vraag & antwoord

Bieden op een huis, hoe ga je te werk?


Alles wat je moet weten over een bod doen op een huis

Je hebt het huis bezichtigd, je ziet jezelf er al wonen en de buurt voelt goed. Tijd om een bod te doen. Maar hoe bepaal je het openingsbod, hoe breng je dit het best uit en wat kun je daarna verwachten?

Om het openingsbod te bepalen, stel je eerst de onderhandelingsruimte, jouw ideale prijs én jouw maximale prijs vast. Zo breng je op een doordachte manier je bod uit en kom je uiteindelijk op jouw ideale prijs uit. Maar wist je ook dat er verschillende manieren zijn waarop je kunt bieden?

In deze video vertellen we alles wat je hierover moet weten.

Bepaal je onderhandelingsruimte

Op de woningmarkt moet er soms snel geschakeld worden, met als gevolg dat er geen sprake is van een uitgebreid biedingsproces of onderhandelingsruimte. Misschien frustreert het je wel dat je weer een huis misloopt. Maar laat je hier niet door beïnvloeden en zet ook zeker geen stappen waar je je niet comfortabel bij voelt of die gewoonweg niet verstandig zijn.

De onderhandelingsruimte is afhankelijk van meerdere factoren. Naast de populariteit van de woning is dat uiteraard je budget. Wat kun je maximaal per maand betalen? Ook de woningwaarde speelt een rol, want daarvan is je hypotheek afhankelijk. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde financieren. Bied je meer, dan moet je het verschil waarschijnlijk zelf bijleggen. Een aankoopmakelaar helpt je om een goed openingsbod te bepalen.

funda functionaliteit  Je droomhuis gezien?
Zoek een aankoopmakelaar die je helpt bij bieden op een huis

Onderzoek je financiële mogelijkheden

Voordat je gaat bieden, is het verstandig om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie. Je kunt direct bij een bank informatie inwinnen. Hier komt een gebonden advies uit aangezien het advies betrekking heeft op die ene hypotheekverstrekker.

De andere optie is een financieel tussenpersoon, die je een onafhankelijk advies geeft. Hypotheekadviseurs werken voor verschillende hypotheekverstrekkers en kunnen daardoor kijken welke partij het best aansluit op jouw situatie. Na dit gesprek weet je wat er financieel mogelijk is en kun je goed voorbereid de onderhandelingen in.

Het bod uitbrengen

Heb je je openingsbod bepaald? Tijd om de makelaar in te lichten. Het bod uitbrengen kan telefonisch, maar het is verstandig om het ook per e-mail te bevestigen. Zo heb je zwart op wit wat je hebt uitgebracht en onder welke voorwaarden. Schrijf een positief bericht waarbij je duidelijk maakt waarom je dit bod doet. Wanneer je een goede onderbouwing geeft, heb je meer kans dat de makelaar en verkoper het bod begrijpen en je als een serieuze kandidaat zien.

Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeldbrief voor je gemaakt. Klik op de button hieronder om hem te downloaden.

Voorbeeldbrief
tip  Soms verloopt het bieden anders, bijvoorbeeld per inschrijving of via een veiling. Ontdek meer over andere vormen om te bieden op een huis

Ik zie een woning op funda die ‘onder bod’ is, kan ik nog reageren?

Het is verstandig om toch de makelaar even te bellen. Wellicht hebben ze net die dag te horen gekregen dat de onderhandelingen zijn afgebroken en kun je meteen een afspraak inplannen. Het kan ook zijn dat de makelaar je gegevens noteert. Als de partijen er niet uitkomen, belt de makelaar alle geïnteresseerden om alsnog de woning te komen bekijken. Lees meer over bieden op een huis dat al onder bod is.

Hoe nu verder?

