vraag & antwoord

Wat is makelaarscourtage?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

En hoe wordt de courtage van een makelaar bepaald?

Als je een makelaar wilt inschakelen, komt de term ‘courtage’ al snel om de hoek kijken. Heel kort samengevat is makelaarscourtage de beloning die de makelaar ontvangt voor zijn of haar werk. De courtage kan per makelaar verschillen.

Bij het kopen of verkopen van een huis komt veel kijken. Een makelaar begeleidt en adviseert je in elke stap van dit proces en neemt je alle werkzaamheden uit handen die daarbij horen. Als vergoeding voor deze diensten rekent hij courtage: een percentage van de uiteindelijke (ver)koopsom of een van tevoren afgesproken vast tarief. De hoogte van de makelaarscourtage spreek je aan het begin van de opdracht af en wordt vastgelegd in de opdracht tot dienstverlening.

Hoeveel courtage rekent een makelaar?

Makelaars mogen zelf de hoogte van hun courtage bepalen. Daardoor verschillen de tarieven per makelaarskantoor, maar vaak ook per regio en (waarde van de) woning. De courtage makelaar is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid werk die de makelaar je uit handen neemt en hoe gewild je huis is.

Gemiddelde courtage verkoopmakelaar

Verkoopmakelaars kijken bij het bepalen van hun courtage onder meer naar hoe snel ze jouw woning denken te gaan verkopen. Gemiddeld rekenen zij 1% à 2,5% over de uiteindelijke verkoopsom. Sommige makelaars werken niet met een percentage, maar met een vast tarief.

tip  Meer weten over de tarieven die verkoopmakelaars rekenen voor hun diensten? Bekijk de kosten van een verkoopmakelaar

Gemiddelde courtage aankoopmakelaar

Aankoopmakelaars rekenen meestal een vast tarief voor hun diensten. De hoogte daarvan hangt vooral af van wat de aankoopmakelaar voor je doet. Schakel je de makelaar pas in vanaf de onderhandelingsfase, dan kost dat uiteraard minder dan wanneer de makelaar je ook helpt met het zoeken naar een woning. Een tarief tussen de € 1000 en € 5000 is gebruikelijk.

tip  Benieuwd hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan een aankoopmakelaar? Dit kost een aankoopmakelaar

Houd er rekening mee dat alle genoemde tarieven en percentages van aan- en verkoopmakelaars gebaseerd zijn op gemiddeldes. Een courtage is maatwerk en gebaseerd op jouw situatie. Daarom is het altijd goed om bij twee of drie verschillende makelaars in je omgeving een offerte aan te vragen.

Makelaarscourtage vergelijken

Een paar tienden procent meer of minder courtage klinkt als een klein verschil. Maar in euro’s scheelt dit algauw een hoop. Wanneer je je huis verkoopt voor € 300.000, betaal je bij 1% courtage € 3000. Spreek je 1,5% voor ditzelfde huis af, dan betaal je € 4500; een verschil van € 1500. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op het percentage; kijk ook goed naar de diensten die de makelaar hiervoor levert en de manier van werken.

funda functionaliteit  Makelaars vergelijken? Zoek makelaars bij jou in de buurt.

Bonuscourtage

Sommige makelaars werken met een bonuscourtage of prestatiebeloning. Dit is een extra vergoeding die de makelaar krijgt als hij je woning voor een hogere verkoopprijs weet te verkopen dan verwacht. De bonuscourtage is meestal een ander (en hoger) percentage, dat boven op de ‘normale’ makelaarscourtage komt.Een rekenvoorbeeld:Geschatte verkoopopbrengst bij start verkoop: € 350.000 (let op: dit is niet de vraagprijs, maar de geschatte, uiteindelijke verkoopprijs) Werkelijke verkoopprijs: € 365.000

Makelaarscourtage: 1% van € 350.000 € 3500
Bonuscourtage: 10% van € 15.000 (€ 365.000 – € 350.000) € 1500
Totale courtage € 5000

Een bonuscourtage stimuleert de makelaar om zich nog meer in te spannen om voor jou het beste resultaat te behalen. Wel kunnen de totale courtagekosten uiteindelijk hoger uitvallen dan bij een (hogere) standaardcourtage zonder bonus. Maar daar krijg je dan ook wat voor terug, bijvoorbeeld een betere verkoopprijs voor je woning.

Wanneer betaal je de makelaarscourtage?

Je betaalt de courtage aan je aan- of verkoopmakelaar op het moment van de sleuteloverdracht. Dat gaat niet rechtstreeks. Het bedrag wordt via de notaris verrekend. Dat geldt ook voor een aantal andere kosten die komen kijken bij het kopen van een huis.

De courtage van makelaars vergelijken

Je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek en een offerte opvragen bij makelaars. Dit helpt je om makelaars met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de courtage, maar ook naar wat de makelaar voor je doet. Een persoonlijke klik is minstens zo belangrijk bij een grote beslissing als de koop of verkoop van een huis.

Meer vragen en antwoorden
Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.
Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:
  • De courtage van een makelaar (doorgaans tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs)
  • Opstartkosten (doorgaans tussen de € 350 en € 750)
  • Eventuele extra kosten
  • Intrekkingskosten
Makelaarskosten ​kun je niet meefinancieren, omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen aan hypotheek. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen. Helaas zijn deze kosten ook niet fiscaal aftrekbaar.
De courtage wordt op de dag van de sleuteloverdracht via de notaris verrekend. Je betaalt de makelaar dus niet rechtstreeks. Koop je een huis, dan wordt de courtage bij de overige aankoopkosten opgeteld. Verkoop je je huis? Dan wordt de courtage ingehouden op een eventuele overwaarde. Heb je geen overwaarde, dan blijft het gewoon een van de kostenposten.
Meer vragen