artikel

Wat als mijn energielabel niet klopt?


Heeft jouw huis wel een gunstig label? Doe de check!

Denk je eraan je huis te verhuren of te verkopen? Check dan eerst je energielabel en maak deze definitief. Hoe groener je energielabel, hoe meer je huis namelijk waard is. Bovendien is een definitief energielabel verplicht als je je woning gaat verkopen.

Een paar jaar geleden - begin 2015, om precies te zijn - hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen van de Rijksoverheid. Via deze website kun je checken welk energielabel jouw woning heeft.

Heeft je woning nog geen definitief energielabel? Of heb je intussen bijvoorbeeld je zolder geïsoleerd, waardoor je label niet meer klopt? Zo lang je geen verhuisplannen hebt, is er niets aan de hand. Een definitief energielabel is pas verplicht als je je woning gaat verkopen of verhuren. Vraag 'm dan wel op tijd aan, anders riskeer je een boete. Bovendien draagt een hoger energielabel bij aan de waarde van je woning.

Energielabel aanvragen of vernieuwen

Hiervoor maak je een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die vind je via het EP-register. De energieadviseur bekijkt in zo'n één à twee uur tijd je huis. Hij of zij neemt kenmerken op van de woning, zoals de afmetingen, de aanwezige isolatie (in bijvoorbeeld dak en muren) en aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.De kosten voor een energielabel bedragen voor een eengezinswoning gemiddeld € 258 (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke prijs van het energielabel.

Meer over het energielabel

Bij elke woning die te koop staat op funda, staat het energielabel vermeld. Huizenzoekers kunnen woningen op basis hiervan ook filteren. Wil je weten hoe je met energiebesparende maatregelen het energielabel van je woning verbetert? Of wat bijvoorbeeld het verschil is tussen label A, E of G? Bekijk dan ook onze andere artikelen over het energielabel.

Geraadpleegde bronnen