artikel

Het energielabel aanvragen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo vraag je een energielabel aan in 6 stappen

Vanaf 2015 ben je verplicht een definitief energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. Dit label varieert van A (zuinig) tot G. Maar hoe werkt die aanvraag precies? We leggen je het uit in 6 heldere stappen.

Wat houdt het energielabel in?

Elk huis heeft een voorlopig label gekregen van de overheid. Dit energielabel is een schatting en moet je definitief laten maken op het moment dat je je huis gaat verkopen. Het kan zijn dat jouw huis een positiever of negatiever definitief energielabel kan hebben – afhankelijk van energiebesparende maatregelen die jij hebt getroffen. Het definitieve label vraag je aan via deze officiële website van de overheid: Energielabelvoorwoningen.nl. Dit definitieve label is geldig voor tien jaar.

Het aanvragen van het energielabel gaat eenvoudig in 6 stappen:

  1. Log met je DigiD in op deze website van de overheid. Klik op ‘mijn energielabel aanvragen.’
  2. Controleer de gegevens van je woning, en pas deze eventueel aan wanneer je bijvoorbeeld energiebesparende verbeteringen hebt aangebracht.
  3. Voeg de bewijsstukken hiervan toe aan je online woondossier.
  4. Kies een onafhankelijke deskundige uit die je bewijsstukken gaat controleren.Via deze website van de overheid kun je kiezen uit een erkend deskundige die het proces schriftelijk zal afhandelen. Let wel: het aanvragen van een energielabel is niet gratis. Afhankelijk van welke deskundige je inhuurt, kan het aanvragen van zo’n verplicht label oplopen tot 200 euro.
  5. Verstuur je gegevens.
  6. Open je mailbox om je energielabel te bekijken. De registratie hiervan is automatisch gegaan.
info Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan loop je kans op een boete.

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je toch je woning zonder definitief energielabel, dan riskeer je een boete van maximaal € 405. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd bovenstaande stappen doorlopen om deze mogelijke boete te voorkomen.

Niet alle huizen een label

Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke museumverordening hoeven geen energielabel aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot vijftig vierkante meter en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. Check hier de volledige lijst met uitzonderingsgevallen, onder het kopje Uitzonderingen.

Energielabel opvragen van je droomhuis

Het huis van je dromen gevonden op funda maar er staat geen energielabel bij? Je kunt zelf het voorlopige energielabel van je droomhuis checken op Zoekuwenergielabel.nl. Let wel: dit is een inschatting op basis van gegevens als woontype, oppervlakte en bouwjaar. Besef dat je met een nieuwbouwhuis (altijd A) in 10 jaar tijd duizenden euro’s uitspaart aan energiekosten, en dat een jaren-30-huis slechts energiezuinig is als er geïnvesteerd is in nieuwe (muur-, dak- en plafond)isolatie, dubbelglas en kozijnen.

Bedenk ook dat je in een oudere woning sneller last hebt van geluidsoverlast door (boven)buren, dus dat isolatie ook daar winst op kan leveren. Maar vergeet niet: in rijksmonumenten gelden er vaak regels wat verbouwen betreft, zoals een verbod op dubbelglas. Dit betekent dus dat je in zo’n woning meer kwijt bent aan energie. Laat je daarom altijd goed informeren door je makelaar.

Definitief energielabel aanvragen of je energielabel vernieuwen?

Let op: vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het aanvragen van een energielabel. Je aanvraag wordt dan niet meer door een deskundige op afstand beoordeeld, maar bij je thuis. Daardoor kunnen de kosten fors hoger uitvallen.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.