vraag & antwoord

Wat kost een makelaar?

Laatst bijgewerkt op

Van courtage tot advertentie- en intrekkingskosten

Als je een makelaar inschakelt voor het kopen of verkopen van een woning, betaal je hiervoor verschillende soorten kosten. De courtage, intrekkingskosten en opstartkosten zijn begrippen die je in elk geval tegenkomt op de offerte.

Makelaars bepalen zelf welke tarieven zij rekenen voor hun diensten. Het is altijd goed om bij meerdere makelaars, bijvoorbeeld twee of drie, een offerte op te vragen en een kennismakingsgesprek in te plannen. De makelaar zal dan een op maat gemaakt voorstel doen. Zo kun je kosten en werkwijze goed met elkaar vergelijken. Maar kijk ook zeker bij welke makelaar je het beste gevoel hebt. De komende periode ga je nauw samenwerken; vertrouwen en een goede klik zijn dan wel zo belangrijk.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De meeste verkoopmakelaars werken met een percentage van de koopsom: de prijs voor de woning die je tijdens de onderhandelingen bent overeengekomen. De courtage ligt meestal rond de 1% à 2,5%. Afhankelijk van de marktomstandigheden kunnen deze percentages wat hoger of lager uitvallen. Er zijn ook verkoopmakelaars die werken met een vooraf afgesproken vast tarief.

Mocht je besluiten om de woning om welke reden dan ook uit de verkoop te halen, dan kan de makelaar geen courtage rekenen. Daarom betaal je naast courtage ook opstartkosten, en vaak ook intrekkingskosten. Dit is een vergoeding voor de kosten die de makelaar moet maken zolang je woning in de verkoop staat.

tip  Benieuwd wat een verkoopmakelaar je oplevert? Dit is wat hij of zij voor je doet.

Makelaar kosten: bonuscourtage of prestatiebonus

Sommige makelaars hanteren een relatief laag courtagepercentage, maar stellen daartegenover dat ze een bonus ontvangen wanneer ze je woning boven de vooraf ingeschatte verkoopprijs verkopen. Een extra hoge verkoopprijs levert in dit geval zowel jou als de makelaar wat op. De makelaar zal zich hier dus extra voor inspannen, maar daarvoor betaal je mogelijk ook meer makelaarskosten.

Rekenvoorbeeld tarief makelaar

De makelaar verwacht jouw woning voor € 385.000 te kunnen verkopen. Jullie spreken een courtage af van 1% en een bonuscourtage van 10%. De woning wordt uiteindelijk voor € 405.000 verkocht. De totale courtage bedraagt in dit geval:

1% makelaarscourtage over € 405.000 € 4050
10% bonuscourtage over € 20.000 (€ 405.000 - € 385.000 ) € 2000
Totaal te betalen courtage € 6050

Ter vergelijking: zou de makelaar in dit voorbeeld geen bonuscourtage rekenen, maar alleen een (hogere) makelaarscourtage van 1,4%, dat betaal in je totaal (1,4% van € 405.000 =) € 5670. Maar misschien is de verkoopopbrengst ook lager. Bereken dus voor jezelf wat de verwachte kosten en opbrengsten zijn als je een bonuscourtage afspreekt.

info Wil je meer weten over de kosten van een verkoopmakelaar? Dit kun je verwachten.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De meeste aankoopmakelaars werken met een vast tarief. Dit varieert gemiddeld tussen € 1000 en € 5000, afhankelijk van de werkzaamheden. Die hangen onder meer af van wat de aankoopmakelaar voor je doet: begeleiding van A tot Z, of alleen voor een deel van het aankooptraject?

tip  De kennis, het netwerk en de ervaring van een aankoopmakelaar kunnen helpen om je kansen op een woning te vergroten en om betere keuzes te maken. Dit is wat een aankoopmakelaar voor je doet.

Heb je al een woning gezien waar je interesse in hebt? Je kunt een aankoopmakelaar eventueel ook inschakelen op het moment dat je een woning hebt gezien waar je op wilt bieden. Die zal dan meegaan naar een tweede bezichtiging en namens jou de onderhandelingen met de verkoper voeren.

info Meer weten over de kosten van een aankoopmakelaar? Dit kun je verwachten.

No cure, no pay

Als je besluit de opdracht tot aankoop of verkoop in te trekken, kan de makelaar intrekkingskosten rekenen. Controleer wat je opdracht tot dienstverlening hierover zegt. Niet alle makelaarskantoren rekenen intrekkingskosten. In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe van no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht (of aangekocht) hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Dit geldt alleen voor de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten die de makelaar voor je heeft gemaakt, moet je vaak wel betalen.

Hoe kun je de makelaarskosten beperken?

Makelaarskosten zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar en je kunt ze ook niet meefinancieren in je hypotheek. Vind je de makelaarskosten te hoog, vraag dan wat voor mogelijkheden er zijn om deze omlaag te brengen. Sommige makelaars bieden deeldiensten of pakketten aan, waarbij je een deel van het aan-of verkoopproces zelf doet. Kijk altijd wat haalbaar en verstandig is.

Dit levert een makelaar je op

Met een aankoopmakelaar heb je als koper een streepje voor. Een aankoopmakelaar weet vaak al welke woningen in de verkoop gaan en helpt je om weloverwogen keuzes te maken. Zeker in de huidige, krappe woningmarkt kan de kennis, het netwerk en de ervaring van een aankoopmakelaar goed van pas komen. Ook een verkoopmakelaar levert veel op, doordat hij of zij je veel werk uit handen neemt en weet met welke strategie je de beste prijs voor je woning krijgt.

Meer vragen en antwoorden

Makelaarskosten ​kun je niet meefinancieren, omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen aan hypotheek. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen. Helaas zijn deze kosten ook niet fiscaal aftrekbaar.

Meer vragen