artikel

Hypotheekadvies, voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Kies je voor een hypotheekadviseur of doe je het zelf?

Vroeger moest je standaard langs een adviseur als je een hypotheek wilde afsluiten, maar ook die wereld gaat mee in de digitalisering. Langzaam aan bieden steeds meer geldverstrekkers de mogelijkheid om zelf online en zonder tussenkomst van een adviseur een hypotheek af te sluiten. Hoogste tijd dus om de voor- en nadelen van de hypotheekadviseur eens tegen elkaar af te wegen.

Voordelen hypotheekadviseur

  • Een hypotheekadviseur kent alle regels en voorwaarden. Dat kan je over de hele looptijd van de hypotheek tienduizenden euro’s schelen.
  • Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan heel simpel de verschillende hypotheekvormen bij verschillende aanbieders voor je vergelijken. Zo kan hij de laagste maandlasten voor je regelen tegen de beste voorwaarden in jouw situatie.
  • Een onafhankelijke hypotheekadviseur kent de voorwaarden van de verschillende verstrekkers. Krijg je in jouw situatie bij de ene aanbieder geen hypotheek, dan kan het zomaar zijn dat het bij een andere aanbieder wel mogelijk is. De adviseur kan door zijn kennis creatieve oplossingen bedenken.
  • De hypotheekadviseurs zijn tegenwoordig ook echt onafhankelijk. Ze ontvangen geen provisie meer van de hypotheekverstrekkers, waardoor ze echt de voor jou voordeligste hypotheek eruit halen.

Of het verstandig is om zelf je hypotheek af te sluiten of het toch via een adviseur te doen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Zelf je hypotheek afsluiten

Hoe simpeler je situatie, hoe kleiner de risico’s zijn. Omdat je met minder regels, voorwaarden en uitzonderingen rekening hoeft te houden. Maar hoe eenvoudig je situatie ook is, het is wel handig als je behoorlijk wat weet van de financiële wereld. Je krijgt namelijk te maken met een hoop regels, kleine lettertjes en vaktaal. En alle constructies bij verschillende aanbieders vergelijken, kost best wat tijd. Je moet het dus niet erg vinden om een paar avonden achter je computer te zitten.

Hypotheek afsluiten via een adviseur

Wijkt je situatie af van de standaard, dan krijg je met allerlei voorwaarden en speciale regelingen te maken. Zie je er eentje over het hoofd, dan kan je dat over de hele looptijd tienduizenden euro’s kosten. Een situatie wijkt al af als je bijvoorbeeld ondernemer bent. Of gescheiden. Als je zelf gaat bouwen. Of als je op 31 december 2012 al een hypotheek had. In die gevallen is het toch verstandig om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.