artikel

Taxatie huis: wat is het en wanneer doe je het?


Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig

Bij een taxatie wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan de grond, het huis, de ligging en overige dergelijke zaken. Dit doet een gecertificeerde taxateur.

Waarom je huis taxeren?

Er zijn uiteenlopende redenen te bedenken voor een woningtaxatie. Bijvoorbeeld als je een hypotheek aanvraagt: je hypotheekverstrekker wil dan zekerheid hebben over de waarde van je toekomstige huis. Ook als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde heb je een taxatierapport nodig.

tip  Het taxatierapport is een essentieel onderdeel van je hypotheekaanvraag als je een huis koopt. Hoe en wanneer je dit regelt, lees je hier

Taxatie voor een hypotheek

Je doet er verstandig aan om voor de taxatie van je toekomstige huis een gecertificeerde taxateur in te schakelen, bijvoorbeeld een die is ingeschreven bij het NRVT, het register voor taxateurs. Wacht niet te lang met het regelen van een taxateur. Gemiddeld duurt het een week voordat de taxateur het taxatierapport op tafel legt. Mocht je de taxatie voor een hypotheek nodig hebben, dan moet je hier dus rekening mee houden.

Goedgekeurd taxatierapport

Vraagt je geldverstrekker om een gevalideerd taxatierapport, dan betekent dit dat het rapport goedgekeurd met zijn door een onafhankelijk keuringsinstituut, zoals het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Zij valideren taxaties volgens een stel duidelijke richtlijnen. Op die manier krijgen geldverstrekkers een helder beeld van de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen. Naast het NWWI zijn er meerdere valide instituten voor het checken van de taxaties.

Waar wordt naar gekeken bij taxatie woning?

Bij de taxatie van een woning let de taxateur onder andere op de volgende aspecten: de inhoud en oppervlakte van het vastgoed, de functionele indeling, de kwaliteit van constructie, afwerking en onderhoud. Ook de isolatie en energiezuinigheid spelen een rol. Daarnaast is het voor de taxateur verplicht om contact op te nemen met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook niet onbelangrijk: een taxateur bekijkt de marktsituatie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? Je kunt het taxatierapport als een alomvattend verslag zien, waarin de taxateur een rondgang maakt langs de zaken die jou als toekomstige huiseigenaar aangaan.

Hoe vind je een taxateur?

Je mag zelf een taxateur kiezen, zo lang dit niet je aankoopmakelaar is of de makelaar van de verkoper. Gecertificeerde taxateurs vind je onder meer via de website van het NRVT. Of zoek via funda een makelaar in de buurt die de taxatie voor je kan doen.