vraag & antwoord

Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?


Van opstart- tot intrekkingskosten

Bij de verkoop van een woning komt veel kijken, waaronder het bepalen van een goede verkoopstrategie, het promoten van je woning, geïnteresseerden rondleiden en het opstellen van een koopcontract. Een verkoopmakelaar kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je meer over de kosten van een verkoopmakelaar en waar dat prijskaartje van afhangt.

Kosten verkoopmakelaar

Makelaarskosten zijn kosten die de makelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen de courtage van een makelaar, opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten.

Gemiddelde kosten en courtage verkoopmakelaar

Het grootste deel van de kosten ben je kwijt aan de courtage van de makelaar: de beloning voor het werk van de makelaar. De meeste makelaarskantoren werken met een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs, maar een vooraf afgesproken tarief komt ook voor.Doorgaans rekenen verkoopmakelaars een courtage tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs. Spreek je bijvoorbeeld een courtage af van 1,4% (inclusief btw) en verkoopt de makelaar je woning voor € 320.000? Dan betaal je dus € 4480. Dit bedrag betaal je op het moment van de sleuteloverdracht bij de notaris.De hoogte van de courtage is afhankelijk van het gebied waar je woont, hoeveel concurrentie er is tussen de makelaarskantoren en hoe snel de makelaar jouw huis denkt te verkopen. Heeft de makelaar je een voorstel gedaan? Controleer of de genoemde courtage inclusief of exclusief 21% btw is. Dit kan namelijk per kantoor verschillen.Benieuwd welke werkzaamheden de verkoopmakelaar je hiervoor uit handen neemt? Bekijk deze video:

tip  Benieuwd welke diensten een verkoopmakelaar nog meer levert? Dit doet een verkoopmakelaar

Overige makelaarskosten

Naast de courtage brengt een verkoopmakelaar nog een aantal andere kosten in rekening. Dit zijn de meest voorkomende:

Opstartkosten makelaar

Dit zijn kosten die de makelaar moet maken om jouw huis in de verkoop te zetten. Denk aan een fotoreportage, plattegronden, video, plaatsing op funda, maken van de brochure, plaatsing van het tekoopbord, et cetera.Kosten: bovenstaande werkzaamheden verschillen per makelaarskantoor – en zo ook de kosten. Reken op een bedrag tussen de € 350 en € 750. Je betaalt dit aan het begin van de opdracht.

Advertentiekosten

Wil je jouw woning gedurende de verkoop extra onder de aandacht brengen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw woning op funda te promoten of in overleg met de makelaar in een lokale krant te plaatsen.Kosten: afhankelijk van de hoeveelheid en soort promotie, beginnend bij een paar tientjes. Je betaalt deze tijdens de verkoop, wanneer de advertentie is geplaatst.

Intrekkingskosten makelaar

Besluit je om de verkoop van je woning in te trekken? Dan kan een verkoopmakelaar intrekkingskosten rekenen. Dit is een financiële compensatie die je een verkoopmakelaar moet betalen als je jouw opdracht tot dienstverlening intrekt.
Werkt jouw makelaar niet met intrekkingskosten? In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen betrekking heeft op de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten worden vaak wel direct in rekening gebracht.Kosten: doorgaans kun je rekenen op een vast bedrag variërend van € 250 tot € 750. Niet elk kantoor brengt deze in rekening, controleer goed de opdracht tot dienstverlening.

Bonuscourtage of prestatiebonus

Sommige makelaars hanteren een relatief laag courtagepercentage, maar stellen daartegenover dat ze een bonus ontvangen wanneer ze je woning boven de vooraf ingeschatte verkoopprijs verkopen. Een extra hoge verkoopprijs levert in dit geval zowel jou als de makelaar wat op. De makelaar zal zich hier dus extra voor inspannen, maar daarvoor betaal je mogelijk ook meer makelaarskosten.

Rekenvoorbeeld tarief makelaar

De makelaar verwacht jouw woning voor € 385.000 te kunnen verkopen. Jullie spreken een courtage af van 1% en een bonuscourtage van 10%. De woning wordt uiteindelijk voor € 405.000 verkocht. De totale courtage bedraagt in dit geval:

1% makelaarscourtage over € 405.000 € 4050
10% bonuscourtage over € 20.000 (€ 405.000 - € 385.000 ) € 2000
Totaal te betalen courtage € 6050

Ter vergelijking: zou de makelaar in dit voorbeeld geen bonuscourtage rekenen, maar alleen een (hogere) makelaarscourtage van 1,4%, dat betaal in je totaal (1,4% van € 405.000 =) € 5670. Maar misschien is de verkoopopbrengst ook lager. Bereken dus voor jezelf wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn als je een bonuscourtage afspreekt.

Hoe kun je de kosten van een verkoopmakelaar beperken?

Twijfel je nog of je een verkoopmakelaar wilt inschakelen vanwege de kosten? Vraag aan de makelaar of hij jou hierin tegemoet kan komen. En kijk wat je eventueel zelf kunt doen om kosten te besparen, zoals de teksten schrijven en foto’s maken voor de promotie van je woning. Sommige makelaars bieden pakketten met deeldiensten aan. Realiseer je wel dat dat veel tijd kost. Kies je ervoor om bezichtigingen zelf te doen, dan ben je ook eerste aanspreekpunt voor geïnteresseerden, leid je zelf alle kijkers rond en ben je ook degene die eventuele (soms kritische) vragen achteraf moet beantwoorden. Let hierop als je je huis verkoopt zonder makelaar.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Een makelaar mag zelf de hoogte van de kosten bepalen. Deze zijn afhankelijk van:• Hoe snel een makelaar inschat jouw woning te kunnen verkopen • Of je het hele verkoopproces gaat uitbesteden, of een deel • Of je een open huis doet of (extra) wilt adverteren
De courtage wordt op de dag van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Je betaalt de makelaar dus niet rechtstreeks. Koop je een huis, dan wordt de courtage bij de overige aankoopkosten opgeteld. Verkoop je je huis? Dan wordt de courtage ingehouden op een eventuele overwaarde. Heb je geen overwaarde, dan blijft het gewoon een van de kostenposten.
Je kunt de kosten van een verkoopmakelaar beperken door bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Bijvoorbeeld de bezichtigingen of het maken van foto’s en verkoopteksten. Daarnaast kun je proberen om over de courtage te onderhandelen.
Je kunt altijd van verkoop afzien, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Of omdat je toch niet tevreden bent over je verkoopmakelaar. In de opdracht tot dienstverlening tussen jou en de makelaar staan afspraken vermeld over het intrekken van de opdracht. Als de makelaar al kosten voor je heeft moeten maken, moet je deze waarschijnlijk wel betalen. In sommige gevallen rekent een makelaar ook intrekkingskosten wanneer je de woning uit de verkoop wilt halen, maar dit is niet altijd het geval.
Meer vragen

Makelaars vergelijken

Het loont om bij verschillende makelaars offertes op te vragen en een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo vergelijk je eenvoudig hun werkwijze, diensten en kosten met elkaar. Benieuwd welke makelaars er bij jou in de buurt zitten?