor het biedingsproces. De biedingen zijn voor iedereen online te volgen. Dit soort gedigitaliseerde diensten wordt vaak aangeboden als aanvulling op de bestaande service. Als jou zoiets handig lijkt, is dat iets om op te letten bij je keuze voor een makelaar.

Gespecialiseerde makelaars

Bijzondere huizen of situaties vragen soms om een makelaar met specifieke kennis en ervaring. Bijvoorbeeld om de woning goed op waarde te kunnen schatten. Of omdat er financiële, juridische of fiscale aspecten meespelen die de verkoop complexer maken dan die van een doorsneewoning. Zo zijn er makelaars die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld de verkoop van monumenten, landelijke of agrarische woonhuizen, of exclusieve landgoederen. Behalve dat ze de juiste kennis en ervaring hebben, beschikken deze makelaars vaak ook over een geschikt netwerk.

Verkoopmakelaars zoeken en vergelijken

Het is handig om met een paar verschillende verkoopmakelaars een kennismakingsgesprek te plannen en een offerte op te vragen. Zo kun je goed vergelijken. Benieuwd welke verkoopmakelaars bij jou in de buurt zitten?