Top vijf vragen die spelen bij starters
Bepaal eerst het zoekgebied: waar wil je wonen? Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? En wil je dan een appartement of liever een eengezinswoning? Denk ook aan de toekomst: hoeveel kamers heb je nodig? Ben je bereid (zelf) te klussen en waar wil je absoluut geen concessies op doen?
Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:
 1. Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
 2. Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
 3. De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
 4. Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
 5. Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.
Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken:
 1. Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen
 2. Offertes aanvragen en ondertekend naar de bank sturen
 3. De documenten waar de bank om vraagt indienen
 4. Definitief akkoord van de bank
 5. Alle documenten en het geld gaan naar de notaris
 6. Overdracht bij de notaris
Meer vragen


Staat jouw vraag er niet tussen?