vraag & antwoord

Is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Ja, maar in deze 6 simpele stappen heb je hem zo aangevraagd

Sinds 2015 is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht wanneer je je huis verkoopt. Zo’n aanvraag doe je online bij de overheid. Wat gebeurt er als je dit in alle drukte rondom de verkoop en verhuizing vergeet?

Alle huiseigenaren in Nederland ontvingen begin 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Bij verkoop van een woning is het sindsdien verplicht om dat label om te zetten in een definitief energielabel. Dit doe je op de website Energielabelvoorwoningen.nl. Via de button ‘Mijn energielabel aanvragen’ kom je in het aanvraagscherm.

6 stappen voor het aanvragen van een definitief energielabel

  1. Log met je DigiD in op energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer de gegevens van je woning en pas deze eventueel aan (bijvoorbeeld wanneer je je huis duurzamer gemaakt hebt).
  3. Upload bewijsstukken die de energiebesparende maatregelen aantonen (bijvoorbeeld de factuur van je zonnepanelen of een bouwkundig rapport).
  4. Kies een deskundige die je gegevens op afstand controleert (dit kost je een paar euro tot een paar tientjes aan administratiekosten).
  5. Controleer en verstuur je gegevens.
  6. Bekijk de registratie van je energielabel in je e-mailinbox.
info Voor het aanvragen van een energielabel betaal je administratiekosten: van een paar euro tot een paar tientjes. Vanaf 1 januari 2021 verandert dat. Je aanvraag wordt dan niet meer op afstand beoordeeld, maar bij je thuis, waardoor de kosten fors hoger zullen worden.

Aanvraag vergeten: ramp of niks aan de hand?

Ben je in alle drukte rondom de verkoop van je woning vergeten om het energielabel definitief te maken? Geen stress. Je hebt tot het moment van verkoop de kans om dit te doen. De meeste makelaars zullen je er ook op wijzen en bovendien heb je de online aanvraag nog dezelfde dag gedaan. Een energielabel aanvragen is altijd de verantwoordelijkheid van de verkopende partij. Verkoop je je woning tóch zonder definitief energielabel, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport je een boete opleggen van 170 euro. Waar dit vóór 3 juli 2019 nog een voorwaardelijke boete van 405 euro was, wordt de boete nu direct opgelegd.

Verhuizen als je energielabel nog geldig is

Definitieve energielabels zijn tien jaar geldig. Verkoop je binnen die termijn je woning, dan hoef je het label niet opnieuw aan te vragen. Het definitieve label staat voor tien jaar geregistreerd in een landelijke database en is gebonden aan een woning.