Op funda zoeken als een pro: 10 tips

Article Primary Image - Op funda zoeken als een pro: 10 tips
1 minuten leestijd

Slimme tips om snel te vinden wat je zoekt

We hebben onlangs de zoekfunctie van funda verbeterd. Je vindt nu nog makkelijker en sneller een huis dat aan je wensen voldoet. We delen tien tips om je zoekopdracht slimmer in te stellen. Wist je bijvoorbeeld dat het soms handiger is om iets boven je budget te zoeken?

De nieuwe zoekfunctie bevat een aantal handigheidjes. Zo worden de eerste letters van je zoekopdracht automatisch aangevuld om sneller te zoeken en zie je bovenaan direct je meestgebruikte filters. ‘Ook schakel je nu eenvoudiger tussen koop- en huurhuizen en kun je tegelijkertijd zoeken naar woonhuizen én appartementen’, zegt Hans Huter. Als product owner bij funda is hij voortdurend bezig met het optimaliseren van de zoekfunctionaliteiten. Hij kent alle tips en trucs om je zoektocht zo succesvol mogelijk te maken.

Dit is zijn top 10:

Hans Huter werkt als Senior Product Owner bij funda

Hans Huter werkt als Senior Product Owner bij funda

 1. Stel een minimumprijs in en filter garageboxen en recreatiewoningen eruit

  Op funda staan niet alleen huizen te koop, maar ook garageboxen en recreatiewoningen. Als huizenzoeker wil je die waarschijnlijk niet tussen je zoekresultaten zien. Stel daarom ook een minimumprijs in, zegt Hans. Daarmee filter je dit soort resultaten alvast eruit. Scheelt weer een paar pagina’s zoekresultaten doorploegen.

 2. Vink ‘Beschikbaar’ aan

  Wat een tegenvaller: dat ene geweldige huis blijkt al verkocht! Bespaar jezelf het had-ik-maar-eerder-gekekenleed en vink in de filters het vakje ‘Beschikbaar’ aan. Zo zie je alleen de huizen die op dit moment te koop staan.

 3. Aantal kamers of aantal slaapkamers?

  Een handig weetje om rekening mee te houden: je kunt op funda zowel zoeken op het totaal aantal kamers als op het aantal slaapkamers. ‘Het aantal slaapkamers zegt vaak meer dan het aantal kamers,’ zegt Hans. Zo zie je sneller of dit aantal aansluit bij jouw wensen.

 4. Filter alleen het broodnodige

  Je kunt met de nieuwe zoekfunctie woonwensen met elkaar combineren, zoals type woning en wel of geen parkeerplaats of opslag. Toch raadt Hans aan om niet té veel filters te gebruiken. Daarmee loop je een leuk huis misschien juist mis. ‘Vink alleen aan wat voor jou écht cruciaal is. Bijvoorbeeld een tuin. Wil je absoluut geen nieuwbouw, haal het vinkje daar dan weg. Maar beperk je zoektocht verder niet te veel. Zoek bijvoorbeeld niet alleen binnen één specifieke straat of buurt, maar combineer dit met andere locatie-eigenschappen in je zoekopdracht, zoals postcode en gemeente. Wie weet, stuit je op een geweldig huis zónder tuin.’

 5. Gebruik een specifiek zoekwoord

  Gebruik jij de functie ‘Zoek in omschrijving’ weleens? Die vind je helemaal onderaan de filterlijst. Daarmee kun je op een woord zoeken dat moet voorkomen in de beschrijving van de woning. Handig als je naar iets specifieks zoekt. Veel zoekers vullen hier bijvoorbeeld woorden in als ‘kelder’, ‘gelijkvloers’, ‘garage’ of ‘paardenstal’. Overigens zijn in de vernieuwde zoekfunctie ook wat nieuwe filters toegevoegd, zoals ‘recreatie’, en zijn filters als ‘kluswoning’ nu makkelijker te vinden.

 6. Check het laatste aanbod

  Standaard staat het aanbod in de zoekresultatenlijst gesorteerd op relevantie. Dat betekent dat funda een selectie voor je heeft gemaakt van huizen die, op basis van je zoekcriteria, interessant voor jou kunnen zijn. Wil je liever zien wat het nieuwste aanbod is? Kies dan niet voor ‘Sorteren op relevantie’, maar ‘Sorteren op datum’.

 7. Bewaar je zoekopdracht(en)

  Klik je op ‘Bewaar zoekopdrachten’, dan onthoudt funda de filters die je hebt ingesteld voor je zoekopdracht. Wil je dagelijks op de hoogte blijven van woningen die aan jouw zoekcriteria voldoen? Geef dit dan aan bij de instellingen in je funda-account. Zo weet je zeker dat je geen aanbod misloopt. Wist je dat je nu tot vijf verschillende zoekopdrachten kunt opslaan?

 8. Stel pushmeldingen in

  Download de funda app op je mobiele telefoon. Daarmee kun je pushmeldingen aanzetten. Je ontvangt dan een melding zodra er een nieuwe woning op funda staat. Hans: ‘Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste aanbod.’

 9. Bekijk huizen op de kaart

  Je zoekresultaten zie je standaard als lijst, maar klik rechts boven de resultatenlijst ook eens op ‘Kaart’. Je ziet dan in één oogopslag hoe huizen liggen ten opzichte van onder andere het centrum, de uitvalswegen en het openbaar vervoer. Je kunt op de kaart dezelfde filters gebruiken en verschillende locatie-eigenschappen combineren, zoals plaats, straat, postcode, buurt of gemeente. En ook de satellietweergave aanzetten voor meer detail. Handig: je zoekgebied is gemarkeerd op de kaart en kun je eenvoudig met 1 of meer kilometers rondom vergroten of verkleinen. Wil je liever vrij zoeken op de kaart door heel Nederland, verwijder dan de locatie uit de zoekbox.

 10. Zoek iets boven je budget

  Tot slot nog een handige tip van Hans: ‘Het loont soms om te zoeken op een maximale prijs die net iets boven je budget ligt. Zo heb je een bredere marge om in te zoeken. Het kan zomaar zijn dat een huis dat jij op het oog had boven je budget zit, maar tóch in prijs zakt. Het kan daarom geen kwaad om deze huizen alsnog op te slaan. Je weet maar nooit.’

Meer hulp bij het zoeken en vinden van je huis

Met een funda-account kun je je zoekopdracht en favoriete huizen bewaren en zelfs meerdere, gecombineerde zoekopdrachten opslaan. Je ontvangt meldingen zodra nieuwe woningen op funda verschijnen die aan jouw criteria voldoen.

Maak een funda-account aan Probeer de nieuwe zoekfunctie