vraag & antwoord

Hoe gaat een bezichtiging in zijn werk?


Bereid je voor op een succesvolle bezichtiging

Je hebt op funda je ideale woning(en) gevonden en nu wil je die in het echt gaan bekijken. Tijd om een afspraak te plannen met de verkoopmakelaar. Bij veel vraag naar de woning organiseert de makelaar soms een open huis – en loop je dus met andere geïnteresseerden door het huis. Met een goede voorbereiding, benut je dit moment optimaal.

Het inplannen van je bezichtiging

Een succesvolle bezichtiging begint al bij het inplannen van je afspraak. Via funda is dit heel gemakkelijk; vul het contactformulier in of bel de makelaar op. Wil je het liefst na je werk langs de woning? Houd er dan rekening mee dat dit in de herfst en winter geen handig tijdstip is. Het wordt immers eerder donker en aan het einde van de middag is er al geen optimaal licht meer. Als de woning leegstaat, is er een kans dat er helemaal geen verlichting aanwezig is en je het met een zaklamp moet bekijken. Je haalt dan niet alles uit de bezichtiging, want je wilt tenslotte alles goed kunnen zien. Houd dus rekening met het jaargetijde en probeer een bezichtiging in te plannen op een tijdstip waarop er voldoende daglicht is.

Hoe bereid je je goed voor op een bezichtiging?

In deze video leggen we je uit hoe een bezichtiging gaat én we geven een aantal tips om je goed voor te bereiden.

Zoek voor je bezichtiging alvast het een en ander uit om goed voorbereid op je afspraak te komen.

  • Maak een lijst met punten die voor jou belangrijk zijn om goed te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud: hoe zien de kozijnen, apparatuur in de keuken en de badkamer eruit?
  • Doe alvast wat onderzoek naar de buurt. Waar ligt de supermarkt of waar kun je de hond uitlaten? Misschien komen er al vragen bij je op die je tijdens de bezichtiging aan de makelaar kunt stellen. Schrijf ze op en neem ze mee.
  • Ga je alleen, of vind je het fijn om iemand mee te nemen die al een keer een huis heeft gekocht? Vraag hem of haar mee naar de bezichtiging en doe er je voordeel mee.

Zo gaat een bezichtiging

Het is zover: je gaat de woning eindelijk bezichtigen. Het begint al voordat je de deur van de woning opent: wat valt je op als je de straat in komt rijden? Wat zie je, ervaar je? Zijn de woningen in de straat netjes onderhouden en wat is je algemene indruk?De verkoopmakelaar staat je voor de woning op te wachten, of is misschien al binnen. Bel gerust aan als je niemand ziet. Kom je samen met een aankoopmakelaar? Dan tref je hem of haar meestal ook bij de woning. De verkoopmakelaar zal ruimte voor ruimte de woning laten zien en je attenderen op specifieke kenmerken of verbeteringen die de huidige bewoners hebben doorgevoerd. Afhankelijk van de grootte van de woning duurt een bezichtiging tussen de vijftien en dertig minuten.Wil je je écht inleven? Ga dan bijvoorbeeld even op de bank zitten en neem op je gemak de ruimte in je op. Hoe voelt het, kun je jezelf er zien wonen? Komt het overeen met hoe je het van tevoren in gedachten had? Of is het misschien zelfs beter, of valt het juist wat tegen? Kijk – in overleg met de makelaar – ook gerust in keukenkastjes, open de oven en neem een kijkje in de schuur en/of berging.

Kan ik alles vragen tijdens een bezichtiging?

Je mag alles vragen tijdens een bezichtiging. Een aantal vragen waar jij je voordeel mee kunt doen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoelang hebben de verkopers hier gewoond en waarom verkopen ze de woning?
  • Wanneer is er voor het laatst onderhoud aan de woning geweest (denk aan het schilderwerk bijvoorbeeld)?
  • Misschien zie je meubels of raambekleding die je over zou willen nemen. Vraag de makelaar of dit mogelijk is.
  • Wat voor mensen wonen hier in de omgeving: vooral gezinnen, ouderen, jonge koppels of studenten?
  • Vanaf welke datum is de woning beschikbaar? Het bepaalt het moment dat de sleuteloverdracht kan plaatsvinden.

