vraag & antwoord

Wat doet de hypotheekadviseur voor je?


Je hoeft zelf nog geen hypotheekexpert te zijn

Je hebt nog nooit een hypotheek afgesloten en misschien heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Gelukkig kun je voor het regelen van de hypotheek leunen op de kennis en kunde van een hypotheekadviseur. Die geeft je advies over de beste hypotheek voor jou en begeleid je soepel door het aanvraagproces.

Een hypotheek is een lening die je in een periode van dertig jaar (of korter) terugbetaalt. Een hypotheek afsluiten, afgestemd op jouw wensen, visie en toekomstplannen, is maatwerk. Je moet hierbij rekening houden met financiële risico’s van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof. Het is belangrijk dat je ook dan de hypotheek kunt blijven betalen.

Een onafhankelijk hypotheekadvies of een bank?

Je kunt binnenstappen bij de bank waar je al klant bent; een bank brengt gemiddeld lagere kosten in rekening voor een hypotheekadvies. Het voordeel van een onafhankelijke hypotheekadviseur is dat hij een ruime keuze heeft uit geldverstrekkers en jouw wensen beter kan vertalen naar een passende oplossing. Dit kost wel extra tijd. Vraag bij meerdere hypotheekadviseurs een prijsopgave aan, want de kosten voor het hypotheekadvies verschillen sterk per adviseur.

De kosten voor het hypotheekadvies betaal je met spaargeld

Voor het kopen van een woning heb je eigen geld nodig. Je kunt namelijk niet meer lenen dan 100% van de koopsom van het huis. De bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur kun je niet betalen vanuit de hypotheek. Zonder spaargeld lukt het kopen dus niet. Je kunt als vuistregel aanhouden dat je 6% tot 8% van de koopsom aan kosten met spaargeld betaalt.

Hoeveel invloed heeft een studieschuld op mijn hypotheek?

Vóór het afsluiten van een hypotheek vraagt de bank jouw gegevens op bij Stichting BKR. Zij houden van iedereen in Nederland bij welke leningen er uitstaan. Dit zijn bijvoorbeeld persoonlijke leningen voor een wasmachine, een telefoon op afbetaling en het rood kunnen staan op de betaalrekening. De schulden verlagen de maximale hypotheek op jouw inkomen. Dat geldt ook voor een studieschuld.Een studieschuld komt niet voor in de BKR-registratie. In een adviesgesprek vraagt de hypotheekadviseur wel naar schulden op jouw naam. Een studieschuld verzwijgen is niet verstandig, sterker nog, je bent verplicht om deze eerlijk op te geven. Met een hypotheek met NHG ben je beschermd tegen restschulden als deze ontstaan door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of een echtscheiding. Deze bescherming valt weg als blijkt dat je een studieschuld hebt verzwegen. Begin daar dus niet aan.

Welke invloed heeft een BKR-registratie op mijn hypotheek?

Starters die in de komende vijf jaar een huis willen kopen, moeten zeker geen lening meer afsluiten. Ook geen telefoonabonnement met daarin een lening voor een dure telefoon verwerkt. Een lening van € 10.000 kan voor tienduizenden euro’s de maximale hypotheek verlagen. Ook het rood kunnen staan op de betaalrekening en een private leaseauto hebben een negatief effect op wat je maximaal kunt lenen.Maak vooral gebruik van de ervaring en kennis van een hypotheekadviseur. Zo voorkom je dat je keuzes maakt die goed lijken, maar dat toch niet zijn. Je wilt een hypotheek met lage maandlasten en die bij jou past; voor de komende dertig jaar domineert de hypotheek jouw vaste lasten.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je gebruikt in ieder geval spaargeld voor de bijkomende kosten die bij het kopen van een huis horen. Natuurlijk heb je ook geld nodig voor het inrichten van de woning. Eventueel kun je ook nog een deel van de koopsom betalen met eigen geld. Op deze manier verlaag je de hypotheek en dus ook de maandlasten.
Houd er rekening mee dat je met een studieschuld van € 25.000 ongeveer € 7000 à € 8000 euro minder kunt lenen. Valt jouw studieschuld onder het oude stelsel (leningen afgesloten vóór 1 juli 2015) dan kun je ongeveer het dubbele van het bedrag dat je hebt aan studieschuld minder lenen. Dus een schuld van € 10.000 verlaagt het maximale hypotheekbedrag met zo'n € 20.000. Een hypotheek uit het nieuwe stelsel (na 1 juli 2015) telt minder zwaar mee, omdat je langer de tijd hebt om af te betalen. Het bedrag dat je minder kunt lenen is dan ongeveer hetzelfde als de hoogte van je studieschuld (bron: Nibud). Je bent (helaas) verplicht om een studieschuld op te geven bij een hypotheekaanvraag. Het verzwijgen kan tot gevolg hebben dat de bank de hypotheekschuld in één keer bij je opeist. Goed om te weten: in 2024 gaat voor alle starters de actuele (niet de oorspronkelijke) stand van de studieschuld als uitgangspunt gelden.
Een BKR-registratie hoeft geen probleem te zijn. Dat is anders bij registraties over achterstanden op betalingsverplichtingen. Een lening zorgt er wel voor dat je minder kunt lenen op jouw inkomen.
Meer vragen

Al een huis op het oog?

Dan is het handig om een idee te krijgen van de maandlasten die daarbij gaan horen. Met onze maandlastencalculator ben je daar zo achter.

Deze hypotheekvormen zijn er voor starters