vraag & antwoord

Is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop?


Ja, en zo vraag je 'm aan

Sinds 2015 is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht wanneer je je huis verkoopt of verhuurt. Je moet al in de verkoopadvertentie vermelden welk (definitief) energielabel je woning heeft en bij de overdracht moet je het label kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaar

Alle huiseigenaren in Nederland ontvingen begin 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Bij verkoop van een woning is het sindsdien verplicht om dat label om te zetten in een definitief energielabel. Tot 1 januari 2021 kon je dat zelf online doen. Je kreeg toen een vereenvoudigde variant van het nieuwe energielabel, dat uitgebreider en nauwkeuriger is. Deze vereenvoudigde energielabels 'oude stijl' (VEL) zijn nog tot 10 jaar na de datum van afgifte geldig. Verkoop je binnen die tijd je huis, dan hoef je geen nieuw energielabel aan te vragen.

Heb je in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen, zoals isolatie of zonnepanelen? Dan kan een nieuw energielabel wel een goed idee zijn. Misschien is jouw woning van een energielabel C naar een energielabel A of hoger gegaan. Een gunstiger energielabel maakt je woning aantrekkelijker voor kopers en draagt bij aan een hogere woningwaarde.

Een energielabel aanvragen in drie stappen

Een energielabel vraag je aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die checkt de energieprestaties van je woning en stelt aan de hand hiervan een geldig energielabel op dat wordt geregistreerd in de landelijke energielabel-database van de Rijksoverheid.

  1. Je maakt een afspraak met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Zo'n adviseur vind je via het EP-register. Je verkoopmakelaar kan je ook verwijzen naar een energieadviseur.
  2. De energieadviseur komt bij je thuis om de energieprestaties van je woning vast te stellen. Daarbij kijkt hij of zij naar 150 verschillende kenmerken, zoals de afmetingen, isolatie en aanwezige installaties voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie.
  3. De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat deze geregistreerd wordt in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).

Je kunt je energielabel na registratie ook downloaden via de website MijnOverheid.

Energielabel kost geld

Een energielabel aanvragen kost geld. De prijs hangt onder meer af van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de energieadviseur rekent. Reken op gemiddeld 258 euro (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Voor een appartement ligt de prijs iets lager. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.

Aanvraag vergeten: wat nu?

Je moet op de dag van de overdracht een definitief energielabel kunnen overhandigen. Daarnaast ben je verplicht om al in de advertentietekst te vermelden welk definitieve energielabel jouw huis heeft. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan dit ook controleren. Wacht dus niet te lang met het regelen hiervan. De meeste makelaars zullen je er ook op wijzen. Verkoop je je woning tóch zonder definitief energielabel, dan kan de ILT je een boete opleggen van 435 euro.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De energieadviseur komt bij je thuis en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. Hierbij moet je zelf aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie van je woning beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen.De adviseur kijkt naar 150 verschillende kenmerken, waaronder:
  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
  • verwarming;
  • warm water;
  • ventilatie;
  • koeling van de woning.
De energieadviseur doet ook aanbevelingen om de energiezuinigheid van je huis te verbeteren. Deze aanbevelingen komen ook op het energielabel te staan.
Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 258, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Voor een appartement ben je doorgaans wat minder kwijt dan voor een koopwoning. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.
Meer vragen

Huis verkopen? Vraag een definitief energielabel aan

Verkoop je je huis zonder dat je een definitief energielabel hebt? Dan riskeer je een boete van 435 euro. Een definitief energielabel regel je via een energieadviseur die bevoegd is om deze op te stellen. Een overzicht van deze energieadviseurs vind je in het EP-register.

Geraadpleegde bronnen