vraag & antwoord

Wat kost een makelaar?


Makelaarstarieven: van courtage tot opstart- en intrekkingskosten

Makelaars rekenen verschillende tarieven voor hun diensten. Veel makelaars hanteren als courtage 1 à 2,5% van de verkoopsom van het huis. Aankoopmakelaars werken vaker met een vast tarief dat gemiddeld varieert tussen € 1000 en € 5000,

Makelaars bepalen zelf welke tarieven zij rekenen voor hun diensten. Het is altijd goed om bij meerdere makelaars, bijvoorbeeld twee of drie, een offerte op te vragen en een kennismakingsgesprek in te plannen. De makelaar zal dan een op maat gemaakt voorstel doen. Zo kun je kosten en werkwijze goed met elkaar vergelijken. Maar kijk ook zeker bij welke makelaar je het beste gevoel hebt. De komende periode ga je nauw samenwerken; vertrouwen en een goede klik zijn dan wel zo belangrijk.

Makelaarskosten vergelijken

Op de offerte van een makelaar staan verschillende kostenposten. Zo betaal je bij verkoop naast courtage ook opstartkosten. Dit is een vergoeding voor de kosten die de makelaar moet maken zolang je woning in de verkoop staat. Mocht je besluiten om de woning om welke reden dan ook uit de verkoop te halen, dan kan de makelaar namelijk geen courtage rekenen.

No cure, no pay

Als je besluit de opdracht tot aankoop of verkoop in te trekken, kan de makelaar intrekkingskosten rekenen. Controleer wat je opdracht tot dienstverlening hierover zegt. Niet alle makelaarskantoren rekenen intrekkingskosten. In dat geval kun je zeggen dat de makelaar volgens het principe van no cure, no pay werkt. Zolang het huis niet wordt verkocht (of aangekocht) hoef je niet voor de diensten van de makelaar te betalen. Dit geldt alleen voor de courtage. Eventuele opstartkosten of advertentiekosten die de makelaar voor je heeft gemaakt, moet je vaak wel betalen.

Hoe kun je de makelaarskosten beperken?

Makelaarskosten zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar en je kunt ze ook niet meefinancieren in je hypotheek. Vind je de makelaarskosten te hoog, vraag dan wat voor mogelijkheden er zijn om deze omlaag te brengen. Sommige makelaars bieden deeldiensten of pakketten aan, waarbij je een deel van het aan-of verkoopproces zelf doet. Kijk altijd wat haalbaar en verstandig is.

Snel makelaars vinden en vergelijken

Ontdek welke makelaars bij jou in de buurt zitten. Je kunt altijd gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek plannen en een offerte aanvragen.

Meer vragen en antwoorden
Een aankoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro, afhankelijk van wat de makelaar voor je doet. Heb je alleen hulp nodig bij de onderhandelingen? Dan betaal je minder dan als je het hele aankoopproces van zoeken tot sleuteloverdracht uitbesteedt. Deze investering betaalt zichzelf terug doordat de makelaar je veel tijd en uitzoekwerk uit handen neemt. Ook kan een aankoopmakelaar een lagere aankoopprijs voor je onderhandelen.
Makelaarskosten zijn kosten die de verkoopmakelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het verkopen van een huis. Hieronder vallen:
  • De courtage van een makelaar (doorgaans tussen de 1% en 2,5% van de verkoopprijs)
  • Opstartkosten (doorgaans tussen de € 350 en € 750)
  • Eventuele extra kosten
  • Intrekkingskosten
Makelaarskosten ​kun je niet meefinancieren, omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen aan hypotheek. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen. Helaas zijn deze kosten ook niet fiscaal aftrekbaar.
De makelaarscourtage is de beloning die een makelaar voor de aan- of verkoop van jouw huis ontvangt. Dit kan een percentage zijn van de uiteindelijke koopsom, of een vast tarief. De courtage wordt via de notaris verrekend op de dag van de sleuteloverdracht.
Meer vragen