artikel

Moeten vraagprijs en woningwaarde gelijk zijn?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Tussen de WOZ- en de marktwaarde zit soms een groot verschil

De vraagprijs van een huis is hoger dan de WOZ-waarde. Dat komt omdat de WOZ-waarde op een andere manier wordt vastgesteld dan de marktwaarde van een huis. Om een goed bod te kunnen doen, is het dus essentieel om de waarde van een woning te weten.

De waarde wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Dat doen ze op basis van verschillende factoren, waaronder de ligging van het huis. ‘Ligt het in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Het is allemaal van invloed op de waarde’, aldus makelaar en taxateur Wout Melief van Brummer Makelaars in Amsterdam. Daarnaast is het gebied waarin een huis staat belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een bruisende stad. Ook zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis toch wel willen hebben.

tip  Even snel checken wat de geschatte waarde van jouw woning is? Doe de gratis funda Waardecheck.

Staat van het huis

Ook andere factoren wegen mee bij de waardebepaling. Bijvoorbeeld de staat van het huis. ‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in, moeten op korte termijn de kozijnen vervangen worden… ik kijk er allemaal naar’, aldus Melief. Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

Vergelijkbare woningen

Al die factoren bij elkaar bepalen met elkaar de waarde van de woning. Helaas bestaat er geen standaard waardesjabloon dat je over een huis kunt leggen. ‘Daarom kijk ik ook altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en check ik alle mogelijke (juridische) bronnen die me iets over de waarde kunnen vertellen’, vertelt Melief.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een indicatie wat een huis waard is, vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand daarvan kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen.

De WOZ-waarde van een huis kun je gemakkelijk opvragen bij het WOZ-waardeloket, maar geeft een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning precies waard is. Sterker nog: er kan een groot verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zitten. Dat komt omdat de gemeente elk jaar de WOZ- waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met een nieuwe keuken of badkamer, bijvoorbeeld.

Zelf de waarde checken

Dat kun je als woningzoeker zelf ook doen. Met de gratis funda Waardecheck bijvoorbeeld. De Waardecheck is gebaseerd op gegevens van jouw huis en data van de gemeente. Dit zijn onder andere je locatie, woonoppervlakte, type woning en echte verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in je buurt. Binnen enkele seconde krijg je een geschatte waarde van je huis. Goed om te weten: hoewel de Waardecheck een aardige indicatie geeft, is het geen taxatie. Wil je je hypotheek veranderen of je huis verkopen, neem dan een onafhankelijke makelaar/taxateur in de arm die het huis voor jou helemaal doorlicht. Dan zit je altijd goed.

Niet de vraagprijs

Nogmaals, de woningwaarde is dus niet hetzelfde als de vraagprijs. Die kan rustig hoger liggen en misschien gaat jouw bod daar nog wel overheen. Dat hoeft geen probleem te zijn, aldus taxateur Melief: ‘De waarde van het huis gaat voor een koper lang niet altijd over de prijs voor de ligging en de stenen, maar is veel meer gebaseerd op gevoel. Als je het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, komt de waarde voor jou hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.’

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Gebruik de gratis rekentool van funda om te zien wat jouw woning naar schatting waard is bij verkoop.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.