Wat is makelaarscourtage?

Funda Logo
- 3 minuten leestijd

En hoe wordt de courtage van een makelaar bepaald?

Als je een makelaar wilt inschakelen, komt de term ‘courtage’ al snel om de hoek kijken. Heel kort samengevat is makelaarscourtage de beloning die de makelaar ontvangt voor zijn of haar werk. De courtage kan per makelaar verschillen.

Bij het kopen of verkopen van een huis komt veel kijken. Een makelaar begeleidt en adviseert je in elke stap van dit proces en neemt je alle werkzaamheden uit handen die daarbij horen. Als vergoeding voor deze diensten rekent hij courtage: een percentage van de uiteindelijke (ver)koopsom of een van tevoren afgesproken vast tarief. De hoogte van de makelaarscourtage spreek je aan het begin van de opdracht af en wordt vastgelegd in de opdracht tot dienstverlening.

Hoeveel courtage rekent een makelaar?

Makelaars mogen zelf de hoogte van hun courtage bepalen. Daardoor verschillen de tarieven per makelaarskantoor, maar vaak ook per regio en (waarde van de) woning. De courtage makelaar is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid werk die de makelaar je uit handen neemt en hoe gewild je huis is.

Gemiddelde courtage verkoopmakelaar

Verkoopmakelaars kijken bij het bepalen van hun courtage onder meer naar hoe snel ze jouw woning denken te gaan verkopen. Gemiddeld rekenen zij 1% à 2,5% over de koopsom. Sommige makelaars werken niet met een percentage, maar met een vast tarief.

tip

Meer weten over de tarieven die verkoopmakelaars rekenen voor hun diensten? Bekijk de kosten van een verkoopmakelaar

Gemiddelde courtage aankoopmakelaar

Aankoopmakelaars rekenen meestal een vast tarief voor hun diensten. De hoogte daarvan hangt vooral af van wat de aankoopmakelaar voor je doet. Schakel je de makelaar pas in vanaf de onderhandelingsfase, dan kost dat uiteraard minder dan wanneer de makelaar je ook helpt met het zoeken naar een woning.

tip

Benieuwd hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan een aankoopmakelaar? Dit kost een aankoopmakelaar

Houd er rekening mee dat een courtage maatwerk is en gebaseerd op jouw situatie. Daarom is het altijd goed om bij twee of drie verschillende makelaars in je omgeving een offerte aan te vragen. Check daarbij of de btw bij het voorgestelde tarief is inbegrepen.

Makelaarscourtage vergelijken

Een paar tienden procent meer of minder courtage klinkt als een klein verschil. Maar in euro’s scheelt dit algauw een hoop. Wanneer je je huis verkoopt voor € 300.000, betaal je bij 1% courtage € 3000. Spreek je 1,5% voor ditzelfde huis af, dan betaal je € 4500; een verschil van € 1500. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op het percentage; kijk ook goed naar de diensten die de makelaar hiervoor levert en de manier van werken.

Bonuscourtage

Sommige makelaars werken met een bonuscourtage of prestatiebeloning. Dit kan een extra vergoeding zijn die de makelaar krijgt als hij je woning voor een hogere verkoopprijs weet te verkopen dan verwacht. Een andere variant is dat de makelaar een percentage krijgt van het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs.

Een rekenvoorbeeld:

Geschatte verkoopopbrengst bij start verkoop: € 350.000 (let op: dit is niet de vraagprijs, maar de geschatte, uiteindelijke verkoopprijs). Werkelijke verkoopprijs: € 365.000

Het idee achter een bonuscourtage is dat het de makelaar stimuleert om zich nog meer in te spannen om voor jou het beste resultaat te behalen. Spreek van tevoren wel goed af over welk bedrag je de bonus betaalt, want de totale courtagekosten kunnen uiteindelijk hoger uitvallen dan bij een (hogere) standaardcourtage zonder bonus.

Wanneer betaal je de makelaarscourtage?

Je betaalt de courtage aan je aan- of verkoopmakelaar op het moment van de sleuteloverdracht. Dat gaat niet rechtstreeks. Het bedrag wordt via de notaris verrekend. Dat geldt ook voor een aantal andere kosten die komen kijken bij het kopen van een huis.

De kosten van een aankoopmakelaar, verschillen per makelaar. Sommige makelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs als vergoeding, andere makelaars werken met een vast tarief.

Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:

Makelaarskosten ​kun je niet meefinancieren, omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen aan hypotheek. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen. Helaas zijn deze kosten ook niet fiscaal aftrekbaar.

De courtage wordt op de dag van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Je betaalt de makelaar dus niet rechtstreeks. Koop je een huis, dan wordt de courtage bij de overige aankoopkosten opgeteld. Verkoop je je huis? Dan wordt de courtage ingehouden op een eventuele overwaarde. Heb je geen overwaarde, dan blijft het gewoon een van de kostenposten.

De courtage van makelaars vergelijken

Je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek en een offerte opvragen bij makelaars. Dit helpt je om makelaars met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de courtage, maar ook naar wat de makelaar voor je doet. Een persoonlijke klik is minstens zo belangrijk bij een grote beslissing als de koop of verkoop van een huis.

Makelaars zoeken en vergelijken Meer over de voordelen van een makelaar