De verkoopmakelaar zal misschien ook wat informatie van jou willen zodat hij of zij dit kan terugkoppelen aan de bewoners. Die zijn tenslotte ook nieuwsgierig wie hun woning heeft bekeken. Je kunt hierbij denken aan vragen als: Moet jouw woning nog verkocht worden? Op welke termijn zou je het liefst willen verhuizen? Kom je uit de omgeving? Heb je al veel woningen bezocht? Wat trok je zo aan in deze woning?Wees niet bang om verkeerde antwoorden te geven. Het enige wat je wilt voorkomen is het prijsgeven van je onderhandelingspositie. Uitspraken over wat je maximaal kunt lenen zijn bijvoorbeeld niet handig om te doen. En sta je van blijdschap te dansen in de woonkamer? Dan is het overduidelijk dat de woning in de smaak valt en voor de verkoopmakelaar een teken dat hij tijdens een onderhandeling niet al te snel akkoord hoeft te gaan. Zorg er dan ook voor dat je je tijdens een bezichtiging neutraal opstelt, stel de vragen die voor jou belangrijk zijn en geef niet alle informatie over jouw financiële positie prijs.

Dit is wat je ná de bezichtiging kunt doen

Is het huis naar je zin en heb je serieuze plannen om een bod uit te brengen? Vraag dan alle belangrijke documenten op bij de verkoopmakelaar. Deze heeft ook – als je die nog niet bij de bezichtiging hebt meegekregen – een vragenlijst waarop de bewoners alle belangrijke zaken hebben genoteerd die met het huis te maken hebben. Er is waarschijnlijk ook een lijst van zaken waarop staat wat ter overname is, wat wordt meegenomen door de bewoners en wat achterblijft.Na de bezichtiging kun je besluiten om nog een tweede keer langs te gaan. Een tweede keer zie je vaak toch weer andere dingen of kun je juist iets met extra aandacht bekijken. Ook nu geldt weer: als je iemand mee wilt nemen, kan dat natuurlijk. Dit kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar zijn die voor jouw belangen opkomt, of een bouwkundige keurder of aannemer die je inzicht kan geven in kosten van (toekomstig) onderhoud of een verbouwing.Ga ook nog eens op andere momenten door de buurt. Met de auto, fiets of lopend. In de avond als iedereen thuis is van werk, of in het weekend. Zo krijg je een betere indruk van de omgeving en kun je goed bepalen of dit écht het huis voor jou is.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Twee keer per jaar wordt er een landelijke Open Huizen Dag georganiseerd. Dit kun je verwachten:
  • Deelname van veel te koop staande woningen die op dezelfde dag hun deuren openen voor een bezichtiging.
  • Op funda zie je welke woningen meedoen en tussen welke tijden je de woning kunt bezichtigen.
  • Zonder afspraak kun je vrijblijvend langskomen.
  • Het is de perfecte dag om je te oriënteren, samen met duizenden andere woningzoekenden.
Een makelaar kan besluiten om los van de landelijke Open Huizen Dag een open dag te organiseren wanneer er veel interesse is voor een woning.
Stel gerust alle vragen die je wilt stellen. Wat je liever niet wilt delen, is informatie die met jouw onderhandelingspositie te maken heeft. Het is dan ook niet verstandig om te vertellen hoeveel je kunt lenen.

Een bezichtiging kun je voorbereiden door van tevoren al informatie over het huis op te zoeken of aan te vragen:

  • Bekijk op funda hoeveel interesse er is in de woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte woningen in de buurt. Lees ook alle kenmerken en bekijk alvast op de kaart op funda waar de dichtstbijzijnde bushalte of supermarkt is.
  • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop hebben de verkopers vragen ingevuld over onder andere het onderhoud van de woning en hun kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
  • Ga je een appartement bezichtigen, vraag dan of je de VvE-stukken van de Vereniging van Eigenaren mag inzien. Hierin vind je onder meer belangrijke informatie over eventuele onderhoudskosten om rekening mee te houden.
  • Schrijf vragen waar je hierna nog geen antwoord op hebt gevonden op een lijstje en neem dit mee naar je bezichtiging.
Meer vragen

Neem een makelaar mee

Een aankoopmakelaar kijkt met een deskundige blik naar de woning en weet waar hij op moet letten.