Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Alles wat je moet weten over de notaris
Of je nu een huis koopt of verkoopt: de notaris zorgt ervoor dat je precies weet waar je voor tekent.
Elk notariskantoor mag zijn eigen tarieven bepalen. Het kan dan ook lonen om een paar offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De koper mag voor de overdracht de notaris uitkiezen, hij betaalt de kosten hiervoor. Toch kunnen er voor een verkoper ook kosten bij komen kijken. Dit zijn de zogenaamde royementskosten voor het uitschrijven van de hypotheek uit het Kadaster.
Op de dag van de sleuteloverdracht zit de notaris klaar met een drietal officiële documenten die op ondertekening wachten: 1) de akte van levering, waarin het eigendom aan de koper wordt overgedragen, 2) de hypotheekakte, waarin staat dat de bank de koper een lening verstrekt met de woning als onderpand en 3) de akte van royement, die alleen van toepassing is als de verkoper de woning gefinancierd had met een hypotheek.
Tijdens het aan- en verkoopproces van een woning is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of advies. De notaris is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er geen (aankoop)makelaar bij de (ver)koop betrokken is, kan het verstandig zijn om de notaris in te schakelen.
Wanneer je ongehuwd gaat samenwonen, ben je nog niet elkaars erfgenamen. Dit betekent dat bij het overlijden van je partner het huis niet vanzelfsprekend overgaat op jou. De erfgenamen van je partner worden van rechtswege eigenaar. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders, een broer of zus zijn. Jij hebt dan geen recht om in het huis te blijven wonen. Met een samenlevingscontract en/of testament kun je afspraken vastleggen en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is als jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden.