Huis zoeken Vraag & Antwoord Doorstromer

Energielabel huis: wat betekenen de letters A tot en met G?


Dit zegt het energielabel voor woningen over je (nieuwe) huis

In advertenties van huizen zie je het energielabel van een woning vermeld staan met een kleur en een letter. Beide geven een indicatie van het energieverbruik van het huis: van zeer energiezuinig, A – groen, tot niet energiezuinig, G - rood. Hoe hoger het label, hoe lager de energiekosten. Maar wat zegt het nu precies als een huis energielabel A, C of E heeft?

Heb je een huis op het oog, kijk dan goed welk energielabel de woning heeft. Je energiekosten zijn namelijk een onderdeel van je maandlasten. De letter en kleur van het energielabel geven een indicatie. Op het energielabel zelf, dat je kunt opzoeken via Zoek je energielabel, staat uitgebreide informatie over de jaarlijkse energiekosten. Maar ook over hoe goed het huis geïsoleerd is en wat je nog zou kunnen of moeten verduurzamen.

funda functionaliteit  Je energiekosten zijn een belangrijk onderdeel van je maandlasten. Bereken je overige maandlasten met onze Maandlastenindicator

Het energielabel van A++++ tot en met G

De letter op het energielabel van het huis geeft onder meer aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Hoe beter geïsoleerd de woning is, hoe minder energie dit kost. Bepalend voor het energielabel is het soort woning (bijvoorbeeld een rijtjehuis of bungalow), het energieverbruik en hoe deze energie wordt opgewekt. Heeft een huis zonnepanelen of een warmtepomp? Dan wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nog nodig hebt van een energieleverancier. Op basis hiervan wordt berekend in welke labelklasse het huis valt.

Energieverbruik per label

Hieronder zie je hoeveel energie een huis ongeveer verbruikt per jaar:

A++++ 0 kWh/m2 0-op-de-meter-woning
A+++ < 50 kWh/m2 Zeer laag energieverbruik
A++ 50 - 75 kWh/m2 Zeer laag energieverbruik
A+ 75 < 105 kWh/m2 Zeer laag energieverbruik
A 105 < 160 kWh/m2 Zeer laag energieverbruik
B 160 < 190 kWh/m2 Laag energieverbruik
C 190 < 250 kWh/m2 Redelijk laag energieverbruik
D 250 < 290 kWh/m2 Gemiddeld energieverbruik
E 290 < 335 kWh/m2 Redelijk hoog energieverbruik
F 335 < 380 kWh/m2 Hoog energieverbruik
G > 380 kWh/m2 Zeer hoog energieverbruik

Energielabel A of hoger

Een woning krijgt een label A of hoger wanneer het huis uitstekend is geïsoleerd, zonnepanelen heeft, of een zonneboiler en een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Voornamelijk nieuwbouwwoningen krijgen een energielabel van A+ of hoger.

Een huis met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Het huis verbruikt dan net zo veel energie als dat het opbrengt in een jaar tijd. Dat betekent overigens niet dat je energierekening ook 0 euro is: je hebt waarschijnlijk ook huishoudelijke apparaten die op elektriciteit werken. Bij het vaststellen van een energielabel wordt daarmee geen rekening gehouden.

Energielabel B

Een woning met energielabel B is nog steeds zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Bijvoorbeeld om het HR++-glas heeft in plaats van gewoon dubbelglas. Je vindt alleen in dit huis misschien geen duurzame energiebron, zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C

Een huis met het label C is redelijk energiezuinig en heeft een redelijk laag energieverbruik. Dat wil zeggen dat de woning goed is geïsoleerd, maar deze isolatie kan beter. In de zomer kan het huis nog aardig warm worden. Waarschijnlijk vind je hier ook wat ouder dubbelglas (bijvoorbeeld uit de jaren negentig) en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen geplaatst.

Energielabel D

In Nederland heeft een woning gemiddeld energielabel C / D. Dat zijn voornamelijk woningen uit de jaren tachtig en negentig die matig zijn geïsoleerd. Bij energielabel D zijn er waarschijnlijk nog isolatieverbeteringen mogelijk. Houd er ook rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben. Hierdoor is je energierekening hoger dan bij een huis met label A, B of C.

Bij een label D-woning kun je wel redelijk snel de isolatie verbeteren en bijvoorbeeld zonnepanelen of een zuinigere ketel aanschaffen. Vervang je ook het oude dubbelglas voor HR++-glas (of zelfs triple) dan komen de labels C, B en A binnen handbereik.

Energielabel E

Een oranje of rood energielabel betekent dat het energieverbruik van het huis redelijk hoog is. Meestal zijn dit wat oudere woningen die nauwelijks zijn geïsoleerd. Vaak hebben de kozijnen (vooral in de slaapkamers) enkelglas en heeft de cv-ketel in de winter moeite om de woning warm te stoken. Dit alles heeft uiteraard impact op je energiekosten en het wooncomfort: houd rekening met veel tocht in huis als je dit niet aanpakt.

Energielabel F

Bij een huis met energielabel F is het energieverbruik over het algemeen hoog. Bijvoorbeeld omdat het niet goed geïsoleerd is en er weinig energiebesparende maatregelen zijn genomen. Het risico bestaat dan dat het in de zomer binnen net zo warm is als buiten.

Energielabel Gzonnepanelen

tip  Meer weten over de informatie die je op een energielabel vindt? Ontdek welk energielabel je hebt en wat je ermee kunt

Een energielabel van een woning verbeteren

Een huis kopen met een laag energielabel betekent dat je waarschijnlijk moet investeren in betere isolatie. Niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook om comfortabeler te wonen. Bespreek dit als je een hypotheek aanvraagt.

Het totale kostenplaatje ligt eraan wat je aanpakt en hoe. Een dak isoleren hoeft niet lastig en duur te zijn. Doe je dit van binnenuit en ben je zelf handig, dan kun je isoleren voor zo’n € 10 à € 15 per m2. Kies je voor kant-en-klare isolatieplaten, dan zijn de kosten hoger. Reken voor glas vervangen op minimaal € 4000 à € 5000, afhankelijk van hoeveel ramen je wilt vervangen. Kijk voor meer verbetermogelijkheden op verbeterjehuis.nl.

Vraag je makelaar om advies

Heb je een huis op het oog? Een makelaar heeft veel kennis over het energielabel en kan je advies geven over welke verduurzamingsmaatregelen en de kosten daarvan.

Geraadpleegde bronnen

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Wil je het huis gaan verduurzamen? Je kunt energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. In plaats van 100% van de waarde van de woning mag je dan 106% financieren met een maximum van € 9000. Dit extra bedrag moet je dan wel besteden aan energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie. Je kunt eventueel ook een speciale financiering afsluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden: de Energiebespaarlening. Vraag jouw financieel adviseur naar de voorwaarden.
In de verkoopadvertentie van een woning staan de letter en kleur van het energielabel. Het energielabel zelf kun je opvragen via Zoek je energielabel. Dit kan zowel voor je eigen huis als een huis waarin je bent geïnteresseerd.
Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op verbeterjehuis.nl vind je verschillende mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken. Schakel je een aankoopmakelaar in, dan kijkt hij of zij meteen met je mee naar de mogelijkheden en de kosten. Daarbij houdt de makelaar rekening met jouw financiële mogelijkheden.
Meer vragen