Veelgestelde vragen over de notaris
De notaris is een onafhankelijke partij die rondom de verkoop van een huis alle zaken controleert en vastlegt in een akte van levering. Zo controleert de notaris of koper en verkoper wel bevoegd zijn om te tekenen, of er geen beslag op het huis ligt en of de koopsom op tijd binnen is. Tijdens het verkoopproces is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of (juridisch) advies.
Tijdens het aan- en verkoopproces van een woning is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of advies. De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er geen (aankoop)makelaar bij de (ver)koop betrokken is, kan het verstandig zijn om de notaris in te schakelen.
Elk notariskantoor mag zijn eigen tarieven bepalen. Het kan dan ook lonen om een paar offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De koper mag voor de overdracht de notaris uitkiezen, hij betaalt de kosten hiervoor. Toch kunnen er voor een verkoper ook kosten bij komen kijken. Dit zijn de zogenaamde royementskosten voor het uitschrijven van de hypotheek uit het Kadaster.
Op de dag van de sleuteloverdracht zit de notaris klaar met een drietal officiële documenten die op ondertekening wachten: 1) de akte van levering, waarin het eigendom aan de koper wordt overgedragen, 2) de hypotheekakte, waarin staat dat de bank de koper een lening verstrekt met de woning als onderpand en 3) de akte van royement, die alleen van toepassing is als de verkoper de woning gefinancierd had met een hypotheek.
Bij bestaande woningen kiest de koper de notaris. Vraag meerdere offertes op, lees referenties en vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen. Vaak heb je bij nieuwbouw niet de mogelijkheid om een notaris te kiezen, maar doet de projectontwikkelaar dat.
De koper betaalt de kosten voor de overdracht. Jij als verkoper kan met zogeheten royementskosten te maken krijgen wanneer het huis nog belast is met hypotheek. De notaris moet er namelijk voor zorgen dat je hypotheek wordt doorgestreept in het Kadaster en het huis daardoor zonder hypotheek aan de volgende eigenaar kan worden overgedragen.
Meer vragen