Top vijf vragen die spelen bij starters
Bepaal eerst het zoekgebied: waar wil je wonen? Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? En wil je dan een appartement of liever een eengezinswoning? Denk ook aan de toekomst: hoeveel kamers heb je nodig? Ben je bereid (zelf) te klussen en waar wil je absoluut geen concessies op doen?

Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:

  • Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
  • Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
  • Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
  • Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken:
  1. Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen
  2. Offertes aanvragen en ondertekend naar de bank sturen
  3. De documenten waar de bank om vraagt indienen
  4. Definitief akkoord van de bank
  5. Alle documenten en het geld gaan naar de notaris
  6. Overdracht bij de notaris
Meer vragen