vraag & antwoord

Wat kost een makelaar?

Laatst bijgewerkt op

Van courtage tot advertentie- en intrekkingskosten

Wanneer je een makelaar inschakelt voor het kopen of verkopen van een woning, krijg je met verschillende kosten te maken. De courtage, intrekkingskosten en opstartkosten zijn begrippen die je in elk geval tegen gaat komen.

De rekening van een aankoopmakelaar

De meeste makelaars werken met een courtage: een percentage van de koopsom van de woning. Het is de vergoeding voor de diensten die ze bieden. Deze courtage wordt bij de notaris verrekend op het moment dat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Andere makelaars werken met vaste kosten of andere prijsmodellen. Belangrijk om hiernaar te vragen voordat je met een makelaarskantoor in zee gaat.

De hoogte van de kosten hangt af van wat de makelaar voor je doet. Vraag je de makelaar pas vanaf de onderhandelingsfase om hulp, dan beginnen die meestal bij zo’n €1.500. Besteed je het hele proces van zoeken tot sleuteloverdracht aan de aankoopmakelaar uit, dan zal de rekening meer richting de € 2.500 tot €3.500 gaan. En in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij makelaars die expats begeleiden in hun volledige vestiging- en verhuistraject, kan het bedrag zelfs oplopen tot wel €10.000. De precieze prijzen en servicepakketten verschillen soms sterk per makelaarskantoor en worden afgestemd op wat jij nodig hebt. Wanneer je contact met een makelaar opneemt en je wensen doorspreekt, zal hij een op maat gemaakt voorstel doen. Het is altijd goed om meerdere offertes op te vragen ter vergelijking. Controleer vervolgens of de prijs inclusief of exclusief btw is, dat kan zo weer een paar honderd euro schelen.

Uitbesteden en fiscale aftrekbaarheid

Het is mogelijk om een deel van de werkzaamheden uit te besteden. Zo heb je misschien zelf een huis gevonden, maar wil je graag dat de aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je uitvoert en de koopakte controleert. De kosten zullen dan lager uitvallen dan wanneer je de aankoopmakelaar alles laat doen.

De kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar of mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Maar de kans is aanwezig dat het de aankoopmakelaar lukt meer van de koopprijs af te onderhandelen waardoor je de kosten al snel terugverdient.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De courtage die je makelaar rekent voor de verkoop, wordt meestal uitgedrukt in een percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit ligt gemiddeld tussen de 1% en 1,5%. Controleer altijd of het bedrag inclusief of exclusief 21% btw is, dit verschilt per makelaarskantoor. Sommige makelaarskantoren werken met vaste prijzen voor het verkopen van een woning. Vraag hiernaar voordat je je woning in de verkoop zet.

Naast de courtage betaal je aan het begin van de verkoop soms ook nog opstartkosten. Deze marketing- of promotiekosten maakt je makelaar om jouw woning op de best mogelijke manier in de verkoop te zetten. Daarbij kun je denken aan het maken van de foto’s, plattegronden, een video, het plaatsen van een Te koop-bord, het publiceren op funda en meer. De kosten hiervoor verschillen per makelaarskantoor en zijn natuurlijk afhankelijk van wat je ervoor terugkrijgt. Houd rekening met € 400 tot € 600 – bovenop de courtage.

Overige kosten

Wil je tussentijds je huis meer onder de aandacht brengen? Bespreek met je verkoopmakelaar bijvoorbeeld de mogelijkheden om je woning online meer op te laten vallen middels promotiemogelijkheden op funda. Ook een deelname aan de landelijke NVM Open Huizen Dag kan een goede zet zijn. Aan dit soort extra diensten kunnen kosten verbonden zijn.

Daarnaast zijn er makelaars die een bonusregeling ingevoerd hebben. Als zij jouw woning boven de vraagprijs verkopen, kan het zijn dat zij een percentage van dat bedrag in rekening brengen. Je bent niet verplicht hiermee akkoord te gaan; ga hier eventueel over in gesprek met je makelaar.

No cure, no pay

Als je besluit de opdracht tot aankoop of verkoop in te trekken, kan je makelaar intrekkingskosten rekenen. Controleer wat je opdracht tot dienstverlening hierover zegt. Steeds minder makelaarskantoren rekenen overigens intrekkingskosten. In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe van no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht (of aangekocht) hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen betrekking heeft op de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten worden vaak wel direct in rekening gebracht.

Een makelaar levert veel op

Als je een huis koopt of verkoopt, dan komt er veel op je af. Van zoekopdracht naar een eerste bod, en van onderhandeling tot taxatie: een makelaar helpt je stap voor stap door het proces.