Het bod is uitgebracht en je kunt niks anders doen dan afwachten. De verkoopmakelaar gaat het voorstel met de eigenaar bespreken. Je kunt rekening houden met een van de volgende reacties:

Handig om te weten

Heb je een bod uitgebracht en breekt het zweet je uit? Weet dan dat je op elk moment een bod mag intrekken of wijzigen zolang er geen koopcontract is getekend. Vind je het hele biedingsproces toch te spannend? Schakel een aankoopmakelaar in die voor jouw belangen opkomt en het hele proces van bieden tot aan de sleuteloverdracht van je overneemt.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De makelaar bepaalt de vraagprijs op basis van zijn ervaring, marktontwikkelingen en situatie van de eigenaar. Je kunt onder een vraagprijs bieden, maar bij veel interesse ook de precieze vraagprijs of zelfs daarboven bieden. Doe dit laatste alleen als je er 100% achterstaat en deze extra kosten van eigen geld kunt betalen.
Zorg voor een duidelijke onderbouwing wanneer je een bod uitbrengt. Als je goede redenen hebt waarom je onder de vraagprijs biedt, dan begrijpen de makelaar én verkoper je beter en heb je meer kans dat ze het bod serieus nemen.
Het maximale bod is wat jij het huis waard vindt. Houd er wel rekening mee dat wanneer de taxatiewaarde onder de koopprijs ligt, de bank niet meer dan de taxatiewaarde zal financieren. Je hebt dan dus eigen geld nodig om het huis te kunnen kopen. De taxatiewaarde wordt door een onafhankelijke taxateur bepaald. Deze waarde staat los van de vraagprijs en de koopsom.
Ontbindende voorwaarden beschermen een koper. Het bekendst is het financieringsvoorbehoud. Wanneer blijkt dat je geen hypotheek kunt krijgen, kun je kosteloos van de koop afzien. De meestgebruikte ontbindende voorwaarden zijn:
  • Ontbindende voorwaarden financiering
  • Ontbindende voorwaarden financiering mét Nationale Hypotheek Garantie
  • Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
  • Ontbindende voorwaarde verkrijgen (bouw) vergunning
Het openingsbod bepaal je op basis van drie factoren.1. Bepaal je onderhandelingsruimte Je onderhandelingsruimte is kleiner wanneer er veel interesse is voor het huis. Je openingsbod is daardoor hoger. Je onderhandelingsruimte is doorgaans groter wanneer de woning bijvoorbeeld al een tijd te koop staat. Je kunt met een lager openingsbod starten.2. Bepaal je maximale prijs De maximale prijs is de prijs die het huis voor jou waard is. Die kan zowel onder als boven de vraagprijs liggen.3. Bepaal je ideale prijs Die geeft je houvast gedurende de onderhandelingen.
Deze vorm van bieden wordt doorgaans ingezet wanneer er veel interesse is voor een huis. Voor een bepaalde datum dien je een bod door te geven aan de verkoopmakelaar met de daarbij behorende voorwaarden. Het gunstigste bod wordt gekozen. Dit hoeft overigens niet per definitie de hoogste bieding te zijn, gunstige voorwaarden (geen financiering bijvoorbeeld) spelen ook een belangrijke rol.
Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
  • Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
  • De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
  • De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
  • Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
  • Je kunt een hypotheek afsluiten via een financieel tussenpersoon (onafhankelijke partij) of rechtstreeks bij de hypotheekverstrekker (de bank). Kies je voor een financieel tussenpersoon, dan worden diverse hypotheekverstrekkers met elkaar vergeleken.
  • Vergelijk de kosten en lees referenties.
  • Vraag jezelf af of je het belangrijk vindt om op een locatie langs te kunnen gaan of vind je het geen probleem om alles online/telefonisch te regelen.
  • Heb je een eigen bedrijf? Dan is het ook goed om te kijken of een adviseur voldoende ervaring heeft om jou te kunnen adviseren.
De verkoopmakelaar:
  • komt op voor de belangen van de verkoper;
  • overlegt jouw bod met de verkoper;
  • heeft als doel het huis voor een zo hoog mogelijke prijs en onder de gunstigste voorwaarden te verkopen;
  • maakt de koopakte op.
De aankoopmakelaar:
  • komt op voor de belangen van de koper;
  • geeft de biedingen (namens de koper) door aan de verkoopmakelaar;
  • doet onderzoek naar het huis en adviseert de koper op het gebied van de bouwkundige staat, het onderhoud en de juridische bijkomstigheden;
  • heeft als doel een huis voor een zo laag mogelijke prijs en onder de gunstigste voorwaarden te kopen;
  • controleert de koopakte.
Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Meer vragen

Laat niets aan het toeval over

Heb je je absolute droomhuis gevonden? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar. Die denkt strategisch met je mee en adviseert je over een bod dat past bij de huidige markt én bij jouw financiële mogelijkheden.