artikel

Het energielabel aanvragen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo vraag je een energielabel aan

Sinds 2015 ben je verplicht een definitief energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. Dit label varieert van A (zuinig) tot G. Hoe je die aanvraag precies doet, lees je hieronder.

Wil je je huis te koop aanbieden via een advertentie, bijvoorbeeld op funda? Dat moet het op dat moment over een geldig energielabel beschikken. Op de site Mijnoverheid.nl kun je je huidige energielabel vinden en downloaden. Kijk onder het thema 'Wonen' bij 'Kadastrale gegevens'. Op het energielabel staat tot wanneer deze geldig is.

Is de datum verlopen, of heeft jouw woning nog geen definitief energielabel? Of klopt je label niet meer, omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt? Vraag dan een nieuw energielabel aan vóórdat je je woning te koop zet.

Een energielabel regelen in drie stappen

Voor de aanvraag van een energielabel moet je een vakbekwaam energieadviseur inschakelen. Dat werkt zo:

  1. Maak een afspraak met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Deze vind je via het EP-register van de overheid of via vergelijkingssite Woninglabel.
  2. De energieadviseur beoordeelt in zo'n één à twee uur tijd de energieprestaties van je huis.
  3. De energieadviseur stelt het energielabel op en laat dit registreren in de landelijke database van de overheid (EP-online). Je ontvangt een afschrift van het energielabel als pdf.

Zo wordt je energielabel bepaald

De energieadviseur beoordeelt je woning aan de hand van 150 verschillende kenmerken, waaronder:

  • de afmetingen
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming
  • warm water
  • ventilatie
  • koeling van de woning

Op het energielabel staat in welke energieklasse jouw woning is ingedeeld, waarbij A++++ de meest zuinige is en G de minst zuinige. Ook staat het energieverbruik erop en aanbevelingen voor verduurzaming van de woning.

Kosten van het energielabel

Een energielabel kost gemiddeld € 325, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: Woninglabel, juli 2021). Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.

VEL blijft geldig

Heb je voor 1 januari 2021 via de online tool het vereenvoudigd energielabel (VEL) aangevraagd? Dit energielabel 'oude stijl' blijft tien jaar geldig. Als je een VEL hebt dat nog niet verlopen is, hoeft je dus voorlopig geen nieuw energielabel aan te vragen.

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je toch je woning zonder definitief energielabel, dan krijg je hiervoor als particulier een boete van € 170. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd een vakbekwaam adviseur inschakelen om deze mogelijke boete te voorkomen.

info Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan loop je kans op een boete.

Niet alle huizen een label

Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke museumverordening hoeven geen energielabel aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. Check hier de volledige lijst met uitzonderingsgevallen, onder het kopje Uitzonderingen.

Energielabel opvragen van je droomhuis

Het huis van je dromen gevonden op funda maar er staat geen energielabel bij? Je kunt zelf het voorlopige energielabel van je droomhuis checken op Energielabel.nl. Let wel: dit is een inschatting op basis van gegevens als woontype, oppervlakte en bouwjaar. Besef dat je met een nieuwbouwhuis (altijd A) in tien jaar tijd duizenden euro’s uitspaart aan energiekosten, en dat een jarendertighuis slechts energiezuinig is als er geïnvesteerd is in nieuwe (muur-, dak- en plafond)isolatie, dubbelglas en kozijnen.

Bedenk ook dat je in een oudere woning sneller last hebt van geluidsoverlast door (boven)buren, dus dat isolatie ook daar winst op kan leveren. Maar vergeet niet: in rijksmonumenten gelden er vaak regels wat verbouwen betreft, zoals een verbod op dubbelglas. Dit betekent dus dat je in zo’n woning meer kwijt bent aan energie. Laat je daarom altijd goed informeren door je makelaar.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.