vraag & antwoord

Welke notariskosten kan ik verwachten?


In principe betaalt de koper

Een huis kopen of verkopen brengt diverse notariskosten met zich mee, zowel voor de koper als de verkoper. De tarieven die notariskantoren rekenen, kunnen flink verschillen.

Als koper van een woning mag jij de notaris uitkiezen. De kosten met betrekking tot de overdracht komen dan ook voor rekening van de koper. Gemiddeld ben je € 800 tot € 2000 kwijt. Dit is het bedrag dat je betaalt voor:

  • het opmaken van de leveringsakte;
  • het opmaken van de hypotheekakte;
  • de onderzoekskosten voor de levering en voor de hypotheek (ook wel ‘recherchekosten’ genoemd);
  • de kosten om de aktes bij het Kadaster in te schrijven.

Het is verstandig om bij een paar notariskantoren eerst een offerte op te vragen en hun tarieven en diensten goed met elkaar te vergelijken. Alleen de kosten die te maken hebben met de hypotheekakte (de notariskosten inclusief de kosten om je hypotheek in te schrijven in het Kadaster) zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je aan het einde van het jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Notariskosten voor de verkoper van een woning

De standaardkosten voor de overdracht van de woning komen voor rekening van de koper, maar ook als verkoper kun je in sommige gevallen een rekening van de notaris ontvangen. Te denken valt aan de ‘royementskosten’.Toen je het huis kocht, werd je hypotheek in het Kadaster ingeschreven. Nu je je woning gaat verkopen, wil de nieuwe eigenaar deze alleen kopen wanneer er geen hypotheek meer op rust. Daarom moet jouw inschrijving ‘doorgehaald’ worden in het Kadaster, ook wel ‘geroyeerd’ of ‘uitgeschreven’. De kosten die de notaris hiervoor maakt, heten royementskosten en liggen tussen de € 100 en € 500. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Overige notariskosten

Elk notariskantoor mag eigen tarieven hanteren, de bedragen kunnen dan ook erg uiteenlopen. De gemiddelde kosten voor het opstellen van een koopakte, testament of samenlevingscontract zijn als volgt:

Opstellen van de koopakte

Normaal stelt de verkoopmakelaar de koopakte op. Verkoop je zelf je huis en wil je zeker weten dat dit goed geregeld is? Dan kun je dit in plaats van het inschakelen van een verkoopmakelaar, ook uitbesteden aan een notaris. De tarieven variëren van ongeveer € 200 tot € 800.

Testament

In een testament leg je vast wat er na je overlijden gebeurt met je nalatenschap. Wanneer je niet getrouwd bent en zeker wilt weten dat het huis bij overlijden overgaat naar je partner, dan is het verstandig een testament op te laten stellen. Gemiddeld gezien kun je rekening houden met kosten tussen de € 200 en € 700. Heb je een testament, maar is er in de tussentijd een hoop veranderd, dan kan het verstandig zijn om dit te herzien. Laat de notaris je hierin adviseren.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract liggen afspraken tussen jou en je partner vast. Wat is de verdeling van het inkomen, welke roerende goederen zijn van wie en wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan? Een samenlevingscontract laten opstellen kost tussen de € 200 en € 600.De tarieven van verschillende notariskantoren kunnen flink van elkaar verschillen. Vraag daarom altijd een aantal offertes op zodat je goed de prijzen en diensten met elkaar kunt vergelijken.