vraag & antwoord

Is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Ja, en zo vraag je 'm aan

Sinds 2015 is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht wanneer je je huis verkoopt of verhuurt. Zo’n aanvraag doe je door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die checkt de energieprestaties van je woning en stelt aan de hand hiervan een geldig energielabel op dat wordt geregistreerd in de landelijke energielabel-database van de Rijksoverheid.

Alle huiseigenaren in Nederland ontvingen begin 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Bij verkoop van een woning is het sindsdien verplicht om dat label om te zetten in een definitief energielabel. Tot 1 januari 2021 kon je dat zelf online doen. Je kreeg toen een vereenvoudigde variant van het nieuwe energielabel, dat uitgebreider en nauwkeuriger is.

De vereenvoudigde energielabels 'oude stijl' (VEL) zijn nog tot 10 jaar na de datum van afgifte geldig. Verkoop je binnen die tijd je huis, dan hoef je geen nieuw energielabel aan te vragen. Heb je in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen, zoals isolatie of zonnepanelen? Dan kan een nieuw energielabel wel een goed idee zijn. Misschien is jouw woning van een energielabel C naar een energielabel A of hoger gegaan. Een gunstiger energielabel maakt je woning aantrekkelijker voor kopers en draagt bij aan een hogere woningwaarde.

Weet je niet zeker of jouw woning een geldig energielabel heeft? Check dit dan via de website Zoek je energielabel. Woningen met voorlopige energielabels staan hier niet in.

Een energielabel aanvragen in drie stappen

Een nieuw en geldig energielabel vraag je als volgt aan:

 1. Je maakt een afspraak met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Zo'n adviseur vind je in het EP-register van de overheid of via de site Woninglabel.
 2. De energieadviseur komt bij je thuis om de energieprestaties van je woning vast te stellen. Daarbij kijkt hij of zij naar 150 verschillende kenmerken, zoals de afmetingen, isolatie en aanwezige installaties voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie.
 3. De energieadviseur stelt op basis van deze bevindingen een energielabel op en zorgt ervoor dat deze geregistreerd wordt in de landelijke database EP-online. Zelf ontvang je een afschrift van het label (pdf).

Je kunt je energielabel na registratie ook downloaden via de website MijnOverheid.

Energielabel kost geld

Een energielabel aanvragen kost geld. De prijs hangt onder meer af van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de energieadviseur rekent. Reken op gemiddeld 325 euro (bron: onderzoek Woninglabel, juli 2021). Voor een appartement ligt de prijs iets lager, rond de 300 euro. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.

Aanvraag vergeten: wat nu?

Het is belangrijk dat je op de dag van de overdracht een definitief energielabel kunt overhandigen. Wacht dus niet te lang met het regelen hiervan. De meeste makelaars zullen je er ook op wijzen. Verkoop je je woning tóch zonder definitief energielabel, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport je een boete opleggen tot 170 euro.

Meer vragen en antwoorden

De energieadviseur komt bij je thuis en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. Hierbij moet je zelf aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie van je woning beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen.

De adviseur kijkt naar 150 verschillende kenmerken, waaronder:

 • de afmetingen;
 • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
 • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

 • verwarming;
 • warm water;
 • ventilatie;
 • koeling van de woning.

De energieadviseur doet ook aanbevelingen om de energiezuinigheid van je huis te verbeteren. Deze aanbevelingen komen ook op het energielabel te staan.

De labelklassen van het energielabel geven aan hoe zuinig een woning is. Je ziet dit aan de letter en de kleur: een woning met energielabel A (donkergroen) is het meest energiezuinig. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:

 • A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
 • B (groen) - laag energieverbruik
 • C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
 • D (geel) - gemiddeld energieverbruik
 • E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
 • F (oranje) - hoog energieverbruik
 • G (rood) - zeer hoog energieverbruik
Meer vragen