artikel

Welk effect heeft een salarisverhoging op je maximale hypotheek?


Hoger inkomen kan het verschil maken tussen wel of niet een huis kopen

Ben je op zoek naar een koophuis, maar kom je euro’s tekort? Een salarisverhoging zou dan erg goed uitkomen. Een hoger inkomen betekent namelijk een hogere maximale hypotheek. Een brutoverhoging van 50 cent per uur kan al verschil maken.

Door het schreeuwende tekort aan personeel is dit misschien een goed moment om een hoger salaris uit het vuur te slepen. Vind je dat je recht hebt op een loonsverhoging, dan zou je daar nu om kunnen vragen. Een kleine verhoging kan al veel verschil maken. Zeker als je een huis wilt kopen.

50 cent erbij, paar duizend euro meer hypotheek

Een kleine verhoging van je uurloon heeft al effect op je maximale hypotheek. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en werk je 36 uur per week, dan wordt met 50 cent extra per uur je maximale hypotheek tot € 5000 hoger. Het moet wel om een structurele verhoging van het inkomen gaan.

Banken berekenen wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen per jaar. 50 cent méér per uur betekent dat je op jaarbasis ongeveer € 1000 extra aan brutoloon krijgt. Met een parttime baan is het effect uiteraard kleiner.

Hoeveel extra heb je nodig voor een groot verschil?

Voor betere kansen op de huizenmarkt heb je eigenlijk een grotere loonsverhoging nodig. Met € 250 per maand meer ga je echt verschil merken. Zo’n verhoging zorgt namelijk voor een ongeveer € 15.000 hogere hypotheek. 

Toezegging salarisverhoging is soms voldoende

Heeft je werkgever een salarisverhoging toegezegd, maar is deze nog niet ingegaan? Dit is niet altijd een probleem. Als je werkgever wil verklaren dat je een verhoging krijgt, zijn sommige banken bereid om toch al met het hogere salaris te rekenen. Die verhoging moet je wel binnen een half jaar krijgen. Ook moet het een onvoorwaardelijke verhoging zijn: het mag bijvoorbeeld niet afhangen van een te behalen target.

Intentieverklaring van de werkgever kan meer mogelijk maken

Met een intentieverklaring kan jouw werkgever het krijgen van een hypotheek makkelijker maken. In zo’n verklaring kan zoals hierboven genoemd staan dat je werkgever de intentie heeft om je een salarisverhoging te geven, maar ook dat hij van plan is je een vast contract aan te bieden.

Goed om te weten: een intentieverklaring zegt alleen iets over de verwachtingen voor de toekomst van jouw dienstverband. Je werkgever is niet verplicht om wat hierin staat ook uit te voeren. Een toegezegde salarisverhoging of vast contract kun je op basis van een intentieverklaring dus niet juridisch afdwingen.

Voorwaarden intentieverklaring

Om een intentieverklaring te kunnen gebruiken voor een hypotheekaanvraag, moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De hypotheekverstrekker stelt bijvoorbeeld vragen over de opbouw van het salaris en of er loonbeslag op je loon ligt. Laat je werkgever daarom altijd een door de bank aangeleverde intentieverklaring invullen.

Wat worden je maandlasten?

De stijging van de maximale hypotheek is van meer factoren afhankelijk. Ga in gesprek met je hypotheekadviseur voor een berekening die gebaseerd is op jouw situatie. Je kunt van tevoren een indruk krijgen van de maandlasten die je kunt verwachten na het kopen van een huis. Gebruik hiervoor onze Maandlastencalculator.