artikel

4 goedkope(re) manieren om als starter te kopen


Deze regelingen maken een woning betaalbaarder

Door de hoge huizenprijzen en het beperkte woningaanbod blijft een huis kopen voor veel starters onbetaalbaar. Je hebt namelijk nog geen overwaarde die je kunt investeren. Maar heb je weleens gekeken naar regelingen als Duokoop, Koopgarant of een starterslening?

Met deze regelingen vergroot je je financiële mogelijkheden en misschien dus ook je kans op een eigen huis.

1. Weleens gedacht aan Duokoop?

Met Duokoop koop je een huis zonder de grond waar het op staat. De grond wordt in dit geval gekocht door het DNGB Fonds, het fonds van Duokoop, van wie jij de grond huurt. Een soort erfpachtconstructie dus. Zodra je meer te besteden hebt, kun je de grond alsnog van dit Fonds van Duokoop kopen.

Voordelen van Duokoop:

 • Je kunt een duurder huis kopen.
 • De betaalde erfpacht is aftrekbaar.
 • De maandelijkse ‘huur’ van de grond is lager dan de maandlasten als je de grond zou kopen.

Nadelen van Duokoop:

 • Je profiteert niet van eventuele waardestijging van de grond.
 • Je betaalt 1,21% afsluitkosten over de grondwaarde.
 • Als je de grond later alsnog wilt kopen, betaal je bij een gestegen grondwaarde meer dan nu, maar bij een gedaalde grondwaarde niet minder.
 • Zonder NHG kun je geen gebruikmaken van Duokoop.

Duokoop kun je gebruiken voor alle type woningen en appartementen, maar alleen als je een hypotheek met NHG afsluit. Vraag je hypotheekadviseur hoe financiering via Duokoop werkt en of dit in jouw situatie verstandig is.

Als starter betaal je meestal geen overdrachtsbelasting. Bekijk de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een startersvrijstelling

2. Check of je recht hebt op een starterslening

Wil je een huis kopen van bijvoorbeeld € 325.000, maar is je maximale hypotheek € 275.000? Met een starterslening via de gemeente kun je het ontbrekende bedrag tegen gunstige voorwaarden lenen. Je betaalt de eerste drie jaren geen rente en aflossing en mag altijd boetevrij aflossen.

Voordelen starterslening:

 • Je hebt meer financiële ruimte om te kopen.
 • De eerste drie jaar heb je nog geen extra maandlasten.
 • Je mag altijd boetevrij aflossen.
 • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen starterslening:

 • De rente die je na drie jaar betaalt, is hoger dan de hypotheekrente en niet aftrekbaar van de belasting. Over de hele looptijd ben je dus duurder uit.
 • Je kunt hiermee geen huis kopen boven de NHG-grens.

Wil je gebruikmaken van een starterslening, check dan bij je hypotheekadviseur of op svn.nl of jouw gemeente deze regeling aanbiedt en of je ervoor in aanmerking komt. Gemeenten hanteren hiervoor hun eigen voorwaarden. Een starterslening aanvragen doe je ook via deze website. Je hypotheekadviseur kan je ook hierbij helpen.

3. Kijk eens naar KoopGarant en KoopStart

Verschillende projectontwikkelaars en woningcorporaties bieden KoopGarantwoningen aan. Je koopt het huis dan voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Wil je later verhuizen, dan heb je de garantie dat de verkoper het huis binnen drie maanden weer van je terugkoopt. Op deze manier houden woningcorporaties woningen betaalbaar, ook in de toekomst.

Ook met KoopStart geeft de wooncorporatie of projectontwikkelaar een zogenaamde ‘koperskorting’. Deze korting betaal je terug op het moment dat je de woning weer verkoopt. Verkoop je het huis met winst of met verlies, dan deelt de projectontwikkelaar of corporatie hierin mee. De terugkoopgarantie die je hebt bij Koopgarant heb je niet bij Koopstart, maar je mag wel zelf bepalen aan wie je verkoopt.

Voordelen van KoopGarant en KoopStart:

 • Je krijgt korting op de koopsom.
 • Door de lagere koopsom heb je lagere maandlasten.
 • Bij KoopGarant weet je zeker dat je je huis binnen drie maanden kan verkopen.

Nadelen van KoopGarant en KoopStart:

 • Je deelt in het verlies als bij verkoop je huis minder waard is.
 • Het is vaak verplicht om een NHG-hypotheek te nemen.
 • Vaak is er bij dit soort woningen sprake van erfpacht.

Wil je een huis kopen met KoopGarant of KoopStart, kijk dan op de website van Opmaat. Hier vind je meer informatie en een lijst met projectontwikkelaars en woningcorporaties die deze woningen aanbieden.

Goed nieuws: de regeringspartijen steunen een voorgestelde wetswijziging door de Tweede Kamer om starters te helpen met een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Daarmee wordt het aantal subsidieregelingen als KoopStart en KoopGarantie verder uitgebreid.

tip  Ben je alleenstaand, koop je een energiezuinig huis of ben je van plan je nieuwe woning te verduurzamen? Sinds 2024 mag je in dat geval meer lenen. Bekijk de voorwaarden

4. Koop een huis met NHG

Speciale hypotheekvormen voor starters bestaan er niet, al gebruiken sommige hypotheekverstrekkers die term wel. Hiermee bedoelen zij in feite een lineaire of annuïteitenhypotheek, omdat dit de twee vormen zijn waar je als starter uit kunt kiezen als je hypotheekrente wilt aftrekken van de belasting. Ga, als het kan, voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Je krijgt dan korting op je hypotheekrente en een vangnet als je je huis niet meer zou kunnen betalen. Een NHG-hypotheek is in 2024 alleen mogelijk voor een huis met een maximale koopsom van € 435.000.

Vergroot je kansen met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod en ziet soms mogelijkheden waar je zelf niet aan denkt. Bovendien sta je steviger in de onderhandelingen met een aankoopmakelaar aan je zijde.