Sommige risico’s moet je wel verzekeren
Een koopwoning is hoogstwaarschijnlijk je kostbaarste bezit – in financiële zin natuurlijk – en dat wil je dan ook goed verzekeren. Zodra de notaris de woning op jouw naam zet, ligt deze verantwoordelijkheid bij jou. Met welke woonverzekeringen kun je zorgeloos leven?
Brand of extreem weer kunnen je woning behoorlijk beschadigen en een paar duizend euro ben je dan zo kwijt. Gelukkig zijn er vier verzekeringen die de meeste schade dekken. Dit zijn de inboedelverzekering, de opstalverzekering, de glasverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.In deze video lopen we ze stuk voor stuk met je door.
De noodzaak van de opstalverzekering
De belangrijkste woonverzekering is de opstalverzekering. Deze biedt financiële bescherming bij schade aan de woning. Met een opstalverzekering draagt een verzekeraar de financiële lasten die door schade ontstaan zijn. Een brand bijvoorbeeld, kan het huis binnen een half uur volledig verwoesten. De dekking van de opstalverzekering blijft niet beperkt tot schade door brand. Ook schade door onder meer de volgende gebeurtenissen is meeverzekerd in de opstalverzekering:
- blikseminslag
- storm en hagel
- inbraak en diefstal
- vandalisme
- omgevallen bomen
- neerslag
- ontploffing
De opstalverzekering is vaak verplicht
Financier je jouw huis met een hypotheek? Dan stelt de bank de opstalverzekering verplicht om te voorkomen dat je zelf opdraait voor een kostbaar schadeherstel aan jouw huis. In het slechtste geval brandt jouw huis volledig af en heb je nog steeds een hypotheek op een huis waarin je niet meer kunt wonen en dat je niet meer kunt verkopen. Een lening van een paar ton op niets dus. Dankzij de opstalverzekering kun je de woning weer opbouwen en is je hypotheek weer iets waard.
Losse spullen verzeker je met een inboedelverzekering
Alles wat vastgenageld zit aan het huis verzeker je met de opstalverzekering. Spullen ín de woning verzeker je met de inboedelverzekering. De dekking is vergelijkbaar met die in de opstalverzekering. Een ingebouwde kast verzeker je dus met de opstalverzekering en een verplaatsbare kast in de inboedelverzekering.Er is in de inboedelverzekering maar een beperkte dekking opgenomen voor kostbaarheden als sieraden, instrumenten, kunstvoorwerpen en verzamelingen. Sieraden zijn bijvoorbeeld voor maximaal € 2500 meeverzekerd. Ook contant geld is beperkt meeverzekerd, vaak tot maximaal € 500.
Een glasverzekering is aan te raden
Door pech of een stommiteit kunnen ramen in jouw huis kapotgaan. Met een glasverzekering verzeker je de ramen tegen ongelukjes. Bij sommige opstalverzekeringen is het glas automatisch meeverzekerd en andere verzekeraars bieden het als losse optie aan. Zit er in jouw huis bijzonder of versierd glas? Meld dit aan de verzekeringsadviseur of de verzekeraar bij het afsluiten van de glasverzekering.
Vergeet de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren lijkt op het eerste oog niet noodzakelijk voor het huis, maar is het wel. Als woningeigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor schade die ontstaat door het huis. Als er door een harde windvlaag een dakpan losraakt en op een ongelukkige fietser terechtkomt, ben jij als huiseigenaar aansprakelijk. Daarom is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren een absolute aanrader.Er bestaat altijd kans op schade van of ‘door’ het huis. Met de juiste verzekeringen draagt de verzekeraar de kosten van het herstellen van de schade. Kun jij zorgeloos wonen!
Meer vragen en antwoorden
Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen
Je woning kan ook beschadigd raken door omstandigheden die je wél had kunnen voorzien. Denk aan hout dat gaat rotten door vocht of lekkage door een verstopte dakgoot. Houd bij je eerste koopwoning daarom ook rekening met noodzakelijke onderhoudskosten die je in de toekomst moet maken.